Facebook Twitter Email

Apă alcalină carbogazoasă de tipul Vichy-Celestins, cu gust plăcut şi culoare cristalină, aşa scrie pe un panou albastru deasupra Izvorului 4 din Băile Tinca. Bihorenii, dar nu numai ei, ştiu că apele minerale, bicarbonate, calcice, magneziene, sodice de la Tinca fac minuni. Unii spun, dar şi instituţiile oficiale acreditate, că-s bune la ficat, alţii la ulcere sau reumatism, dar cei mai mulţi cred că apele acestea, cu un gust uşor ciudat de petrol, te vindecă de orice boală.

Vin şi femei cu sterilitate să se trateze, dar noi avem o glumă pe care le-o spunem: să ştiţi că nu-i destul numai apa!’, a spus, pentru AGERPRES, primarul comunei Tinca, Teodor Coste.

De când Băile Tinca au fost cumpărate de Alexandru Hodiş, localnic din satul Gurbediu, plecat timp de peste trei decenii în SUA, Băile au fost renovate şi, practic, renăscute. De aproape trei ani, fluxul de oaspeţi la tratament este la capacitate, aproape tot timpul anului.

‘Băile Tinca sunt brandul nostru, cartea noastră de vizită cu care ne mândrim,’ spune primarul Coste, cel care i-a înmânat recent lui Hodiş titlul de cetăţean de onoare. În straie de sărbătoare, comuna Tinca şi-a aniversat, în 28 iulie, 675 de ani de la atestarea documentară.

În vârstă de 75 de ani, Alexandru Hodiş este azi proprietarul staţiunii Băile Tinca. Pe o suprafaţă de 17 hectare, într-o zonă plină de păduri şi cu aer curat, situată pe malul Crişului Negru, americanul român a renovat cele două hoteluri mai mici, baza de tratament, restaurantul, a amenajat parcurile. Hotelul Parc oferă acum 36 de camere cu câte două locuri, la două şi trei stele, cu mobilier de bună calitate, televiziune prin cablu, telefon şi frigider. Secţiile de electroterapie şi termoterapie sunt dotate cu aparatură medicală performantă.

Am adus acasă toată agoniseala mea de peste hotare,’ spune Hodiş. El povesteşte că înainte de anii ’80 a avut o chemare din Kirtland, Ohio, dar abia în 1982 a primit acceptul să plece în America. Era tâmplar. Şi-a luat soţia şi cei cinci copii minori care aveau atunci între patru şi 16 ani şi-a plecat în necunoscut.

‘Am stat trei săptămâni în Italia, în cantonament, apoi ni s-a dat drumul să plecăm în America. Acolo ne-a preluat o organizaţie de ajutorare care ne-a asigurat o vreme casa şi masa până mi-am găsit de lucru. Am lucrat în construcţii până într-o zi când am căzut de pe acoperiş. Atunci a trebuit să fac o pauză şi-am început să mă gândesc mai bine la rostul meu şi al familiei în acea ţară străină,’ mărturiseşte omul.

Între timp, băiatul lui cel mare reuşise să se angajeze ca fashion designer la celebra firmă Levis din Los Angeles. Îndemânarea în lucrul cu lemnul dobândită la Gurbediu l-a ajutat pe bătrânul Hodiş să fie şi el acceptat de firma la care lucra băiatul. ‘De câţiva ani buni fac mobilă pentru prăvăliile Levis din LA,’ spune el.

Cu banii strânşi peste hotare, Alexandru Hodiş a venit acasă şi a cumpărat staţiunea Băile Tinca. ‘În urmă cu 15 ani, staţiunea era complet distrusă. Am plătit 300.000 de euro şi-am început să dăm drumul reconstrucţiei,’ îşi aminteşte americanul plecat din sat.

Dintre toţi cei cinci copii ai familiei Hodiş, Sorin a decis să rămână definitiv în ţară. ‘Eu nu mai plec în America. Rămân la Tinca. Am foarte mult de lucru aici, acum începem să refacem turnul vechi, să reconstruim pavilionul doi. Vreau să fac o bijuterie din staţiunea acesta,’ zice tânărul cu optimism.

Potrivit managerului staţiunii balneoclimaterice Tinca, ing. Traian Damşe, staţiunea dispune de trei izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase. Zăcământul Tinca a fost descoperit în anul 1884, prin sonda existentă şi astăzi (“Sonda Veche”), cu adâncimea de 270 de metri.

Baza de tratament dispune de vane cu apă minerală pentru cura externă şi instalaţii moderne de electro-termoterapie, masaj, kinetoterapie etc. pentru diversele tratamente. Istoria băilor se întinde mult în timp, fiind funcţionale încă de prin anii 1930-40, când pe lângă tratamente era şi în folosul comunităţii.

Unul dinte localnicii tincani, Olah Carol, a mărturisit că apa băilor a făcut parte din viaţa sa din fragedă pruncie. “Eu am crescut în apă minerală. Ţin minte că în fiecare sâmbătă mergeam cu familiile la băile comunale şi pentru 5 lei ni se dădea o cabină de baie cu două, patru sau şase locuri, unde ne făceam baia generală. Pe atunci nu erau facilităţile de azi, cu băile de acasă,” şi-a amintit bărbatul.

Pentru cura internă, în staţiune sunt amplasate trei buvete cu apă minerală, dar de la această sondă mai este dirijată o conductă în afara staţiunii, cu mai multe puncte de alimentare pentru consumul populaţiei locale şi al turiştilor ocazionali. În timp, aici a funcţionat şi o staţie de îmbuteliere a apei minerale, actualmente făcându-se eforturi de S.C.T. Crişul S.A. Tinca, ce exploatează zăcământul hidromineral, pentru punerea acestei staţii în funcţiune.

Probele recoltate şi analizate de către Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală în anul 1996 atestă faptul că apele minerale terapeutice şi termominerale de la Tinca sunt bune inclusiv pentru femeile care vor să aibă copii. La Băile Tinca sunt tratate eficient afecţiunile ginecologice, în special sterilitatea secundară şi afecţiuni inflamatorii ale anexelor. De asemenea, se pot trata afecţiuni ale tubului digestiv (gastrita cronică hiperacidă, ulcere gastrice şi duodenale, colite cronice nespecifice, constipaţia cronică); afecţiuni hepato-biliare (dischinezia biliară, colecistita cronică necalculoasă sau calculoasă, stări după ficat operat, hepatită cronică, pancreatită cronică); afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabetul); afecţiuni asociate (reumatisme degenerative şi articulare, afecţiuni neuro­logice periferice; cardiovasculare, afecţiuni ale rinichiului şi căilor urinare, boli profesionale).

Pe perioada verii, staţiunea Tinca atrage numeroşi vizitatori, fie pentru tratament, fie pentru petrecerea timpului liber, la vânătoare sau pescuit. Pasionaţii de vânătoare sunt aşteptaţi la Cabana de la Goronişte – Gurbediu, iar cei cărora le place să pescuiască au această posibilitate pe malurile Crişului negru, care traversează localitatea.

Staţiunea balneoclimaterică permanentă Tinca este situată în judeţul Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe malul drept al râului Crişului Negru, la o distanţă de 37 de kilometri de Oradea şi 25 de kilometri de Salonta. În cursul lunii mai, principala atracţie o constituie Poiana Narciselor din cantonul Goronişte – Gurbediu, atât localnicii, cât şi vizitatorii făcând drumeţii în această zonă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa: Financiarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva