Facebook Twitter Email

Un sat, o casă pe un deal, o româncă şi un francez care fac dulceaţă şi gem! Iată ingredientele unei reţete simple si de success din Târnava Mare. Anca şi Charlie Dalmasso sunt doi tineri care combină cultura tradiţională cu cea modernă pentru a oferi produse cu valoare adăugată. Pe scurt, povestea visului românesc spusă de un francez şi o româncă din Saschiz.

Anca şi Charlie Dalmasso, şoţul său cu nume de francez şi suflet de român, muncesc de dimineaţa până seara. Anca ar fi putut trăi în Bordeaux, dar a preferat să se întorcă la Saschiz, locul în care s-a născut şi a crescut. A cules prin viu grai reţetele de dulceţuri şi gemuri de la bunica şi mama sa şi le-a rugat să o înveţe să le facă. Aşa a reuşit în câţiva ani de muncă să facă un brand din produsele ei.

“De la bun început de câd ne-am întâlnit, Charlie si cu mine, la Sibiu, am avut un moment în care ne-am întrebat ce alegem, Franţa sau România. Am văzut deschiderea de a rămâne aici, îi plăcea foarte mult, îi plăcea natura, îi plăceau oamenii şi atunci am spus că România este ţara cea mai interesantă pentru doi tineri la început de drum”, povesteşte Anca.

Charlie Dalmasso împlineşte un deceniu de când fiecare dimineaţă de primăvară şi vară îl găseşte cu sapa în mână, în curtea casei de pe dealul din Saschiz. La finalul zilei, urcă în spatele curţii şi aruncă o privire spre sat. Este momentul lui unic, când nu mai simte oboseala. De mult timp, pentru tânărul crescut la Bordeaux, aici este acasă.

“Cred că am trecut direct de la studii la muncă, dar nu neapărat în ce am studiat exact, dar am învăţat aici de zece ori mai mult decât dacă făceam altceva. Am învăţat că, în viaţă, pur şi simplu atunci când încerci ceva ratezi şi mai încerci şi reuşeşti”, ne spune Charlie.

Anca a terminat turismul, Charlie, agricultura. Aşa că în familia Dalmasso sarcinile sunt împărţite în funcţie de pricepere. Charlie se ocupă de cultivarea fructelor şi legumelor pentru gemuri, dulceaţă şi murături picante, iar Anca este cea care le dă gust. Tot ce pune Anca la fiert sunt fructele amestecate cu zahăr. Nu uită să adauge multă răbdare, cel mai important ingredient. Ţine întotdeauna cont că piaţa poate să fie cucerită şi de notele franţuzeşti. Dulceaţa de căpşuni cu mentă, de coacăze, de nuci, de rabarbăr, dar mai ales cea de lapte, făcută după o reţetă din Franţa, sunt produsele care au cucerit turiştii, care calcă pragul casei de pe deal din Saschiz.

În ultimii ani, cuplul a muncit zi şi noapte pentru a pune pe picioare un mic laborator în care să prepare dulceaţa ca la mama acasă, dar cu respectarea tuturor normelor europene. Au fost primii din Saschiz care au obţinut certificat de producător local. Nu a fost un drum uşor, recunosc cei doi.

“Oportunităţile în România sunt mult mai multe, asta e clar… trebuie numai să vrem şi să încercăm, câteodată merge, câteodată nu merge”, spune Charlie.

Acum, Charlie şi Anca visează să amenajeze şi câteva camere de oaspeţi pentru turiştii din toată lumea care vin în vizită. Anul trecut, au primit în casa de pe deal oaspeţi din toate ţările Europei, dar mai ales din Franţa, dar şi din Honk Kong şi chiar Australia. De fiecare data când vin la casa de pe deal, oamenii nu uită să plece cu un suvenir: un borcan de dulceaţă sau gem făcut cu dragoste, la Saschiz.

Sursa: digi24

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva