Facebook Twitter Email

La 21 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua mondială a televiziunii (World Television Day).

Celebrarea acestei zile semnifică recunoașterea impactului tot mai mare, pe care televiziunea îl are asupra procesului decizional, prin aducerea în atenția societății a conflictelor și a amenințărilor la adresa păcii și securității, precum și a potențialului său rol în accentuarea altor aspecte majore, printre care problemele economice sau sociale, se arată pe site-ul Organizației Națiunilor Unite.

Lumea de astăzi este controlată de progresele tehnologiei, iar viața noastră de zi cu zi depinde de informații și de comunicații. Chiar dacă internetul a devenit în prezent unul dintre cele mai influente forme de comunicare și diseminare a informației, televiziunea continuă să aibă locul său, bine stabilit. Prin programele variate pe care le oferă, de la cele culturale sau științifice până la cele de divertisment, televiziunea ne informează, ne distrează, ne instruiește.

Televiziunea, a cărei istorie a început în urmă cu aproximativ 100 de ani, s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă.

În lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării și al globalizării, iar Ziua mondială a televiziunii este o recunoaștere a importanței acestei tehnologii de comunicare, a rolului major pe care îl are în prezentarea diverselor probleme cu care se confruntă întreaga lume.

La 17 decembrie 1996, prin Rezoluția 51/205, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat 21 noiembrie drept Ziua mondială a televiziunii, pentru a marca data la care, în același an, la sediul ONU, s-a desfășurat primul Forum Mondial al Televiziunii (21-22 noiembrie 1996). Statele au fost invitate să sărbătorească această zi prin încurajarea schimburilor globale de programe de televiziune, axate, printre altele, pe subiecte precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică și socială și consolidarea schimburilor culturale.

AGERPRES/(Documentare — Doina Lecea; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva