Facebook Twitter Email

In perioada 25-29 aprilie, la prestigioasele universitati americane Stanford si Berkeley, va avea loc cea de-a treia editie a Festivalului Filmului Romanesc (Romanian Film Festival). Sub titulatura de Performing Identities in Romanian Cinema – tema editiei din acest an – publicul va avea ocazia sa cunoasca operele catorva dintre cei mai importanti artisti romani de ieri si de azi si, totodata, sa se familiarizeze cu multiplele aspecte ale identitatii romanesti, asa cum este ea prezenta in cinematografia contemporana.

Invitatul special al evenimentului va fi regizorul roman RADU GABREA, care va prezenta publicului american cateva dintre documentarele si filmele sale de fictiune cele mai recente: Mostenirea lui Goldfaden (2004), povestea fascinanta a poetului si dramaturgului Aavram Goldfaden, supranumit „Shakespeare-ul evreilor”, cel care a intemeiat primul teatru evreiesc profesionist si a carui influenta este prezenta si astazi, Rumenye! Rumenye! (2006), un documentar despre legatura indisolubila dintre muzica Kletzmer si muzica traditionala romaneasca, si Manusi rosii, o adaptare a romanului omonim de mare succes scris de Eginald Schlattner, care prezinta ancheta la care a fost supus tanarul student sas Felix Goldschmidt (un veritabil tur de forta pentru debutantul in cinema Alexandru Mihaescu), victima a campaniei masive de arestari dezlanţuita de Securitate in anii ce au urmat Revoluţiei Maghiare din 1956.

Pe langa sesiunile de intrebari si raspunsuri organizate post vizionare, Radu Gabrea va participa si la masa rotunda „Teatrul Idis, Avram Goldfaden, Rumenye! Rumenye! – Ce au in comun Romania, Abraham Goldfaden, muzica Kletzmer  si Teatrul Idis?”, care va avea loc in data de 28 aprilie la Bechtel International Center din cadrul Universitatii Stanford.

Periplul american al lui Radu Gabrea va continua la Universitatea din San Francisco unde, in data de 2 mai, in cadrul unui seminar special, va avea loc proiectia filmului Calatoria lui Gruber, proiectie urmata de o discutie cu studentii de la Facultatea de Istorie.

Participarea lui Radu Gabrea la Festivalului Filmului Romanesc este cu atat mai importanta cu cat vine la mai putin de o luna distanta de la Zilelele Literaturii de la Usedom (28 martie – 1 aprilie), festival in cadrul caruia a avut loc, in prezenta regizorului, proiectia eveniment a filmului Manusi rosii.

Radu Gabrea s-a nascut in 1937 la Bucuresti, unde a absolvit si Facultatea de Teatru si Film. Si-a dat doctoratul in Stiintele Comunicarii la Universitatea Catolica din Louvain-la-Neuve, Belgia iar lucrarea sa de doctorat, „Werner Herzog si misticismul medieval german”, a fost publicata de editura L’age d’homme din Lausanne. Pe 24 februarie 2012, Radu Gabrea a fost decorat de catre Presedintele Christian Wulff cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

………………………………………………………………………………

Cea de-a treia editie a Festivalului Filmului Romanesc este organizata de Universitate Stanford si Universitatea Berkeley in colaborare cu Consulatul Onorific al Romaniei la  San Francisco, U.N.A.T.C., CNC si Liceul „Nicolae Tonitza” din Bucuresti, cu sprijinul Stanford Graduate Student Council, Billie Achilles Fund, Bechtel International Center, Recognos Inc. si ICR New York.

Sursa : Romania pozitiva

Pentru detalii, accesati site-ul www.rofilmfestival.com.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva