Facebook Twitter Email

Bosnia și Herțegovina, cu o suprafață de 51.129 km pătrați și o populație de 3.819 milioane de locuitori (estimare 2015), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 25 noiembrie.

Sursa foto: Captură YouTube

Situat în Europa Sudică, statul are ca vecini Muntenegru, Serbia și Croația.

Relieful este predominant muntos, dat de Munții Metaliferi ai Bosniei și Alpii Dinarici, cu mai multe culmi paralele, orientate NV-SE, cu multe vârfuri ce depășesc 2.000 m, văi cu chei, tăiate de râurile Neretva, Vrbas, Drina. În nord, regiunea montană continuă cu una colinară și un sector al Câmpiei Savei. Pădurile, în principal de foioase, ocupă aproape o jumătate din suprafața țării, iar fauna, bogată, este cea caracteristică Europei Centrale și Mediteraneene.

Principalele orașe sunt: capitala Sarajevo, cu monumente istorice și de artă, multe distruse sau afectate în timpul războiului; Mostar, cu numeroase moschei, cea mai importantă fiind Bey Karadoz, din sec. XVI, podul turcesc, datând din 1566; Banja Luka, cu monumente islamice, moscheea Ferhadhadjia, din sec.XV; Jajce, capitala ultimilor regi bosniaci, cu o serie de monumente, fortăreața din sec. XV, reședința regilor bosniaci, biserica franciscană, catacomebele, bazarul turcesc plus împrejurimile (râul Pliva, cu o cascadă și un lac), potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (2005).

Capitala Sarajevo are o populație urbană de 440.000 de locuitori, în timp ce zona metropolitană are o populație de aproximativ 608.000 de locuitori, potrivit worldpopulationreview.com.

Sursa foto: Captură YouTube

Sarajevo are mult farmec și este plin de viață, include de la o serie de biserici, moschei, catedrale și clădiri guvernamentale până la cafenele, baruri și ateliere de artizani, lucru care face vizitatorul să se simtă confortabil și să rămână mai mult timp decât își planificase inițial, potrivit visitcapitalcity.com. Orașul Vechi reprezintă una dintre atracțiile principale, având un farmec aparte datorită magazinelor în stil oriental și străzilor pietruite.

Între atracțiile turisitice ale orașului sunt: Universitatea din Sarajevo, Podul Latin, Primăria Orașului Sarajevo, Muzeul Național, Fântâna Sebilj, Galeria de Artă, Muzeul de Istorie (expune numeroase documente, mărturii ale asediului din Sarajevo), Memorialul Flacăra Veșnică, Muzeul Evreiesc, Grădina de Trandafiri, Hanul Morica, Muzeul Tunelului, Biblioteca Gawi-Husrev-beg (conține manuscrise arabe, turcești și persane), Muzeu Ars Aevi de artă contemporană.

Sursa foto: Captură YouTube

Orașul Sarajevo a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă în 1994 și dispune de infrastructuri moderne pentru sporturile de iarnă. În apropiere de oraș se găsește stațiunea Jahonira, o stațiune de ski apreciată. Acoperită de zăpadă din luna octombrie și până în luna mai, stațiunea deține piste de ski alpin precum și pante mai ușoare pentru începători. Vara vegetația este verde și transformă stațiunea într-o destinație perfectă pentru drumeții.

Sursa foto: Captură YouTube

Sarajevo găzduiește și un festivalul de film care-i poartă numele și care difuzează filme comerciale și independente internaționale unde sunt promovați tinerii realizatori.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva