Facebook Twitter Email

Cel mai bogat om din România, Ioan Niculae, va inaugura, joi, fabrica de procesare complexă pentru toate tipurile de seminţe oleaginoase Dropia Best din Zimnicea, ca urmare a unei investiţii de 35 de milioane de euro.

În noua fabrică se vor prelucra seminţe de soia, rapiţă şi floarea soarelui.

Beneficiarul investiţiei este DROPIA BEST Cooperativa Agricolă, înregistrată legal în august 2009 şi  constituită prin participarea mai multor membri fondatori. Scopul investiţiei este creşterea gradului de procesare a materiilor prime din sectorul agricol, respectiv a seminţelor oleaginoase.

DROPIA BEST Cooperativa Agricolă a accesat fonduri europene, s-a calificat şi a semnat contractul de finantare cu APDRP în aprilie 2010. Din investiţia totală, demarată în primul trimestru al anului 2011, aproximativ 3 milioane de euro reprezintă grantul UE.

Fabrica are o capacitate de procesare de cca. 750 de tone/zi seminte oleaginoase. Uleiurile obţinute în urma procesării sunt 100% naturale. Subprodusele obţinute în urma procesării, respectiv cojile, pleava şi srotul se vor valorifica superior, fie prin ardere directă în centrala termică, fie prin folosirea acestora ca furaj pentru animale.

Uleiurile produse în fabrica InterAgro de la Zimnicea vor fi comercializate începând din această lună, atât pe piaţa internă cât şi la export. Până la sfârşitul acestui an se estimează vânzări de aproximativ 20 de milioane de euro.
Fiind amplasată pe strada Portului din Zimnicea, aprovizionarea cu materie primă se poate face atât pe cale terestră (cale ferată şi auto), cât şi pe cale fluvială.

Fabrica este structurată în două secţii de producţie principale, respectiv secţia de condiţionare- decojire şi secţia de extracţie a uleiurilor. Procesul de producţie este asistat pe calculator. Prin capacităţile ridicate de depozitare a materiilor prime,  fabrica de ulei de la Zimnicea are asigurată o rezervă de 32 ore de funcţionare la prelucrare soia, 36 ore de funcţionare la prelucrare rapiţă şi 25 ore de funcţionare la prelucrare floarea soarelui.

Luna trecută, Ioan Niculae anunţa o investiţie de zece milioane de euro în modernizarea hotelului de cinci stele Inter, fostul Carmen din staţiunea Venus.

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, este singurul român prezent în Topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2013, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 1.268 în lume, în timp ce Dinu Patriciu, care se găsea anul trecut pe locul 854, a părăsit clasamentul. În ultimul an, el a investit aproape 50 mil. dolari într-o centrală în cogenerare, parte a strategiei pe termen lung de a reduce costurile şi de a începe să vândă energia generată în exces. Niculae deţine şi un operator privat de aeronave. Şi-a început activitatea la o companie agricolă de stat, apoi s-a lansat pe cont propriu.

  Autor: Razvan Muresan

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva