Facebook Twitter Email

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1992, se marchează anual la 3 decembrie.

Sursa foto: captură YouTube

Tema aleasă în 2015 pentru a marca Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este “Incluziunea socială contează: acces și acordare de drepturi pentru toți oamenii în mod egal”. În alegerea temei, s-a plecat de la premisa că aproximativ un miliard de persoane cu dizabilități din toată lumea se izbesc de numeroase bariere în calea incluziunii în multe aspecte-cheie din societate. Rezultatul este acela că persoanele cu dizabilități nu beneficiază, în același mod cu ceilalți, de acces la domenii precum transporturi, educație sau participare socială și politică. Or, dreptul de a participa la viața publică este esențial în crearea unor democrații stabile, a cetățeniei active și reduce în aceleași timp inegalitățile din societate, menționează site-ul ONU, un.org.

Un alt motiv care a stat la baza alegerii temei din 2015 este acela că persoanele cu dizabilități trebuie să poată să își îndeplinească rolul în societate plecând de la șanse egale cu ceilalți, importantă fiind punerea accentului pe abilitatea unei persoane, și nu pe dizabilitate.

ONU mai atrage atenția că este foarte important să conștientizăm că dizabilitatea este parte a condiției umane și că toți ne naștem sau dobândim dizabilități mai mult sau mai puțin grave în timpul vieții. Precizarea este făcută în contextul, în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este adesea rezultatul prejudecăților, al stigmatizării și al discriminării.

În aceste condiții, se consideră că prin acordarea de drepturi persoanelor cu probleme, se creează oportunități reale pentru această categorie care își poate astfel consolida propriile capacități și își poate fixa singură prioritățile.

Alte sub-teme alese pentru a marca această zi în 2015 sunt: transformarea orașelor în locuri mai incluzive și accesibile pentru toți; prezentarea de date și statistici cu privire la fenomenul persoanelor cu dizabilități, în contextul unor lacune statistice în această zonă; incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități invizibile (persoane cu dizabilități mentale sau psihosociale).

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este totodată o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre ei provin din țări dezvoltate, iar 50% nu au acces la sistem de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

AGERPRES/ (Documentare — Ionela Gavril; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva