Facebook Twitter Email

 

– Corpurile cereşti pot purta numele unor oamenilor ce au avut o contribuţie importantă în ştiinţă, artă, sau alt domeniu. Cometele, „vagaboandele cereşti”, poartă numele descoperitorilor lor. Fiecare popor se mândreşte cu oamenii lor de pe cer. Este rândul nostru!

O mare onoare este ca numele tău să fie purtat o anumită formaţiune de pe o planetă. Onoarea este mare, dar nu ai cum să te bucuri de ea. Toate formaţiunile de pe planete poartă numele personalităţilor decedate.

 

Nume româneşti pe Mercur

În aprilie 2008 un crater de 125 km în diametru, situat pe planeta Mercur, a primit nume românesc: Eminescu.

Poziţia craterului Eminescu pe Mercur

Este un crater interesant pentru că pare că s-a format mai recent decât restul craterelor de pe Mercur. Lanţuri de cratere mai mici se întâlnesc în jurul acestuia, formate de fragmentele ce s-au desprins de asteroidul care a produs craterul şi de materia expulzată la impact.

În centrul craterului se observă un lant muntos circular. Munţii au o culoare diferită de cea a materialului din crater.

 

Nume româneşti pe Venus

Primul nume românesc de pe Venus este cel al poetei Elena Văcărescu. Aceasta a trăit în Franţa, dar s-a născut în România, fiind laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A fost prima femeie din România primită în Academia Română.

Craterul, aflat în emisfera sudică a planetei, are un diametru de 31,5 km. Chiar dacă Elena Vacărescu a trăit între 1866 şi 1947, craterul a primit acest nume în 1994. Craterul Văcărescu se află în Nsomeka Planitia, la marginea unui lanţ muntos numit Saule Dorsa.

Poziţia craterului Văcărescu pe Venus

Un alt nume este „Darclée” după soprana Hariclea Darclée (1860-1939).

Hariclea Darclée, una dintre personalităţile cele mai importante ale României, s-a născut la Brăila, pe 10 iunie 1860, într-o familie cu rădăcini elene. S-a impus ca primadonna în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florenţa, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova şi Sankt Petersburg. Toată faima pe care şi-a câştigat-o nu i-a alterat caracterul deosebit şi, înainte să urce pe scenă obişnuia să aprindă o lumânare la icoana Maicii Domnului. Regele Carlos al Portugaliei, care-i trimetea adesea scrisori de dragoste, îi scria: “Dacă aş putea, te-aş păstra pentru mine şi ţi-aş cere mereu, mereu să cânți” sau “Admir artista, iubesc însă femeia”.

Numele ei este dat unei formaţiuni vulcanice de pe Venus, numită „patera”, cu un diametru de 15 km, situată la coordonatele 37,4° latitudine sudică şi 263,8° longitudine. Numele a fost aprobat în 2003.

Poziţia paterei Darclee pe Venus

Câteva cratere au primit nume proprii feminine, printre care şi Irinuca, Natalia, Ştefania, Veta, Zina şi Esterica, nume evident româneşti.

Alte nume româneşti pe Venus

Adrian Şonka 

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

www.astro-urseanu.ro

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva