Facebook Twitter Email
măreşte imaginea
Dragoş Bîlteanu: “În cadrul SIF1, nu dorim o lichidare controlată, ci o dezvoltare sustenabilă şi durabilă bazată pe o perioadă definită de restructurare a portofoliului şi capitalizarea profiturilor, iar propunerea mea către Consiliul de Administraţie va fi în acest sens”.
     Spre deosebire de alte SIF-uri, luptele pentru putere în SIF1 Banat Crişana s-au dat în spatele uşilor închise, iar scandalul a lipsit, cel puţin în presă.
Ioan Cuzman, care a condus SIF1 timp de 18 ani, şi-a pus în scenă o retragere elegantă, în cadrul evenimentului aniversar dedicat celor 20 de ani de activitate instituţională, şi i-a lăsat scaunul de preşedinte-director general lui Dragoş Bîltea-nu, anterior vicepreşedinte (începând cu 1 decembrie).
Dragoş Bîlteanu spune că nu crede că are o viziune asupra SIF-ului diferită de Ioan Cuzman, ci una mai degrabă “nuanţată”.
“Amândoi suntem susţinători ai capitalului autohton şi ne dorim ca SIF-urile să rămână active şi să se dezvolte în acest sens”, ne-a declarat Dragoş Bîlteanu, într-un interviu acordat în exclusivitate.
Viitorul şef al SIF Banat Crişana are 35 de ani şi este membru în Consiliul de Administraţie al societăţii de inves-tiţii din ianuarie 2010. El a fost numit în CA odată cu preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă. După numai şapte luni, Ciorcilă a demisionat din CA al SIF Banat-Crişana, alături de un fost vicepreşedinte al băncii, Claudiu Silaghi.
Una dintre firmele conduse de Bîlteanu, Romenergo, a cumpărat în luna februarie a acestui an 4% din acţiunile SIF Banat Crişana de la Banca Transilvania şi cinci subsidiare ale acesteia. Prin această tranzacţie, Romenergo a ajuns să deţină 5% din titlurile SIF.

*  “Dorim ca SIF-urile să rămână active şi să se dezvolte”
*  “Sunt adeptul unor schimbări naturale”
Reporter: Aţi preluat conducerea SIF1 Banat Crişana, după ce domnul Ioan Cuzman şi-a anunţat, în mod suprinzător, retragerea. Cum trebuie să traducem această schimbare, în acest moment?
Dragoş Bîlteanu: Retragerea domnului Cuzman a fost un act unilateral pe care domnia sa l-a făcut în momentul pe care l-a considerat oportun.
Eu nu pot decât să mulţumesc Consiliului de Administraţie pentru încrederea acordată şi pentru alegerea mea cu unanimitate de voturi în funcţia de Preşedinte – Director General.
Reporter: În vară, s-a vorbit des-pre o încercare de răsturnare a domnului Ioan Cuzman de la conducerea SIF1. S-a vorbit că aţi avut o înţelegere în acest sens cu o parte dintre acţionari, însă că aţi fi decis, în final, să faceţi o înţelegere cu Ioan Cuzman, pentru a-l susţine până la finalul mandatului (anul viitor), pentru ca apoi să vă “cedeze” locul. Ce este adevărat şi ce nu din acest scenariu?
Dragoş Bîlteanu: Nu ştiu ce înseamnă că “s-a vorbit”.
Ce pot să spun este că sunt adeptul unor schimbări naturale, pe baza opţiunilor acţionarilor exprimate la momentul expirării mandatului administratorilor.
Schimbările forţate, care consumă resurse şi energii de ambele părţi, nu sunt benefice în primul rând pentru societate.
Reporter: Aveţi în acest moment susţinerea acţionarilor pentru menţinerea conducerii SIF1?
Dragoş Bîlteanu: Susţinerea acţionarilor se exprimă în Adunarea Generală, referitor la Consiliul de Administraţie. Acesta, la rândul său, alege un Preşedinte care este şi Director General şi care reprezintă societatea.
Reporter: Aveţi o viziune diferită de cea a domnului Cuzman referitor la viitorul SIF1 Banat Crişana?
Dragoş Bîlteanu: Nu cred că diferită, cât mai ales nuanţată.
Dar amândoi suntem susţinătorii capitalului autohton şi ne dorim ca SIF-urile să rămână active şi să se dezvolte în acest sens.
Reporter: Care sunt principalele nemulţumiri legate de managementul domnului Cuzman şi care vor fi primele schimbări pe care le vom vedea la SIF1 sub conducerea dumneavoastră? Care sunt perspectivele SIF1 Banat Crişana? Viziunea dumneavoastră include o dezvoltare a SIF sau, mai degrabă, o dezmem-brare a sa şi vinderea activelor pe bucăţi?
Dragoş Bîlteanu: În cadrul SIF1, nu dorim o lichidare controlată, ci o dezvoltare sustenabilă şi durabilă bazată pe o perioadă definită de restructurare a portofoliului şi capitalizarea profiturilor, iar propunerea mea către Consiliul de Administraţie va fi în acest sens.
Reporter: Domnul Ioan Cuzman a vorbit despre o mutare a sediului SIF Banat Crişana la Bucureşti. Aveţi în vedere o astfel de mutare? Aveţi în plan o restructurare a angajaţilor SIF?
Dragoş Bîlteanu: Nu reţin dacă domnul Cuzman a vorbit despre o astfel de mutare sau a răspuns unei întrebări. Ce pot să vă spun este că până în acest moment nu s-a discutat o astfel de variantă, iar eu nu intenţionez să propun o astfel de mutare.
Este prematur să vorbim despre o restructurare a angajaţilor. Ur-mează o perioadă de evaluare şi analiză, după care propunerea unei strategii către Consiliul de Administraţie şi către acţionari, iar apoi vom stabili ce resurse de personal sunt necesare pentru implementare.
Reporter: În presa arădeană s-a alocat inclusiv o semnificaţie politică schimbării de putere de la SIF. Cum comentaţi?
Dragoş Bîlteanu: Nu am avut ocazia să citesc articolul respectiv. Deci nu ştiu să comentez acest lucru.
Reporter: Mai aveţi investiţii pe piaţa de capital?
Dragoş Bîlteanu: Eu personal nu am investiţii pe piaţa de capital. Dacă vă referiţi la societatea Romenergo, al cărei Director General am fost, aceasta nu mai deţine alte investiţii pe piaţa de capital.
Reporter: Vă mulţumesc!
Dragoş Bîlteanu: Vă mulţumesc şi eu şi vă doresc mult succes!

Sursa: Bursa
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva