Facebook Twitter Email

Parcul eolian Fântânele/Cogealac, cu o capacitate de 600 megawaţi, al Grupului CEZ, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, a intrat în funcţiune şi produce suficientă energie curată pentru a alimenta peste un milion de gospodării româneşti în fiecare an. Proiectul foloseşte 240 de turbine eoliene de 2,5 megawaţi de la GE, printre care se află şi turbina cu numărul 1.000 din clasa de 2,5 megawaţi instalată de GE la nivel mondial, se arată într-un comunicat de presă.

Ultima turbină eoliană pentru Fântânele/Cogealac a fost conectată la reţeaua regională la sfârşitul lunii noiembrie. Noul parc eolian este situat în Dobrogea, judeţul Constanţa, România, una dintre cele mai promiţătoare regiuni cu resurse eoliene din ţară. CEZ România, proprietarul parcului, face parte din Grupul CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală.

„Motivele pentru care am ales GE sunt tehnologia fiabilă şi vasta experienţă a echipelor sale de proiect. Tehnologia 2,5 megawaţi oferă eficienţă, disponibilitate şi performanţă energetică, iar toate acestea ne vor garanta reuşita”, a declarat Ondřej Šafář, director de proiect CEZ. „Odată cu parcul eolian Fântânele/Cogealac, CEZ aduce o contribuţie majoră la creşterea producţiei de energie regenerabilă a României. Înainte de acest proiect, capacitatea eoliană instalată a României era de numai 14 megawaţi.”

Componentele individuale ale turbinelor pentru parcul eolian Fântânele/Cogealac au fost produse în întreaga lume. Nacelele turbinelor au fost furnizate de fabrica GE din Salzbergen, Germania. Paletele rotorului şi turnurile au venit din Germania, Brazilia, Republica Cehă, Danemarca, Polonia şi China. Dimensiunea pieselor – o paletă de rotor are o lungime de aproape 50 de metri – şi numărul lor au presupus o planificare complexă. Mutarea tuturor pieselor pentru fiecare turbină eoliană din portul Constanţa, de la Marea Neagră, până la şantierul de construcţie a proiectului a necesitat douăsprezece moduri de transport. În perioadele de vârf, se foloseau 25 de macarale simultan, într-unul dintre cele mai mari şantiere din Europa.

„Planificarea detaliată, procesele clare şi multă dedicaţie au garantat finalizarea la timp a proiectului”, a declarat Stephan Ritter, director executiv al diviziei europene de energie regenerabilă a GE. „Am reuşit să valorificăm experienţa dobândită în timpul fazei de construcţie pe tot parcursul proiectului. Suntem foarte mândri de realizarea remarcabilă a echipei noastre de proiect”, a mai spus acesta.

„Folosirea tehnologiei avansate de turbine eoliene asigură eficienţă şi fiabilitate ridicate pentru o gamă largă de condiţii meteorologice. Astfel, capacitatea de producţie a parcului eolian creşte semnificativ”, a adăugat Ritter.

La începutul acestui an, GE a anunţat că flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depăşit cifra de 2 gigawaţi de capacitate instalată la nivel global, adică o cantitate de energie electrică mai curată suficientă pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodării europene. Astăzi, aceste aparate funcţionează în 19 ţări din întreaga lume, din care 14 în Europa, şi au ajuns la un volum de şapte milioane de ore de funcţionare comercială.

Sursa Focus energetic

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva