Facebook Twitter Email

Unul din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT, arată cel mai recent studiu realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES, cea mai mare organizație creată pentru industria IT&C locală. 

Potrivit rezultatelor studiului, transmise vineri AGERPRES prin intermediul unui comunicat, din cele circa 14.000 de companii IT care își desfășoară în prezent activitatea în România, aproximativ 9% sunt localizate în Cluj-Napoca. Studiul arată că orașul Cluj-Napoca are cei mai mulți specialiști IT la nivelul întregii populații a orașului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES relevă și zonele cu cei mai mari angajatori din țară, Clujul și Bucureștiul având un număr egal de companii cu peste 1.000 de angajați.

‘Sectorul IT este cel mai mare generator de business și locuri de muncă din România. Ținând cont de interesul companiilor străine pentru serviciile de IT de aici, estimăm că acest sector va continua să crească, iar companiile de profil se vor regăsi între angajatorii de top din țară. Așteptarea noastră este ca numărul angajaților direcți, alături de cei care colaborează în regim PFA, să depășească 100.000 de specialiști IT la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014’, a declarat Voicu Oprean, președinte ARIES Transilvania.

Studiul mai arată că toate companiile care activează în nișa de IT și tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de 4 miliarde euro și oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajați. Acestora li se alătură specialiștii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări.

“Cifra de afaceri însumată a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde de euro) în creștere cu 26% față de 2013. Din totalul acestor venituri, 11% au fost realizate de companiile localizate în Cluj”, se arată în comunicat.

Referitor la remunerațiile din IT-ul românesc, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanții companiilor în cadrul studiului, este de circa 2.600 lei. Peste jumătate din companiile participante la studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES (54%) au operat sau urmează să opereze creșteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16%.

Beneficiile oferite în cea mai mare proporție de către firmele de IT din România sunt trainingurile și bonusurile de Sărbători sau vacanță (aproximativ 58%), bonusurile de performanță (55%) și evenimentele dedicate angajaților (51%). De asemenea, angajații primesc sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar și tichete de masă.

Studiul a fost realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, pe un eșantion de 393 reprezentanți ai celor mai mari companii de profil din țară.

iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate și sprijinirea inovării, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având 50 de membri (IMM-uri, două universități clujene, reprezentanți ai administrației publice locale și asociații nonprofit). Clusterul își propune formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate și sprijinirea inovării în regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

ARIES este Asociația Română pentru Industria Electronică și Software, cea mai mare și influentă organizație creată pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la: Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova. Prin intermediul filialei ARIES Transilvania, membrii își propun să se implice în activitățile referitoare la sectorul IT și să stabilească o colaborare mai bună între firmele de profil, pentru promovarea intereselor locale pe plan național și internațional.

AGERPRES/(AS — autor: Elena Stanciu, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva