Facebook Twitter Email

Au lăsat Germania pentru viaţa din Maramureş. Nemții care iubesc România mai mult decât românii

Pare incredibil dar mai sunt şi străini care lasă tot pentru a se muta în România. Renunţă la o viaţă realizată peste hotare şi aleg să o ia de la zero, mai mult, aleg să salveze ceea ce are România mai de preţ: tradiţia. Este şi cazul unei familii de nemţi, Volker Bulitta şi Lilli Steier, el renumit economist iar ea arhitect. Aveau tot ce le trebuie în Bermania dar s-au îndrăgostit de Maramureş şi au decis să se mute definitiv. În anul 1992 au ajuns pentru prima dată în Botiza, o localitate situată la aproximativ 120 de kilometri de Baia Mare, la poalele Munţilor Ţibleşului.

 La plecare a lăsat numărul de telefon unor localnici care ulterior i-au contactat pentru a le cere ajutorul în cazul unei fetiţe care avea nevoie de o operaţie în Germania. Aşa s-a născut o frumoasă prietenie, iar familia de nemţi arevenit îmn Botiza.

„Am venit în concediu prima dată şi apoi am decis să ne stabilim de tot aici. A durat cam zece ani să le lăsăm pe toate în ordine în Germania şi să punem la punct aici totul dar e bine”, spune economistul.

Au cumpărat aproximativ 100 de hectare de teren la Botiza şi mai multe case vechi pe care le-au recondiţionat pentru a le face cât mai atractive pentru turişti. Au înfiinţat un sat de vacanţă arhaic unde casele sunt vechi la exterior pentru că, spun ei, nu şi-au permis să le altereze pentru că le-ar fi ştirbit din farmec, dar cu toate dotările moderne la interior.

„Am cumpărat case vechi şi le-am reasamblat bucată cu bucată exact cum erau acum sute de ani”, spune Lilli Steier. Au privit totul ca pe o provocare şi după modelul lor şi alţi conaţionali au decis să dea o şansă României şi Maramureşului.

„Am renunţat la Germania pentru că în România stilul de viaţă este mult mai liniştiti. Prietenii la început nu ne-au crezut dar după ce au fost aici în vacanţă au revenit”, spun cei doi nemţi.

Prin stabilirea lor la Botiza s-au implicat activ şi în viaţa comunităţii unde au contribuit cu dotări la şcoală dar şi multe alte proiecte menite să transforme localitatea într-un magnet pentru turişti.Unul dintre marile lor proiecte este să construiască în sat 100 de porţi maramureşene şi garduri tradiţionale la fiecare gospodărioe. prima astfel de poartă a fost deja inaugurată şi urmează şi restul.

Luând ca exemplu proiectul lor, autorităţile judeţene doresc să promoveze un proiect de lege care să ajute la salvarea satului românesc sau ce se mai poate din el.

„Împreună cu cei doi vom merge cât de repede la vicepremierul Vasile Dâncu ca să ne ajute să promovăm o lege pentru salvarea satului maramureşean. Avem atâtea valori care se pierd şi este mare păcat”, a punctat Anton Rohian, prefectul de Maramureş.

Sursa: voceatransilvaniei

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva