Facebook Twitter Email

bran.jpg

Ai cateva zile libere in august si nu stii ce sa faci cu ele? De mare te-ai plictisit, iar pentru destinatii din afara tarii e prea mare bataia de cap sa organizezi ceva pe ultima suta de metri. Ramane varianta micilor excursii prin tara, pentru ca demult ti-ai propus sa “bifezi” anumite locuri care merita.

Luna august se anunta foarte activa pe segmentul cultural. Ai de unde alege. Festivalurile medievale, de muzica jazz si rock, sau cele care incearca sa atraga atentia asupra unei probleme majore, sunt raspandite in toate colturile din Romania.

DailyBusiness.ro iti prezinta 5 evenimente care vor schimba la fata, pentru cateva zile, cateva locuri din tara noastra.

Arte si muzica la Sibiu

A opta editie a festivalului ARTmania se va desfasura in perioada 5-11 august, oferind publicului sau concerte si evenimente alternative, bineinteles, prilejul de a trece in revista investitiile importante realizate local in ultimii ani.

Evenimentul va oferi un program cultural variat ce include concerte, expozitii, workshop-uri si alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Toate aceste manifestari culturale se vor desfasura in zonele special dedicate ARTmania: Piata Mare si Piata Mica. Concertele din Piata Mare vor avea loc in zilele de vineri si sambata, 9 si 10 august.

Evenimentul central al festivalului va fi concertul legendarei formatii Lacrimosa – sambata, 10 august, in Piata Mare din centrul Sibiului. Muzica reprezinta laitmotivul festivalului, fiind insa urmata indeaproape de artele vizuale, in special de fotografie si de pictura. Artistii promovati sustin conceptul general ARTmania, prin fotografie de concert sau pictura in tema festivalului.

In timpul evenimentelor din saptamana festivalului, ARTmania sustine intensiv si activitatea institutiilor culturale din Sibiu. Inceputa acum doi ani, colaborarea cu Muzeul National Brukenthal si Complexul National Muzeal ASTRA a permis accesul unui numar impresionant de participanti la in spatiile muzeale si galeriile sibiene. Detalii pe artmania.ro.

Fanfest la Rosia Montana

A opta editie a festivalului FanFest de la Rosia Montana va avea loc intre 15 si 18 august. Si in acest an, festivalul se prezinta ca un eveniment dedicat culturii, activismului social si respectului pentru natura, patrimoniu si oameni. In perioada FanFest, Rosia Montana se transforma intr-o mare scena. Curtile devin spatii de spectacole si interactiune activista, casele – sali de expozitii, poienile – amfiteatru pentru concerte. Atat pentru cei ce se gasesc la prima vizita cat si pentru vechii cunoscatori, programul propus de echipa festivalului este presarat cu evenimente speciale, dezbateri si conferinte ce promoveaza patrimoniul Rosiei Montane pentru inscrierea sa in UNESCO.

Ca si la editiile precedente, programul festivalului include spectacole de teatru, dezbateri si ateliere pe diferite subiecte sociale si de mediu, probleme ce afecteaza comunitati din Romania si Europa. Concertele de muzica vor aduce pe scena festivalului trupe precum Travka, Luna Amara, Implant Pentru Refuz, Blanoz, Norzeatic, Negura Bunget sau Krema Kawa. Din program nu vor lipsi conferintele, lecturile publice, biblioteca libera, activitatile recreative precum percutie, capoeira, tai chi, reiki, jonglerii, slackline, parapanta, astronomie, hamace, masaj, jocuri de societate, ateliere de crosetat.

Sectiunea de turism a festivalului va oferi tururi ghidate pe jos si pe bicicleta, povestiri la foc, proiectii de filme documentare de mediu si sociale, o Piata Taraneasca si o Zona a Copiilor.

DailyBusiness.ro a fost anul trecut la Rosia Montana in timpul acestui festival si a realizat un foto-reportaj care a incercat sa prezinte lupta celor doua tabere de acolo – putinii localnicii care nu vor sa-si paraseasca locuintele si compania miniera care doreste exploatarea.

Toate detaliile legate de cazare si program le aflati pe fanfest.ro.

Suceava, cetatea festivalurilor

Cetatea de Scaun a Sucevei (foto: wikipedia)
Cetatea de Scaun a Sucevei (foto: wikipedia)

Spectacole de teatru, turniruri, muzica medievala sau acrobatii sunt incluse in cea de-a VII-a editie a Festivalului de Arta Medievala “Stefan cel Mare”, care se va desfasura, in perioada 15-18 august, in Cetatea de Scaun a Sucevei. Acest festival este unul dintre cele mai importante evenimente ale judetului Suceava, Primaria si Consiliul Judetean Suceava sustinand financiar festivalul, al carui buget ajunge in acest an la aproximativ 280.000 de lei.

Tot in Cetatea de Scaun a Sucevei va avea loc intre 22 si 25 august 2013 cea de-a treia editie a festivalului Bucovina Rock Castle. Ca si la editia precedenta, organizatorii au ales sa ofere publicului un melanj de stiluri de rock – de la death metal si hardcore metal pana la etno-rock, punk-rock sau ska-rock.

Odata cu aceasta editie Bucovina Rock Castle isi intareste titulatura de festival international, prin participarea unor formatii din Ungaria, Macedonia, Belgia, Grecia, Bulgaria si Republica Moldova, alaturi de unele din cele mai bune trupe romanesti ale momentului. De asemenea, anul acesta festivalul se extinde cu o zi, la 4 zile, fata de 3 in editia precedenta. Pretul biletelor va fi de 10 lei pe seara si 5 lei pe seara pentru studenti si elevi. Pretul unui abonament pe intreg festivalul va fi de 30 de lei.

Rock extrem la Cetatea Rasnov

La sfarsitul lunii august rockerii romani au un nou festival de metal. Intitulat “Rockstadt Extreme Fest 2013”, acesta va avea loc in perioada 29 – 31 august in Rasnov, judetul Brasov. Perimetrul festivalului va fi situat in incinta complexului sportiv de la baza Cetatii Rasnov.

Participantii la Rockstadt Extreme Fest vor avea la dispozitie camping, spatii pentru servit masa, puncte de comercializare a bauturilor alcoolice si racoritoare, standuri de merchendise si o zona destinata activitatilor sportive. Accesul in spatiul de campare va fi gratuit pentru toti detinatorii de bilet.

Prima editie a festivalului va aduce pe scena de la Rasnov trupe ca: Gojira, Napalm Death, Textures, Primordial, Septicflesh, Trooper, Decapitated, Last Hope, Carach Angren si Gothic. Detalii perockstadtextremefest.ro.

Biletul pentru o zi costa 65 de lei, iar abonamentul pe perioada festivalului este in valoare de 100 lei.

Posesorii de bilete sau abonamente la Rockstadt Extreme Fest vor beneficia de 50% reducere la biletele de intrare pentru 3 obiective turistice din zona: castelul Bran, rezervatia de ursi LiBEARty si pestera Valea Cetatii Rasnov.

Primul festival de jazz la Castelul Bran

Primul festival de jazz de la Castelul Bran -“Jazz at Bran Castle” – se va desfasura intre 30 august si 1 septembrie si va include concerte ale unor artisti din Ungaria, Franta, Marea Britanie, Grecia, Italia si Suedia.

Concertele se vor desfasura in fiecare seara a festivalului, incepand cu ora 20.00, in curtea interioara a Castelului Bran. O exceptie, care va adauga un plus de farmec festivalului, va fi recitalul de orga sustinut de tanarul muzician britanic Dave Stapleton, la Biserica Evanghelica din Rasnov, pe 1 septembrie, de la ora 13.00.

Festivalul incepe pe 30 august cu un solo de chitara al lui Ferenc Snetberger (Ungaria), urmat de Marco Ambrosini (Italia) & Jean Louis Matinier (Franta) si Alexander Balanescu (Romania) & Katie Wilkinson (Marea Britanie).  Pe 31 august vor canta Dave Stapleton & Benjamin Waghorn (Marea Britanie), urmati de Vassilis Tsabropoulos (Grecia) – solo pian si Louis Sclavis & Vincent Courtois (Franta). Ziua de 1 septembrie la festival incepe cu recitalul lui Dave Stapleton in Biserica Evanghelica de la Rasnov, urmat de concertul Paolo Vinaccia (Italia), Bendik Hofseth (Norvegia) & Daniele Di Bonaventura (Italia). in incheierea festivalului vor canta Bobo Stenson & Anders Jormin & Jon Falt (Suedia).

Pretul unui bilet la festival este de 150 de lei pentru o singura seara, iar un abonament pentru cele trei seri ale evenimentului poate fi achizitionat la pretul de 400 de lei. Detalii pe jazz.ro.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva