Facebook Twitter Email

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (GDTH) a devenit sit UNESCO de importanță geologică, după ce statele participante la cea de-a 38-a Conferință Generală UNESCO, desfășurată la Paris, au decis recunoașterea oficială a geoparcurilor internaționale ca geoparcuri UNESCO.

‘În urma acestei hotărâri, toate geoparcurile internaționale din Rețeaua Globală a Geoparcurilor, inclusiv Dinozaurilor Țara Hațegului, devin situri UNESCO de importanță geologică, în cadrul unui program nou creat și intitulat Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri’, se arată într-un comunicat al GDTH remis miercuri AGERPRES.

Prin noul program, UNESCO și Rețeaua Globală a Geoparcurilor vor susține statele membre în dezvoltarea unor noi geoparcuri internaționale, în toată lumea, pentru o mai bună conștientizare asupra importanței geodiversității și promovării celor mai bune practici în educație, geoturism și în conservarea patrimoniului geologic.

‘Județul Hunedoara devine astfel una dintre puținele regiuni din lume în care pot fi vizitate toate cele trei tipuri de situri de importanță internațională, recunoscute și promovate de UNESCO: un sit cuprins în Lista Patrimoniului Mondial, reprezentat de Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, un teritoriu protejat în Programul Omul și Biosfera, respectiv Rezervația Biosferei Retezat și un geoparc internațional UNESCO, reprezentat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului’, se precizează în comunicat.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a devenit membru al Rețelei Globale a Geoparcurilor și al Rețelei Europene în anul 2005, statut reconfirmat apoi în urma unor evaluări internaționale, realizate de experții UNESCO.

În prezent, Rețeaua Globală a Geoparcurilor cuprinde 120 de teritorii din 33 de țări și fiecare nou geoparc ce urmează să fie acceptat în cadrul Rețelei va deveni Geoparc Internațional UNESCO.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Blada, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva