Facebook Twitter Email

Renovat in perioada 2009-2012 cu ajutorul Programului Operational Regional 2007-2013, castelul familiei nobiliare Karolyi din orasul Carei, judetul Satu-Mare, a redevenit o atractie turistica locala si un reper cultural si istoric.

  • O istorie vie

Castelul este prima resedinta a familiei Karolyi la Carei, ridicata la sfarsitul sec. al XV-lea. Transformata in cetate fortificata in sec al XVII-lea, a facut fata cu succes atacurilor armatei otomane, nobililor rasculati condusi de Francisc Rakoczi II si, dupa ralierea contelui Karolyi Sandor la revolte, trupelor germane. Multe momente memorabile sunt consemnate in arhiva castelului: vizita din 1708 a principelui Rakoczi, care a petrecut aproape o luna in cetate, sau intalnirile diplomatice din 1711 ce au dus la semnarea Pacii de la Satu Mare, care punea punct revoltei de opt ani a nobilimii maghiare din Ardeal.

Dupa incheierea pacii, din 1792, bastioanele au fost demolate, iar cetatea a fost transformata intr-un castel in stil baroc, realizat dupa planurile arhitectului Joseph Bitthauser si care a primit deseori vizita membrilor familiei imperiale: in  1797, contele Karolyi Jozsef l-a primit aici pe printul Joseph de Habsburg, iar un secol mai tarziu, in 1884, un alt vizitator de seama a fost Rudolf de Habsburg. In aceasta perioada, urmand planurile arhitectului Arthur Meinig, contele Karolyi Istvan a initiat o serie de modificari arhitectonice, adaugand elemente in stil romantic, baroc si neogotic. Dupa moartea sa, in 1907, castelul nu a mai fost locuit, dar a fost pregatit pentru a primi, in 1919, vizita regelui Ferdinand I al Romaniei si a reginei Maria.

In perioada interbelica o parte din cladire a fost transformata in sanatoriu, iar restul a gazduit un cazino. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, aici a functionat o scoala militara, iar mai tarziu, incepand cu anul 1944, un spital militar. In perioada comunista, castelul a devenit sediul institutiilor culturale ale orasului: muzeul, casa de cultura si biblioteca.

  • Restaurare cu sprijinul Regio

Imediat dupa lansarea Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5– Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, primaria orasului a identificat oportunitatea ivita si a depus un proiect pentru restaurarea simultana a castelului din Carei si a cetatii Karolyi din Ardud si includerea acestora intr-un circuit al targurilor medievale-acesta a fost, dealtfel, punctul forte al proiectului si cel care a garantat obtinerea finantarii.

Contractul de finantare, cu un buget total de 23.179.393,51 de lei, a fost semnat in aprilie 2009, iar lucrarile au inclus interventii la structura de rezistenta, pentru reducerea umiditatii, salubrizarea subsolurilor, refacerea tencuielilor interioare si exterioare, restaurarea acoperisului, restaurarea elementelor decorative, restaurarea si inlocuirea tamplariei. In paralel, la Ardud, cetatea a beneficiat de lucrari de decapare si amenajari exterioare, restaurarea turnului de sud-vest si a ruinelor, instalarea unui acoperis de protectie si instalatii electrice interioare si exterioare.

  • Un succes pentru turismul cultural si istoric

Noutatea si frumusetea locului au atras, doar in primele sapte luni de la deschiderea castelului, peste 30.000 de vizitatori din 25 de tari din Europa, Asia, America de Nord si Australia. Pe langa personalitati culturale si sportive, reprezentanti ai guvernului si diplomati straini, i-au calcat pragul turisti veniti din SUA, Mexic, China, Australia, Israel si Jamaica.

“Castelul a devenit un lait-motiv al dezvoltarii vietii culturale in Carei. Avem o multitudine de activitati culturale de succes si observam o crestere semnificativa a numarului de vizitatori”, declara Bogdan Georgescu, directorul Directiei pentru cultura din cadrul Primariei Carei, cu ocazia conferintei de presa dedicate incheierii proiectului.

Pe langa expozitiile cu caracter permanent, in castel sunt organizate, in colaborare cu Muzeul Judetean, Centrul de Promovare a Turismului Cultural si Directia de Cultura si Sport, nenumarate evenimente culturale: „300 de ani de la colonizarea svabilor”, „Viata lui Szendrey Julia”, “Trecutul sub lumina reflectorului”, „Zilele Hubertus”, „Ziua Cooperarii Europene”, concerte simfonice, spectacole de muzica veche, recitaluri de jazz, flamenco, de lieduri, muzica de camera, pian si vioara, expozitii de arta plastica, piese de teatru si intalniri literare.

Impreuna cu Muzeul Judetean Satu-Mare, care a obtinut finantare prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 – http://www.mdrt.ro/dezvoltare-regionala/programe-de-cooperare-teritoriala-europeana/-2117 – pentru proiectul “Castellum-Organizarea expozitiilor interactive in castelul din Carei si in conacul din Szabolcs si promovarea acestora in contextul turismului transfrontalier”- http://e-castellum.eu/, s-a reusit amenajarea a 15 camere din incinta castelului Karolyi, unde au fost realizate expozitiile permanente “Castelul de altadata” si “Careiul de altadata”. Incaperile cu mobilier de epoca, unde a fost recreata atmosfera epocii medievale, biblioteca si cele peste 2.000 de volume, obiectele si documentele istorice atrag de pretutindeni amatori de turism cultural.

  • Planuri de viitor

Iar lucrurile nu se vor opri aici: pentru diversificarea serviciilor turistice, modernizarea va continua cu reabilitarea fostului manej al castelului, situat in parcul dendrologic, pentru care Primaria Carei a obtinut in 2012 o finantare de 660.000 de euro, tot prin Programul de cooperare transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013–proiect care va fi realizat in parteneriat cu Primaria orasului Nyirbator din Ungaria.

Planurile includ, de asemenea, realizarea unui hotel si a unui restaurant in fostele case ale personalului de serviciu, in imediata apropiere a castelului, amenajarea unei crame pentru promovarea vinurilor din zona, la subsol, precum si includerea castelului in circuitul turistic international.

Sursa: Financiarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva