Facebook Twitter Email

Sultanatul Oman, cu o suprafață de 309.500 km pătrați și o populație de 3.93 milioane de locuitori (estimare 2014) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 18 noiembrie. Aceasta marchează sărbătorirea zilei de naștere a Sultanului Qaboos bin Said al-Said.

Sursa foto: captură YouTube

Statul se învecinează la est cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Yemen, la nord cu Emiratele Arabe Unite și Golful Oman, la vest cu Golful Oman, la sud cu Marea Arabiei.

Sursa foto: captură YouTube

Locuitorii actualului teritoriu al Omanului au prosperat din cele mai vechi timpuri de pe urma comerțului în Oceanul Indian. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, noul sultanat creat la Muscat a semnat un tratat de prietenie cu Marea Britanie. Cu timpul, dependența Omanului față de consilierii politico-militari britanici a crescut, fără ca acesta să devină, însă, o colonie britanică, potrivit site-ului oficial MAE.

În 1970, Qabus bin Said al-Said s-a proclamat sultan, funcție pe care o deține și astăzi. Programul său de modernizare a țării a deschis acesteia drumul către lumea occidentală și a păstrat intacte relațiile de durată, pe care această țară le-a avut cu Marea Britanie. Sultanatul Oman, printr-o politică externă moderată și independentă, a reușit să mențină relații bune cu toate statele din Orientul Mijlociu.

O îngustă câmpie nisipoasă de coastă (în Est și Sud) urcă treptat spre podișul deșertic Wadi Sama’il, străbătut de lanțul muntos Al-Hajar (2.980 m în Jabal Shams). În Sud-Vest se află Podișul Dhofar, relativ fertil, înconjurat de Munții Qarah, iar în Nord se extinde deșertul nisipos Rub’al Khali, lipsit de precipitații și nelocuit, potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (2005). Clima este tropicală, deosebit de aridă, cu temperaturi medii anuale ridicate și precipitații scăzute.

Capitala țării este Muscat și are o populație de 800.000 de locuitori, potrivit worldpopulationreview.com.

Sursa foto: captură YouTube

Muscat este deosebit de orice altă capitală din regiune, având doar câteva blocuri înalte, fiind, în același timp, un oraș cu străzi foarte curate. Muscat înseamnă, în traducere liberă, “ancorare”, iar o mare parte a orașului a fost construită în jurul mării, potrivit visitcapitalcity.com. În porturile istorice Muttrah și Old Muscat sosesc zilnic nave ce aduc o serie de produse. În Muscat regăsim și câteva muzee, unul dintre cele mai populare fiind Muzeul Forțelor Armate ale Sultanului, aici exponatele din camerele inferioare conturând istoria militară a țării; Muzeul Bait al-Baranda ce prezintă istoria capitalei; Muzeul Muscat Gate, un spațiu în care poate fi aprofundată istoria omaneză de la neolitic și până în prezent; Muzeul Național de Istorie; Muzeul de Istorie Naturală.

Muscat se numără printre cele mai frumoase locuri din lume, oferind o multitudine de posibilități de relaxare, plaje cu nisip fin, palmieri, o mare cu apă cristalină și o serie de monumente istorice interesante, potrivit citytravels.ro. Dintre acestea amintim, templele hinduse dedicate zeilor Shiva și Krishna, biserica creștină a Sfinților Petru și Pavel, moscheea Ali. Principalele zone din Muscat sunt Mutrah, Ruwi și Old Muscat. Mutrah e principala zonă rezidențială a orașului, în care este concentrată întreaga infrastructură turistică, de la cele mai ieftine hoteluri până la cele mai luxoase reședințe.

AGERPRES/(Documentare-Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva