Facebook Twitter Email

Bisericile fortificate sasesti din Transilvania vor fi promovate cu fonduri din Germania

Banca Centrala din Landul Baden-Württemberg va finanta promovarea singurului lant de biserici fortificate sasesti din Romania, in randul potentialilor turisti din acest land, a declarat luni, pentru Agerpres, Stefan Cosoroaba, reprezentantul Bisericii Evanghelice din Romania.
Prima actiune de promovare a bisericilor sasesti din Romania, finantata din Germania va avea loc pe 23 octombrie, cand, un grup de 23 de jurnalisti nemti vor ajunge la Sibiu, de unde vor calatori in toata Transilvania, la cele 25 de biserici fortificate incluse in traseele turistice. La aceasta prima intalnire cu presa germana va participa si un reprezentant al Ministerului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, a spus luni, la Sibiu, intr-o conferinta de presa, ministrul Maria Grapini.

“Banca Centrala din Baden-Württemberg a pus ceva finante la dispozitie. Este vorba de niste actiuni concrete. Una din ele, este chiar intalnirea respectiva, la care vin in jur de 23 de jurnalisti din presa centrala din Germania, ca sa promoveze prin ziarele lor, turismul din cetatile fortificate”, a anuntat Stefan Cosoroaba, reprezentantul Bisericii Evanghelice din Romania.Acesta spune ca in primavara anului viitor, vor veni in Transilvania firmele de turism din Landul Baden-Württemberg, care sunt interesate sa incheie contracte, pentru circuite care cuprind bisericile fortificate sasesti.Potrivit lui Stefan Cosoroaba, doar o mica parte din bisericile fortificate din Transilvania sunt incluse in circuite turistice. Din totalul de 170 de biserici sasesti din Romania, doar 25 sunt vizitate de turisti.

Una din cele mai importante biserici sasesti din Romania se afla chiar in centrul Sibiului, fiind vorba de Biserica Evanghelica, inchisa pana in 2014, din cauza lucrarilor de consolidare a acoperisului. Aici, practic s-au investit 2,8 milioane de euro doar in ultimii doi ani, pentru aceasta lucrare de consolidare, bani din fonduri europene. “Noi incercam sa atragem noi fonduri europene, dupa incheierea acestui proiect, in primavara lui 2014. Practic, cei 2,8 milioane de euro, bani europeni, depaseste cu foarte mult bugetul nostru. Nu ar avea cum 1.300 de enoriasi cat avem sa asigure asemenea finantari’, a explicat luni Kilian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu.

  • Unele din bisericile sasesti din Romania sunt monumente UNESCO. Din patrimoniul UNESCO fac parte bisericile – cetate din Saschiz (jud. Mures), Viscri (jud. Brasov), Valea Viilor (jud. Sibiu), Calnic (jud. Alba), Darjiu (jud. Harghita).Statisticile arata ca 75% dintre bisericile fortificate sunt partial deteriorate si in pericol de distrugere, pentru ca nu mai sunt suficienti enoriasi evanghelici sasi in comunele respective care sa le intretina. Unele s-au si prabusit (Velt), altele au fost vandalizate (Dobarca).Biserica Evanghelica din Romania are sediul episcopal la Sibiu si din punct de vedere istoric este biserica sasilor din Transilvania
14 Octombrie 2013 16:02 Isabela Nicolescu
Sursa: finantisti
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva