Facebook Twitter Email

Un spaniol îndrăgostit de România

„Din nenumărate motive iubesc România și mereu va fi în sufletul meu. Nu trece o zi fără să mă gândesc la ceva în legătură cu România – ori mă gândesc la un prieten de acolo, ori la când voi merge din nou. Port această țară  în sufletul meu”. Nu este o mărturisire a vreunuia dintre milioanele de români care și-au luat viața în mâini și au plecat în toate zările. Este confesiunea lui Agustin Montero Martínez, un spaniol din  Igualada (Barcelona).

 „Interesul meu pentru România începe la anul 2004, până atunci ce știam despre România era ce văzusem prin televiziune, despre Ceaușescu, Nadia Comăneci și, bineînțeles, despre legenda lui Vlad Țepeș, Dracula. A fost în luna iulie 2004 când am fost prima oară în România. Cu o lună înainte de a merge am citit un pic și am căutat prin internet ceva detalii despre România, am căutat informație despre Vlad Țepeș, despre Transilvania”, ne-a scris Agustin, pe Facebook, într-o română corectă, doar unele prepoziții și forme ale unor cuvinte arătând că încă este un învățăcel al limbii noastre.

Cluj-Napoca, Sighișoara, „un oraș atât de frumos, un oraș medieval, curat”, Bran, „cu un peisaj ca o povestea, un vis, tot era verde”, Sinaia, cu castelul Peleș, cetatea din Râșnov, Zărnești, Tulcea, Constanța l-au făcut să se îndrăgostească de România. „Când am ajuns la Barcelona și am văzut poze făcute acolo am povestit cu niște prietenii români stabiliți aici, am simțit bucurie din cauza tot ce am văzut acolo, cum am fost primit de oamenii, dar și tristețe din cauză că mă simțeam departe de România. În momentul ăla mi-am dat seama că România mereu va fi în sufletul meu”, mărturisește.

În 2006 a revenit în țara noastră, de data aceasta vizitându-și un prieten din Baia Mare. Vizitând Cimitirul Vesel de la Săpânța, Sighetul Marmației, mănăstirea Bârsana, apoi Bucovina, cu mănăstirile Voroneț, Humor, Putna, Sucevița, Moldovița, Arbore, și apoi cu municipiul Suceava a învățat „un pic despre tradiții din România, mâncarea, istoria”.

„Bucovina a rămas în sufletul meu și din momentul ăla am simțit că religia ortodoxă este religia unde mi-am găsit liniște sufletească de care aveam nevoie. În luna septembrie 2013 și după mult timp de mers la biserica ortodoxă aici, în Spania, am trecut la religia ortodoxă, cu ajutorul preotului Daniel Cucu, de la biserica ortodoxă română din Villarrobledo, Albacete”, spune.

Cum a fost parcursul învățării limbii române? În 2006 a început să înțeleagă româna, să înceapă să știe să scrie „cuvinte ușoare”.  „Vorbind cu prieteni mei români aici, în Spania, ei m-au ajutat mult să înțeleg și să învăț încet cu încet românește. În 2010 am fost de două ori în România, apoi în 2011 am fost de cinci ori în România și acolo am început să vorbesc puțin mai bine și să scriu un pic mai bine. În 2012, în august, și în decembrie 2014 am fost din nou. Până în ziua de azi am fost de zece ori în România și mereu aștept să ajungă ziua care voi merge din nou”, zice.

Relaționându-se atât de mult cu românii era o mare probabilitate de a-și găsi și o fată dragă între noi.

 „Mia,  de fapt Mariana Nicoleta, este viitoarea mea mireasă. Ne-am cunoscut pe 15 august 2013, la biserica ortodoxă din Villarrobledo. După slujbă s-a făcut o masă la un restaurant pentru cei care au dorit să petreacă această zi împreună cu familia și prieteni. A fost acolo unde un prieten mi-a făcut cunoștință cu Mia. De atunci am început să vorbim, ne-am îndrăgostit și așa a început povestea noastră”, spune.

Pe 19 iulie Agustin și Mia vor face nuntă, „în stil tradițional românesc, la biserica din Prundu Bârgăului, unde ne vom îmbrăca în costum tradițional. A fost dorința mea personală să mă însor în România, și dacă bunul Dumnezeu îmi dă sănătate voi îndeplini visul meu”, mărturisește.

A ținut să îi transmită Miei și prin intermediul nostru „că este o persoană minunată,  cu un suflet atât de mare. Lângă ea am găsit fericirea și stabilitatea de care toți avem nevoie în viața asta pentru a construi o familia creștină. Am învățat multe lucruri bune de la ea și sper să avem o viață fericită împreună și să construim o familia fericită”.

Anul trecut a petrecut primul lui Crăciun în țara noastră, alături de Mia și de părinții ei. „Am petrecut sărbători de iarnă în Prundu Bârgăului, Bistrița Năsăud. Îmi plac foarte mult tradiții românești. Am fost cu vecini și prieteni din sat la tăierea porcului, am observat cât de important a fost pe vremuri și încă în ziua de azi pentru români această tradiție. A fost foarte frumos și emoționant când au venit copii și au cântat colinde, este o muzică care ne transmite tradiții de la moșii, strămoșii, un obiceiu care nu trebuie uitat. Am vizitat Colibița, Pasul Tihuța, mănăstirea Piatra Fântânele. Bistrița mi-a dat impresia de a fi o zonă foarte tradițională, oamenii, primitori, și unde sper să îmi petrec multe zile din viața mea de acum înainte”, ne-a scris.

În martie anul trecut Agustin a creat pe Facebook grupul Spanioli îndrăgostiți de România, apoi Bistrițeni de Pretutindeni și Iubești România, „unde avem scopul de a arăta România așa cum este, pentru c-am observat că din ce în ce suntem mai mulți care iubim România și care suntem interesați de a arăta adevărul despre România, și nu ce se vorbește și arată prin TV aici, în Spania, că numa’ despre aspecte negative se vorbește. Am prieteni spanioli care merg în România și când se întorc au o părerea foarte bună despre România și zic că e o țară frumoasă, că nu este ceea ce se vede prin TV”.

Mărturisește că „mă afectează foarte mult când aud spanioli vorbind rău despre România sau români. De multe ori m-am confruntat cu ei și cu educație i-am întrebat ce știu ei despre România, dacă au fost și au văzut cum este, dacă au cunoștințe din România, de ce vorbesc și judecă fără să cunoască despre ceea  ce vorbesc? Îi întreb dacă știu cine este Henri Coandă, Dr. Păunescu, dacă știu că primul oraș care a avut curent electric în Europa a fost Timișoara, dacă știu ceva despre poporul român, de unde provine limba română”. „Consider că poporul român este un popor respectuos, de fiecare dată când am fost acolo am simțit respectul care aici, din păcate, nu mai găsesc. M-au primit cu suflet deschis și mi-au oferit tot ce au, m-au respectat și nu au vorbit nimic rău despre poporul spaniol, au dat dovadă de un respect mai rar de găsit în ziua de azi. Români, sunteți un popor luptător, din cauza situația economică în România mulți români au plecat la străinătate să își caute un viitor mai bun. Doar că eu de multe ori mă întreb dacă există un viitor mai bun afară din România… Acum depinde ce înțelege fiecare despre un viitor mai bun… Este foarte dureros să te îndepărtezi de familia în căutare de un viitor mai bun, de asta consider că sunteți un popor luptător, oamenii muncitori care se pricep în orice domeniu de lucru mult mai bine decât spanioli și oamenii care de multe ori lucrează acolo unde nu vor să lucrezi alți. Din cauza asta meritați un respect enorm. Am speranța că situația economică se va schimba și mulți români plecați la străinătate se vor reîntoarce acasă”, a adăugat.

Mărturisesc că acum ceva vreme, când l-am descoperit pe Agustin pe Facebook, nu am fost sigură că scrie singur toate lucrurile frumoase pe care le citim despre țara noastră pe paginile grupurilor create de el. Dar am avut prilejul să vorbim și la telefon și m-am convins că vorbește o limbă română dulce și destul de corectă.

„Dacă vă face plăcere să aflați mai mult despre interesul meu și dragostea mea către România puteți căuta prin YouTube un interviu, Agustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România. Cei care doriți, mă găsiți pe Facebook, mereu veți găsi un prieten cu care o să puteți discuta orice despre România și sper să mă ajutați să mai învăț despre țara voastră și istoria, cultura. M-aș simți onorat de a cunoaște mai mulți prieteni interesați de a discuta despre România”, a transmis

Sursa: noiinspania

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva