Facebook Twitter Email

Viviana Gradinaru, romanca din Vaslui, care va primi din partea presedintelui Statelor Unite Barak Obama cea mai inalta distinctie acordata cercetatorilor sub 40 de ani, a revolutionat lumea stiintifica.

 Ea a reusit sa obtina pentru prima data in istorie transparenta totala a corpului unui soarece. Importanta acestei tehnici inventate este uriasa. Ea va putea fi aplicata creierului uman, astfel incat specialistii sa obtina o scanare totala a moleculelor. Concret, tehnica va ajuta in cercetarea unor boli precum Parkinson, Alzheimer sau autism.
Viviana Gradinaru

Tehnica inventata de doctor Viviana Gradinaru se numeste “Clarity”. Alaturi de o echipa de tineri cercetatori, pe care romanca noastra o conduce la California Institute of Tehnology, Viviana a injectat in corpul unui soarece un hidrogel special care a facut ca rinichii, inima, plamanii si intestinele sa devina transparente in 3 zile si intreg corpul in doua saptamani. Tehnica este considerata o premiera absoluta in lume.

Reusita se refera la indepartarea straturilor de grasime, care blocau accesul la organe si la pastrarea formei 3D, fara ca celulele sa se dezintegreze.

soareci transparenti

Viviana Gradinaru: “Introducem un hidrogel ajutator si doar dupa aceea sa introduci detergenti care pot spala lipidele, astfel ca acum putem avea acces optic prin tesut.”

Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, cercetator stiintific si medic neurolog: “Inlocuind cu acest hidrogel lipidele, grasimile, tesutul poate sa devina transparent, dar sa isi pastreze, asta e extrem de important, structura si compozitia moleculara a celulelor.”

“Clarity” poate fi folosita insa doar pe tesuturi moarte si va fi decisiva in cercetarea cauzelor si evolutiei unei boli.

creier transparent

Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: “RMN-ul este o tehnica a noastra de diagnostic, pe cand aceasta tehnica nu reprezinta o tehnica in vivo, a persoanelor in viata, insa importanta este uriasa pentru ca este pentru prima oara cand poate fi explorat un organ in intregimea lui, moleculara.”

Tehnica ii va permite astfel unui neurolog sa vada intregul creier transparent.

Viviana Gradinaru si-a obtinut doctoratul in cercetare la prestigioasa universitate Stanford si este specializata in optogenetica si inginerie biologica. Inca din copilaria petrecuta la Vaslui era pasionata de cercetare.

Viviana Gradinaru: “Tatal meu, de altfel un om foarte calm, a spus: ce a fost in capul tau? Acum am luat intrebarea aceea in serios si am invatat ca in creierul uman exista 100 de miliarde de neuroni, care sunt interconectati in 100 de trilioane de feluri.”

 

IRM

 

Profesorul de fizica al Vivianei“Avea o placere deosebita de a rezolva probleme cat mai dificile. Practic, ii placea sa fie in frunte totdeauna si visa dintotdeauna sa faca cercetare in domeniul fizicii.”

Romanca va fi premiata la Casa Alba chiar de Barak Obama in primavara acestui an.

 

Sursa: stirile protv

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva