Facebook Twitter Email

 Cantonul forestier Lapusna nu atrage atentia multora si putini sunt cei de-ai zonei care reusesc sa asocieze numele asta de ceva anume. Curiosii afla insa repede de o comoara ascunsa in padure, insuficient cunoscuta, dar destul de bine valorificata.

In perioada monarhiei, vanatoarea era sportul nobil al capetelor incoronate, iar Muntii Gurghiului i-au facut cu ochiul regelui Ferdinand, asa ca in 1933, la initiativa sa, s-a finalizatconacul de vanatoare ce avea sa apartina familiei regale pana in 1949. Dupa 1949, cabanele regilor Carol al II-lea si Mihai I au trecut…ati ghicit, sub administrarea Ceausestilor, punandu-se sechestru pe intreg domeniul, pentru recuperarea pagubelor aduse statului de Regele Carol al II-lea. A devenit loc de intalnire al marilor lideri comunisti ai vremii. Ulterior, castelul a fost privatizat de SC Grand SA Targu Mures. Actiunea de revendicare inaintata inca din 2006 de printul Paul Philippe al Romaniei, a fost respinsa de Tribunalul Mures, astfel ca intreg domeniul, compus din 6 cladiri cu 23 de camere, o casa de vanatoare cu 12 camere si teren forestier de 4,4 hectare ramane astazi in gestiunea aceleiasi societati private.

CASTELUL REGAL DE VANATOARE DIN LAPUSNA

    

  

Daca stilul pare foarte similar cu cel al castelelor Peles, Pelisor sau Bran, exista o explicatie: semnatura este a aceluiasi arhitect Carol Liman. In timpul domniei lui Carol al II-lea, oaspeti de seama precum principesa Marioara, regele Alexandru al Iugoslavei sau regina Mariapoposeau de cateva ori pe an aici.

Poza de grup cu trofeele in fata castelului Lapusna (de la dreapta la stanga: Carol al II-lea, regele Alexandru al Iugoslaviei, principesa Marioara a Romaniei) FOTO: Revista CarpatiiPOZA DE GRUP CU TROFEELE IN FATA CASTELULUI LAPUSNA (DE LA DREAPTA LA STANGA: CAROL AL II-LEA, REGELE ALEXANDRU AL IUGOSLAVIEI, PRINCIPESA MARIOARA A ROMANIEI) FOTO: REVISTA CARPATII

Sursa foto: Adevarul

Totul este construit din lemn masiv de molid, sculpturile perfect conservate de 90 de ani neavand nicio crapatura. Vitraliile sunt originale, singurul care lipseste fiind cel cu insemnele Casei Regale, banuiesc ca inlocuit la porunca orgoliosului nea Nicu’. Pe holul principal de la intrare sade trofeul impuscat de Ceasusescu la Tulghes (Harghita), in 23 septembrie 1966.

  

HOLUL INTRARII

  

La masa din sufrageria mare au stat si au mancat toti regii si presedintii de state adusi de casa regala ori de comunisti. Sobele de teracota sunt unicate, comandate la Viena, iar geamurile duble sunt din sticla facuta manual, dovada stand bulele de aer care se vad prin ele. Candelabrele, feroneria,toate sunt facute din fier forjat, lucrat manual, comandat la mesteri locali.

La etaj sunt camerele regale, cu simbolurile coroanei si mobilier sculptat manual in molid masiv, cu detalii si migala care nu mai pot fi reproduse in ziua de azi. Lavita din dormitorul reginei Maria se vroia a-i calma durerile de spate.

DORMITORUL REGELUI

  

 

DORMITORUL REGINEI

 

  

In sala de jocuri de la parterul castelului o masa de sah a fost construita pentru a-i face pe plac lui Mihail Sadoveanu, apropiat al casei regale si impatimit al jocului mintii. Masa cu pucuri de lemn (un joc rusesc “suba”) a fost comandata pentru distractia Elenei Ceausescu.

MASA DE SAH DIN SALA DE JOCURI
SUBA ELENEI CEAUSESCU

Cabanele se inchiriaza grupurilor, preferabil integral. Daca un cuplu isi doreste sa petreaca o singura noapte in dormitorul regal, nemaifiind altcineva cazat in aceeasi perioada si daca mai este si pe timp de iarna, cu greu obtii o confirmare. Sa incalzesti intreaga cabana pentru o singura camera nu este rentabil, astfel decizia conducerii este de inteles. In orice caz, locatia e preferata de grupuri in cautare de liniste si de aer puternic ozonat sau de corporatisti veniti in teambuildinguri. Mancarea se aduce de la Targu Mures, asa ca serviciile de catering sunt rezervate mai degraba turistilor straini, care nu isi pot aduce micii si carnatii la pachet pentru un gratarel inopinat. Bineinteles, exista si posibilitatea de a-ti vana (la propriu) hrana…daca ai cu ce – bani, pusti,autorizatie, etc. Cabana nu se ocupa si de organizarea sesiunilor de vanatoare, acestea se planuiesc separat cu cei ce la ocolul silvic.

 

VEDERE DE PE BALCONUL CAMEREI REGELUI

  

Castelul regal de vanatoare nu este o cazare oarecare. Accesibil ca pret, impune o conduita si cere un respect.  Nu dispui de dotari moderne si mobilierul poate nu-ti inspira acel sentiment de intimitate sau caldura romantica; dar nici nu trebuie. Aici stai ca sa respiri aerul princiar care se regaseste in fiecare piesa originala ce te inconjoara. Intri pe aceleasi usi, calci pe acelasi covor,apesi pe aceleasi clante, mananci la aceeasi masa, stai pe aceleasi fotolii, dormi in acelasi pat si mergi in aceeasi baie pe care le-au folosit regi, printi, presedinti si sefi de stat. Este locul unde vii ca sa te simti rege si ca sa-ti imaginezi o transpunere in viata interbelica. Locul asta iti ofera experienta formidabila a unei sederi intr-un muzeu regal. Cat te costa sa fii rege pentru o zi? 50 de euro daca ravnesti la intreg dormitorul regal…

Aici vin multi straini, curiosi in vizite organizate de pensiunile din Covasna sau rataciti pe cont propriu, asemeni noua. Vin cu trasurile, cu Jeep-urile sau cu…elicopterele!

CASTELUL REGAL DE VANATOARE DIN LAPUSNA

  

CASTELUL REGAL DE VANATOARE DIN LAPUSNA
CASTELUL REGAL DE VANATOARE DIN LAPUSNA
CASTELUL REGAL DE VANATOARE DIN LAPUSNA

Fondul de vanatoare al muntilor Gurghiului este unul dintre cele mai bune din tara, aici fiind impuscati cei mai valorosi cerbi din Romania. In aceeasi zona se mai gaseste cabana de vanatoare a printului Dimitrie Sturdza. Fiind zona frecventata de personalitati din intreaga lume, numele de “Valea Regilor” pare destul de justificat.

In zona se mai pot vizita ruinele cetatii Gurghiului, ridicata in Evul Mediu pe ramasitele unui castru roman, fosta resedinta a unor principi transilvaneni. Cetatea a fost distrusa in 1708, iar pietrele provenite in urma asediului au devenit temelie pentru castelul feudal Rakoczi-Bornemisza, aflat la poalele fostei cetati.

  

Bisericuta de lemn Sf.Nicolae, prin a carei curte se ajunge la castelul regal, a fost ridicata in 1779, fiind cumparata in 1939 din satul Comori de Carol al II-lea si transformata in loc de inchinaciune pentru familia regala. Am fi vrut sa vedem picturile originale, in stil naiv, pastrate in interior din sec.XVIII, insa, cum preotul nu mai era de gasit, usa a ramas inchisa.

  

BISERICA SFANTUL NICOLAE – INTRARE
BISERICA SFANTUL NICOLAE

Sunt circa 70 km din Targu Mures pana in Lapusna iar ca sa ajungi, pe drumul inspre Regin, faci dreapta spre Ibanesti – data viitoare cand  cumperi de la supermarket branza de Ibanesti, o sa tii minte ce drum lung a batut pana sa ajunga in farfuria ta :). Cand soseaua se termina brusc si intri pe un forestier interminabil (DJ153C), o sa stii ca esti pe drumul cel bun. Cei 14 km pana in Lapusna iti zguduie sufletul (si nu numai) si-ti testeaza suspensiile. Bineinteles, daca vii cu masina de teren, pentru tine va fi o plimbare placuta printre sate pitoresti, poieni pline de ghiocei si camioane incarcate cu lemnele patriei. Cand ajungi la cabanele Ocolului Silvic Gurghiu/Cabana de vanatoare Lapusna, te poti opri. Langa este intrarea in Manastirea Sf.Nicolae. Lipita de gardul manastirii, este o poteca ce duce spre un mic pod de lemn peste rau. Paseste cu incredere ca te va duce in curtea castelului regal. Cainii sunt legati, sunt pasnici, iar daca latra, e semn bun; actioneaza ca sonerie la usa gazdelor care vor sesiza prezente straine. Asta a fost de fapt si strategia pe care am aplicat-o ca sa atragem atentia cuiva, altfel degeaba bati la portile fiecarei cabane, slabe sanse sa te auda.

 

CARAREA SPRE CURTEA CASTELULUI
LEMNELE PATRIEI

Nu exista program de vizita si nici taxa de intrare; nu poti anunta de dinainte si nu-ti garanteaza nimeni ca ii vei gasi acasa sau ca te vor auzi misunand prin ograda. Cu cat ai mai multa rabdare si faci mai multa galagie, cu atat mai bine. Rezervarile se fac prin Hotelul  din Targu Mures, care a cumparat si care administreaza domeniul. In fiecare joi, familia care ingrijeste locatia suna la hotel pentru a lua lista rezervarilor pentru perioada urmatoare. Functioneaza pe principiul “don’t call us, we’ll call you”, nu de alta, dar semnal nu exista in zona deci este pur noroc daca prinzi gazdele acasa si-ti deschid usile. Datele de contact le regasiti aici.

Sursa: jurnal de hoinar

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva