Facebook Twitter Email

Autor:  Georgeta Petrovici

Un Cabernet Sauvignon de la Cramele Recaș a obținut Marea Medalie de Aur la Concursul Național desfășurat la Timișoara. În competiție au fost degustate 130 de vinuri românești.

Juriul notează fiecare vin fără să cunoască producătorul. Toate observațiile sunt notate într-un tabel cu zeci de rubriciSursa: Adrian Pîclișan
„Calitatea vinului românesc începe să fie deosebită. Astăzi găseşti și 10 soiuri bune într-un restaurant, iar asta trebuie să fie o mândrie pentru toţi românii”, susține deputatul Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Premiantul anului

Rotund, ușor catifelat la gust, miroase vag a coacăze, ciocolată și cafea și e de un roșu rubiniu limpede – așa arată cel mai bun vin din România, desemnat la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice (CNVBA). Un Cabernet Sauvignon „Castelul Huniade” de la Cramele Recaș, producția 2011. El și-a adjudecat Marea Medalie de Aur la competiția care a grupat peste 130 de vinuri. La fel de bine cotat a fost un spumant „Romantine” de la Jidvei.

Degustare cu toate simțurile

Oenologul Petrișor Badea, președintele juriului CNVBA, ne învață cum se face o degustare ca la carte. Mai întâi vinul se privește, i se admiră culoarea, apoi se miroase și în final se gustă. Am degustat împreună cu specialistul Cabernet Sauvignon „Castelul Huniade” de Recaș, ce a primit Marea Medalie de Aur.

„Urmărim în primul rând aspectul vinului, limpiditatea și culoarea. Acesta are o culoare vie, intensă, de un roșu rubiniu. Limpiditatea este foarte bună, cristalină. Apoi mirosim. Olfactiv, acest vin, care a fost baricat (a stat în butoi de lemn – n.r.), a dezvoltat mirosuri fine de fructe roșii – coacăze – cu nuanțe delicate de cafea și ciocolată. Gustativ, vinul acesta este într-un echilibru desăvârșit. Taninurile sunt moi și bine integrate în structura vinului, iar rezultatul e un vin rotund, ușor catifelat. Armonic”, explică  Badea.
Recomandarea specialistului: vinul acestea trebuie servit cu fripturi de carne roșie, brânzeturi fine franțuzești și paste picante.

Cel mai bun vin, numai 15 lei
Recașul domină clasamentul vinurilor din România. La CNVBA, producătorul bănățean a obținut cele mai mute medalii de aur, 5, între care Marea Medalie de Aur (MMA) cu un vin care se vinde la raft cu 15 lei.  Pe locul secund, Jidvei, a obținut trei medalii de aur, între care o MMA.
Alte vinuri medaliate cu aur:
– Crama Oprișor (Sauvignon Blanc Măiastru)
– Crama Gârboiu (Fetească Regală Vrancha, Muscat Ottonel Livia)
– SCDVV Blaj (Muscat Ottonel)
– Wine Princess (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon)
– Vincon Vrancea (Busuioacă de Bohotin Viță Românească)
– Rovit (Fetească Neagră)
– Viti Pomicola Sâmburești (Cabernet Sauvignon – Domeniile Sâmburești)
– Murfatlar (Pinot Gris).
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva