Facebook Twitter Email

 

echipament

Plantarea mecanizată a puieților este mai accesibilă acum pentru fermierii care vor să își înființeze perdele forestiere, livezi sau pepiniere pomicole. În ajutorul lor vine o invenție românească a inginerilor de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA.

Mașina pentru plantat puieți se face pe comandă

Mașina pentru plantat puieți nu este o idee nouă pe piața autohtonă, dar echipamentul dezvoltat la noi în țară vine cu o serie de caracteristici care îl fac foarte fiabil și ușor de folosit. Mai mult, mașina nu este un produs de serie, ci este realizat pe comandă.

Cel mai ieftin echipament pentru plantarea puieților are un preț de pornire de 6.100 de euro plus TVA și nu este un produs de serie. Astfel, inginerul Ciupercă Radu de la INMA ne-a declarat că prin realizarea mașinii de plantat s-a dorit să se vină în sprijinul agricultorilor care au vor să înființeze exploatații pe suprafețe mari.

Prețul pornește de la 6.100 de euro plus TVA

“Prețul este de aproximativ 6.100 de euro plus TVA. Și spun aproximativ pentru că de obicei totul se stabilește cu fermierul la fața locului. Adică acesta vine, stăm de vorbă și stabilim exact detaliile. În momentul în care se face comanda de obicei cerem și un avans cu care să acoperim costurile materialelor. Chiar recent a fost achiziționat un astfel de echipament de un ONG care a avut o acțiune de reîmpădurire pe undeva pe lângă București”, a explicat pentruAgrointeligența Radu Ciupercă, inginer în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA București.

masina-puietiDe precizat că mașina de plantat puieți a fost gândită să poată fi folosită pentru mai multe specii. Astfel, mașina este destinată mecanizării lucrărilor agrosilvice de împădurire, realizate în vederea refacerii fondului forestier în zonele de şes şi colinare, înfiinţării perdelelor de protecţie, precum şi pentru înfiinţarea plantaţiilor în livezile pomicole sau pepiniere. De precizat că mașina de plantat este deservită de un operator, adică o persoană care practic împinge puieții în brațul care îl plantează.

Necesarul de forță de muncă este redus cu circa 35%

Echipamentul realizează plantarea puieţilor forestieri de foioase şi răşinoase cu dimensiuni cuprinse între 25-80 cm, până la o adâncime de max. 30 cm în teren prelucrat în benzi cu lăţimea de cca. 60 cm sau prelucrat total.

Echipamentul este de tip purtat pe mecanismul de suspendare în trei puncte al unui tractor ce are puterea de 65 CP-100 CP.

Un detaliu important este consumul mai redus de combustibil față de alte oferte existente pe piață. În plus, necesarul de forță de muncă este redus cu circa 35%, dau asigurări inventatorii. Și efortul fizic este redus de 10 ori faţă de situaţia în care plantarea se realizează manual.

Caracteristice tehnice

Parametrii tehnici inovativi ai ofertei în raport cu un produs similar notoriu cunoscut:
• Tipul maşinii: purtată
• Sursa energetică: tractor 65 CP – 100CP
• Tipul brăzdarului: patină
• Adâncimea maximă de plantare, mm: 300
• Distanţa între puieţi pe rând (5 scheme de plantare), m: 0,5; 0,75; 1; 1,5; 3

Există și o variantă mai scumpă. Aceasta costă 7.700 euro fără TVA

A doua variantă produsă de inginerii de la INMA este maşina de plantat puieţi forestieri MPF-1, realizată într-o formă compactă. Aceasta este de tip purtat, concepută pentru fixarea în 3 puncte. Se compune în principal din: cadru, mecanism plantare, tren de transport, brăzdar, echipament udare, lădiţe puieţi, element cuplare şi instalaţie hidraulică. În plus, față de celălalt model, acest echipament are o capacitate de doi operatori deservire. Practic este nevoie de 2 persoane pentru plantare.

“Acest model are 2 posturi. Practic puieții trebuie puși de un om în brațul care face posibilă plantarea. De regulă, puietul nu trebuie să aibă mai mult de 70-80 m înălțime. Sigur acest lucru este reglabil, tocmai de aceea spuneam că totul este discutat la fața locului și putem “personaliza” într-o anumită măsură acest utilaj”, ne-a mai declarat Radu Ciupercă.

Principalele caracteristici ale produsului:
– Tipul mașinii: purtată
– Sursa energetică:tractor de minim 65 CP
– Tipul brăzdarului:ancoră

Sursa: expunere.com

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva