Facebook Twitter Email

 

Multe tipuri de cancer au o componentă ereditară şi se pot transmite şi peste trei generaţii. Analize care se pot face şi în România arată cine este la risc.

Un diagnostic de cancer este de multe ori motivat genetic. Există însă teste care pot “prezice” cine va face cancer dacă are cazuri de acest fel în familie. Specialiştii ne explică în ce situaţii trebuie să ne testăm, cât costă şi în ce constau aceste proceduri.

Risc mai mare de transmitere în cancere de sân şi de colon

Toate tipurile de cancer au o componentă ereditară, însă, numai la unele, această componentă este pregnantă. În cazul cancerelor de sân, de exemplu, 10-15% din tumori sunt transmise genetic, spune Florin Băcanu, medic oncolog.

“În cazul în care o persoană are două sau trei rude de gradul I şi II care au suferit de cancer de sân sau ovarian, pe linie feminină, sau de cancer de colon pe linie masculină, atunci se recomandă realizarea de teste ge netice înainte de apariţia simptomelor”, explică medicul.

În plus, astfel de teste sunt recomandate şi în cazul în care avem o singură rudă care a suferit atât de cancer de sân, cât şi de cancer ovarian. În cazul cancerului de colon, 5% dintre persoanele diagnosticate cu această boală au o predispoziţie familială.

“Dacă sunteţi urmaşi ai unor persoane care au suferit de cancer de tub digestiv (până la trei generaţii), este posibil să aveţi o polipoză familială, pentru care există un risc de 60-70% să se malignizeze”, avertizează medicul. Un alt tip de cancer cu o componentă ereditară pregnantă este cel renal, însă riscurile de transmitere sunt mai mici decât în cazul primelor două.

Sursa: Doctorul zilei

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva