Facebook Twitter Email

Inginerul Traian Vuia va avea, de sâmbătă, o placă memorială la Montesson (Franţa), care va aminti de brevetul acordat pe 17 august 1903 omului de ştiinţă bănăţean pentru “aeroplanul-automobil”.

Ea a fost inscripţionată, în limba franceză, cu textul: “Traian Vuia (1872-1950). La 17 august 1903 a obţinut primul brevet pentru aeroplanul – automobil. Septembrie 2013″, au declarat vineri, reprezentanţii Primăriei Municipiului Lugoj.

La Montesson, lângă Paris, a avut loc, pe 18 martie 1906, primul zbor autonom din lume realizat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu mijloace proprii de bord.

Creatorul şi pilotul acestui aparat – primul de acest tip din lume – a fost inginerul român Traian Vuia.

O delegaţie a oraşului municipalităţii Lugoj va participa la evenimentul din Franţa, dedicat marelui om de ştiinţă Traian Vuia, în 14 septembrie, Ziua Oraşului Montesson.

Lugojenii s-au implicat în acest proiect pentru că, între Traian Vuia, născut în apropierea oraşului lor – şi familia renumiţilor politicieni Brediceanu din Lugoj, au fost legături foarte strânse. Vuia a cerut şi a primit sprijinul capital pentru realizarea primului “aeroplan-automobil” din lume de la Coriolan Brediceanu. La solicitarea omului de ştiinţă bănăţean, politicianul a adunat fonduri în valoare de peste 2.000 de franci, cu ajutorul cărora proiectul inginerului bănăţean a devenit realitate la 18 martie 1906, iar Oficiul Naţional al Proprietăţii Industriale din Franţa a brevetat invenţia sub numele de “aeroplan-automobil”.

Traian Vuia a reuşit performanţa de a ridica de la sol primul aparat de zbor mai greu decât aerul cu mijloace de bord în exclusivitate proprii, la Montesson, Franţa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa: Financiarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva