Facebook Twitter Email

„Asteptam o renastere a interesului statului pentru producatorii de valoare din Romania”

Armax Gaz, lider national in producerea de aparatura si echipamente destinate industriei de petrol si gaze, este o companie moderna cu capital integral privat si cu o traditie de peste 85 de ani in domeniul tratarii, reglarii si masurarii gazelor naturale. Despre activitatea companiei, strategia de dezvoltare si proiectele de viitor am stat de vorba cu Presedintele Mircea Simion Vescan.

Petroleum Industry Review: Domnule Presedinte, cum si-a castigat compania pe care o conduceti pozitia de lider national in productia de echipamente pentru industria de petrol si gaze?

Mircea Simion Vescan: Am preluat compania in anul 2000 si am alipit 11 ani frumosi si curajosi celor 75 de ani de traditie si experienta. Prin bune practici manageriale Armax Gaz a devenit lider national in productia echipamentelor pentru industria gaziera si petroliera.

Preluarea am facut-o intr-un moment de impas al companiei si am reusit, impreuna cu intreaga echipa manageriala sa readuc notiunea de profit in mentalitatea colectivului Armax Gaz. Am devenit o companie performanta si eficienta, iar acest aspect a atras investitorii. Armax Gaz si-a castigat si pastrat locul in topul actiunilor cu cel mai mare indice de lichiditate pe piata Rasdaq a BVB.

Ne-am castigat respectul industriei energetice din Romania prin munca intensa si prin calitate. Am investit in cercetare-dezvoltare, in dotarile si capacitatile tehnologice si mai ales in oameni. Ne-am format o echipa cu care in 2010 am ajuns sa cucerim si piete externe precum Turcia, iar in 2011 ne-am dezvoltat reteaua de reprezentanti ai Armax Gaz in alte patru tari. Avem ganduri si proiecte indraznete, deci nu ne vom opri aici.

 

PIR: Care sunt atuurile Armax Gaz ca jucator important in industria energetica din Romania?

M.S.V.: Armax Gaz este singurul furnizor complet din tara si se numara printre putinii de peste hotare care ofera „proiecte la cheie” pentru echipamentele de gaz si petrol: proiectare, executie, punere in functiune, intretinere/mentenanta si traininguri cu utilizatorii finali. Avantajul oferit clientilor care aleg aceste solutii integrate se traduce prin siguranta si fiabilitate.

In plus, Armax Gaz este singurul producator din SE Europei de statii de uscare gaze si proprietarul mai multor brevete de inventii care au marcat progresul echipamentelor destinate industriei gaziere si petroliere. Armax Gaz este un purtator de imagine pentru industria energetica din Romania, reusind sa dovedeasca peste hotare ca o companie energetica 100% romaneasca face performanta si poate intrece companii straine.

In plus, am lansat din pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie Armax Gaz si din pozitia de Presedinte al Federatiei de Petrol, Gaze si Energie mai multe propuneri legislative care sa duca la revitalizarea sectorului energetic romanesc. Cea mai importanta este aceea ca Romania sa isi fructifice potentialul de stocare gaze naturale in contextul unei Europe care nu are multe posibilitati in acest sens. Din pacate, pentru ca astfel de propuneri sa fie puse in practica, avem nevoie de sustinere guvernamentala, iar institutiile statului sunt un mecanism care se misca contraproductiv… Revin la o discutie mai veche si amintesc de sistemul SCADA al industriei gaziere romanesti care a fost atribuit unui consortiu 100% strain in dauna unui consortiu majoritar romanesc la o oferta de pret cu 3 milioane de Euro mai mare.

PIR: Cum estimati evolutia pietei gazelor naturale, pe plan national si in regiune, in lumina ultimelor declaratii ale Consilierului economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti referitoare la interesul manifestat de Gazprom fata de Romgaz?

M.S.V.: Piata gazelor este clar ca se va dezvolta in toata regiunea Europei de Est datorita reglementarilor UE cu privire la liberalizarea acesteia care vizeaza: cresterea calitatii serviciilor si produselor, scaderea pretului si cresterea securitatii aprovizionarii, extinderea pietelor fiind efectul natural. Va exista un nod care sa functioneze ca o bursa specializata in gaze naturale, aducand laolalta producatorii si consumatorii din Nordul Europei si Rusia, la finalizarea unuia dintre proiectele Nabucco sau Southstream sau chiar a ambelor (?).

In Romania liberalizarea pietei nu poate avea loc pana cand nu vor exista mai multi agenti furnizori de gaze naturale in afara de OMV Petrom si Romgaz, care detin practic monopolul. Alternativa o reprezinta Gazpromul sau tari ca Turkmenistanul sau Kazahstanul.

Tara noastra are un as in maneca daca ne raportam la piata regionala: detinem la ora actuala cea mai mare capacitate de inmagazinare a gazelor naturale, in zacaminte epuizate, pe care o putem oferi Comunitatii Europene. Acest aspect prezinta un interes deosebit pentru Federatia Rusa, care este cel mai mare producator de gaze naturale din lume si care, de ani de zile, doreste sa devina partener cu Romania prin Romgaz, pentru transformarea acestor zacaminte depletate in spatii de stocare a gazului. Am amintit aceste aspecte si in interviurile anterioare. Armax Gaz este interesat de atragerea investitorilor rusi, eventual alaturi de un sprijin guvernamental din partea Romaniei, pentru a duce la indeplinire acest proiect.

Din pacate nu au aparut schimbari care sa favorizeze pozitia Romaniei pe piata rusa, chiar din contra. Situatia se datoreaza faptului ca nu s-a initiat nicio masura care sa produca efecte. Participarea Armax Gaz la masa rotunda „Romania-Media-Rusia” a atras atentia participantilor asupra importantei domeniilor industriale, de business to business, in reluarea unor legaturi economice – odata impuse intre tarile CAER, dar deteriorate de diversele contexte socio-politice din ultimele doua decenii. Armax Gaz are sanse reale de vanzare a echipamentelor pentru industria gazeifera si cea petroliera, dar recunoastem ca piata din Rusia nu este una foarte usor de abordat.

Recomandam, in continuare, deschiderea unei reprezentante comerciale in sediul ambasadei Romaniei din Moscova, unde exista o cladire cu patru niveluri, de peste 6.000 mp si unde activeaza trei atasati comerciali, prost platiti, care nu fac absolut nimic pentru promovarea producatorilor romani pe piata rusa. Noi, Armax Gaz, ne oferim, in numele Federatiei de Petrol, Gaze si Energie (FedePEG), sa finantam in proportie de 100% deschiderea acestei activitati cat mai urgent, la Moscova. Pentru aceasta, avem nevoie de acordul Guvernului Romaniei.

PIR: Cum estimati evolutia industriei romanesti de echipamente oil&gas pe piata regionala si la nivel UE?

M.S.V.: Romania poate fi, in special in spatiul fostei piete CAER, principalul furnizor de echipamente in domeniul oil&gas. Pentru aceasta, trebuie sa recuperam tot ceea ce am pierdut dupa Revolutie. In mod cert exista perspective bune pentru viitor si ar putea reprezenta si solutia prin care Romania sa inregistreze o crestere economica semnificativa.

Armax Gaz se poate compara din punct de vedere calitativ cu marii producatori europeni de echipamente oil&gas si chiar sa ii intreaca in raportul calitate-pret-termene de livrare. Daca ne-am bucura si de sustinerea statului (proiecte mari de investitii guvernamentale), progresul ar fi mult mai evident.

PIR: Din 2010 Armax Gaz a intrat pe piata de profil din Turcia. Care este strategia dvs. de abordare a pietei externe si care sunt urmatoarele zone vizate?

M.S.V.: Promovam calitatea deosebita a echipamentelor gas&oil produse de Armax Gaz si faptul ca avem echipamente si instalatii pe care le putem oferi in regim „lucrare la cheie”. Avem avantajul raportului deosebit calitate-pret-termene de livrare, pe care niciun competitor al nostru nu-l poate realiza in acest moment in aceleasi conditii de concurenta.

Armax Gaz are deja reprezentanti oficiali in Turcia, India, Bangladesh si Arabia Saudita, suntem in tratative pentru Oman, Kazahstan si Libia si aceasta lista nu se va opri aici.

 

Asteptam o renastere a interesului statului roman pentru producatorii de valoare pe care-i are Romania, inclusiv fata de Armax Gaz, si o deschidere mai mare in special fata de societatile din zona estica: Rusia, Ucraina si tarile din jurul Marii Caspice: Kazahstan, Turkmenistan, Azerbaidjan, etc.

PIR: Care sunt planurile de dezvoltare ale Armax Gaz in viitorul apropiat si ce obiective va propuneti sa atingeti?

M.S.V.: Consideram ca potentialul real de crestere al Armax Gaz s-a manifestat doar in parte, din cauza recesiunii economice care a afectat, chiar daca in mai mica masura, si sectorul energetic din Romania. Totusi, avand in vedere succesul pe care l-am demonstrat pana acum, avem incredere ca in perioada urmatoare Armax Gaz isi va confirma evolutia ascendenta, dovedindu-se o solutie viabila si in viitor pentru industria gazeifera.

In plan intern, am finalizat cu succes la sfarsitul anului 2010 prima parte din proiectul de dezvoltare tehnologica, in valoare de 2 milioane de euro. Strategia de dezvoltare a Armax Gaz pentru perioada curenta presupune concentrarea, cu precadere, pe consolidarea proceselor tehnologice si comerciale. Ma refer aici la finalizarea unor noi hale de productie, lucrari in valoare de inca 2 milioane de euro, jumatate din finantare fiind asigurata prin accesarea de fonduri europene; proiectele de cercetare-dezvoltare a aparaturii pneumatice si a statiilor de uscare a gazelor pe care le producem si modernizarea departamentelor comerciale.

In plan extern, ne concetram eforturile in continuare pentru cucerirea pietelor internationale si consolidarea pozitiei noastre pe pietele existente. Obiectivul este acela de a participa (la) si a castiga in mod constant licitatiile internationale ce vizeaza proiecte la cheie.

PIR: In afara activitatii de manager in sfera energetica, sustineti diverse proiecte si actiuni culturale. Cum se imbina aceste laturi ale personalitatii dvs.?

M.S.V.: Proiectele culturale in care m-am implicat si politica mea de management au un numitor comun: sunt o forma de a sustine valorile romanesti. Am mentionat cu fiecare ocazie ca Romania are un potential extraordinar in domeniul energetic si ca sustinerea business-urilor romanesti cu adevarat valoroase este o necesitate. Aceeasi teorie se aplica si in cazul artei si culturii autohtone: Romania se bucura de oameni si opere de arta valoroase. Trebuie doar un strop de bunavointa sa descoperi valorile si sa le sustii.

Sunt implicat activ si in doua proiecte ce vizeaza sportul romanesc. Ma refer aici la sustinerea echipei de fotbal Gaz Metan Medias, cu o traditie de peste cinci ani si la un proiect nou, de mare anvergura, in care ne-am implicat ca partener: sprijinim lotul de sportivi romani care participa la Jocurile Mondiale Universitare de Vara, la Shenzhen in China (12-23 august 2011).

Pe de alta parte, proiectul meu de suflet este „Asociatia Muntele Athos, Schitul Prodromu”, care vizeaza dezvoltarea culturii religioase. Datorita legaturii stranse dintre asociatie si calugarii de pe muntele sfant, cu ocazia marii sarbatori de Sfanta Maria (8 septembrie 2011) urmeaza sa aducem in tara moastele Sfantului Ioan Botezatorul, ale Sfantului evanghelist Matei, ale Sfantului Stefan si ale Sfintei Mucenite Varvara. Acestea vor fi scoase spre inchinare in orasele: Medias, Bazna, Sibiu, Brasov si Cluj, inspre invierea sufleteasca a romanilor.

Sursa: http://www.petroleumreview.ro de Lavinia Iancu

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva