Facebook Twitter Email
 
Asim Jihad, purtatorul de cuvant al Ministerului Petrolului, a afirmat ca proiectul Nabucco, destinat transportului gazelor din regiunea caspica si din Orientul Mijlociu in Europa, este foarte important pentru economia irakiana. Alti oficiali irakieni au declarat in mod repetat dorinta de a participa la proiect.

 

Desi a recunoscut existenta unor neintelegeri, Asim Jihad a subliniat ca diferendele dintre guvernul central irakian si guvernul Regiunii Kurdistan (KRG) nu vor afecta exportul gazului irakian. La demararea negocierilor referitoare la furnizarea gazelor irakiene pentru proiectul Nabucco, cele doua parti vor avea o pozitie comuna. Totusi, furnizarea gazelor irakiene nu este posibila inainte de 2015-2017.

 

Recent, reprezentantul Nabucco Gas Pipe Line International GmbH a afirmat ca holdingul studiaza optiunea de alimentare a conductei cu gazele extrase in campurile din nordul Irakului si a recunoscut potentialul imens al tarii in productia de gaze.

 

Conducta Nabucco face parte din seria de proiecte pentru Coridorul Sudic. Gazele produse in campul Shah Deniz din Azerbaijan vor fi principala sursa de alimentare a proiectului.

 

Ministrul de externe Hoshyar Zebari a afirmat ca Irakul este foarte interesat sa participe la Nabucco si ca este pregatit sa propuna Irakul ca furnizor de gaze in cadrul acestui proiect strategic.

 

Datorita rezervelor sale de gaze naturale, Irakul nu poate ramane in afara unui proiect de asemenea amploare cum este Nabucco. Constrangerile tehnice legate de productie indeparteaza orizontul de timp la care furnizarea de gaze irakiene sa devina fiabila. Irakul nu are infrastructura necesara productiei si transportului gazelor naturale. Spre deosebire de sectorul petrolier, in care statul irakian si companiile petroliere internationale au investit sume considerabile incepand cu 2003, cel al gazelor a ramas mult in urma.

Data publicării: 17/03/2012
BPCE Bagdad
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva