Facebook Twitter Email
  • Dan Canta, român născut în Marea Britanie, crescut în primii ani de viață în România și stabilit cu familia în Australia, a devenit oficial primul român care a traversat Canalul Mânecii, fără costum de neopren, și cel mai tânăr australian care a realizat această performanță. El a străbătut înot cei 34 de kilometri care despart Franţa de  Anglia, de la Calais la Dover, în apa care nu depăşeşte 16 grade, în 14 ore și 32 de minute.

Rezultatul se datorează antrenamentului susținut. În fiecare săptămână, Dan înoată câte 30 de kilometri, în ocean, în Australia. Acolo e deja vedetă, după ce a înotat 11 kilometri, în apa rece a oceanului, la 13 ani. Antrenorul lui e John van Wisse, unul dintre cei mai mari campioni ai înotului. Dar inspiraţia nu-i vine doar de la mentorul său. Mama, care i-a crescut singură pe el şi pe fratele mai mic, David, i-a insuflat pasiunea pentru sport și înoată cot la cot cu ei, ca să-i încurajeze. Dan câştigat o bursă la un liceu renumit din Australia, „Brighton Grammar School”, iar prin cursa lui în Canalul Mânecii și-a propus să adune bani pentru fundaţia ce poartă numele unui coleg, Robert Connor Dawes, ce a pierdut lupta cu cancerul acum doi ani.

„You made everyone proud of you and all your Romanian Family and Friends, you made proud of you all your Australian friends including your school ‘Brighton Grammar School’, Robert Connor Dawes Foundation. But most of all I am so proud of you and love you so much! You made it!!! Mum x” („I-ai făcut pe toți să fie mândri de tine, familia și prietenii români, pe toți prietenii australieni, inclusiv pe cei de la „Brighton Grammar School” și Fundația Robert Connor Dawes. Dar mai presus de toate eu sunt foarte mândră de tine și te iubesc foarte mult! Ai reușit! Mama”, a scris Doina Canta pe pagina de Facebook, postarea fiind distribuită de brașoveanul Remus Miron, el însuși fost înotător de performanță, trecut acum la masters, care în februarie 2014 a stabilit un nou record național, înotând 24 de ore pentru a strânge fonduri necesare bolnavilor îngrijiți de Hospice.

Și brașoveanul Andrei Roşu a încheiat, pe 1 iulie anul acesta, cursa Enduroman Arch to Arc, care presupune parcurgerea distanţei de 480 de kilometri dintre Londra şi Paris în alergare, înot şi pe bicicletă. Sportivul (economist de profesie, care se declară cu modestie drept amator, deși are o serie de recorduri mondiale la activ, a intrat în 2012 în Cartea Recordurilor, după ce a alergat 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe 7 continente) a alergat, de la Londra Marble Arch la Dover, o distanţă de 140 de kilometri, în 16 ore şi 53 de minute, apoi a înotat de la Dover la Calais, aproximativ 40 de kilometri, în 21 de ore şi a mai făcut 300 de km pe bicicletă. El este primul român care termină Triatlonul Enduroman Arch to Arc și al 16-lea sportiv care încheie această competiţie în ultimii 14 ani.

Autor : Liliana Jighira

Sursa: mytex

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva