Facebook Twitter Email

Republica Letonia, cu o suprafață de 64.610 km pătrați și o populație de 2.009.260 locuitori (estimare noiembrie 2015) potrivit http://worldpopulationreview.com/, sărbătorește la 18 noiembrie, Ziua Independenței, proclamată în 1918.

Sursa foto: Captură foto/youtube.com

Situată în nordul Europei, Letonia are o frontieră maritimă de 500 km și se învecinează cu Estonia la nord, Rusia la est, Belarus în sud-est și Lituania în sud.

Documentele istorice arată că, în secolele X-XII, teritoriul Letoniei a fost râvnit de vikingi, ruși, lituanieni și germani. În secolul al XIII-lea, este cucerit de cavalerii teutoni, care vor guverna acest teritoriu timp de două secole ca parte a Livoniei. Denumirea de Livonia datează din perioada primei ocupații germane a teritoriilor baltice, și derivă de la cuvântul Liv, care denumea locuitorii băștinași. Odată cu Livonia, cavalerii teutoni cuceresc și Kurlanda.

În secolul al XIV-lea, Riga, fondat, în 1201, de episcopul Albert al Livoniei, cunoaște, ca oraș hanseatic, o remarcabilă înflorire. În 1561, Livonia și Kurlanda intră sub stăpânirea poloneză, iar Estonia sub cea suedeză. Între 1629 și 1721, Livonia și Estonia intră sub stăpânirea suedeză, iar în perioada 1721 — 1918, Livonia și Estonia intră sub stăpânirea rusă, devenind parte din Imperiul Țarist, se menționează în volumul ”Mica enciclopedie de istorie universală” (Ed. Enciclopedică, 2002). În 1795-1918, în urma celei de-a treia și ultime împărțiri a Poloniei, Kurlanda revine și ea Rusiei.

Sursa foto: Captură foto/youtube.com

La 18 noiembrie 1918, Letonia (cuprinzând Kurlanda și părți din Livonia) își proclamă independența. Letonia există ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris.

În 1991, Letonia și-a recâștigat independența față de Uniunea Sovietică. După restaurarea de facto a independenței, statul a devenit membru al Națiunilor Unite. În 2004, Letonia a aderat la Uniunea Europeană și NATO, iar la 21 decembrie 2007, la Acordul Schengen.

Riga este capitala Letoniei și este cel mai mare oraș din Țările Baltice, care, potrivit worldpopulationreview.com, numără 742 572 locuitori (2015). Alte orașe importante ale Letoniei: Daugavpils (111 564 loc.), Vec-Liepaja (85 260 loc.), Liepaja (85 132 loc.), Jelgava (61 791 loc.), Jurmala (54 088 loc.), Ventspils (42 644 loc.), Rezekne (38 340 loc.), Jekabpils (27 078 loc.), Valmiera (26 963 loc.), Ogre (26 760 loc.), se arată pe același site.

Sursa foto: Captură foto/youtube.com

Riga, un centru important cultural, politic, financiar și educațional, este situată pe malurile râului Daugava, care împarte orașul în două, Vecriga (Orașul istoric sau Orașul vechi) și Pardaugava. Patru poduri, dintre care unul pentru traficul feroviar, leagă cele două maluri.

Centrul istoric al Rigăi deține cea mai mare colecție de clădiri construite în stilul Art Nouveau din Europa. Între 1896 și 1913, orașul a cunoscut o dezvoltare uriașă, stilul clădirilor fiind influențat de arhitecți germani, austrieci și finlandezi. După revoluția din 1905, un stil distinctiv, o variație letonă a Art Nouveau s-a impus, devenind cunoscută sub numele de ”Romantism Național”. Arhitecții au început să folosească elemente ale folclorului leton, dar și materiale de construcție naturale.

Riga, ca oraș, a fost menționată pentru prima oară în 1201, când episcopul Albert a pus, aici, bazele primei fortărețe germane. Orașul a cunoscut prosperitatea ca important port comercial, ceea ce a dus la intrarea sa în Liga Hanseatică în 1282, se arată pe http://www.worldheritagesite.org/.

Sursa foto: Captură foto/youtube.com

Orașul Vechi este parte a patrimoniului mondial UNESCO din 1997. Cele mai impresionante clădiri ale acestei zone istorice sunt Catedrala din Riga, a cărei fundație din piatră a fost așezată la 25 iulie 1211, și Biserica Sf. Petru, care oferă o superbă panoramă a orașului din turnul său de observație înalt de 72 de metri, potrivit http://www.liveriga.com/.

Piața Albert este una dintre cele mai vechi zone locuite din Riga. Se pare că localitatea Liv a fost fondată aici, potrivit descoperirilor arheologice. Piața Domului este cea mai mare piață din cadrul Orașului vechi, fiind înconjurată de clădiri de secol XIX-XX. Una dintre cele mai vechi clădiri publice este Great Guild (Marea Breaslă), ale cărei origini datează din prima jumătate a secolului al XIV—lea. Edificiul a fost deschis în 1857, cuprinzând elemente eclectice ale stilului gotic englezesc. A fost reconstruit în 1965, la doi an după un incendiu, devenind sală de concerte pentru Filarmonica din Riga.

Sursa foto/youtube.com

Expozițiile Muzeului Militar al Letoniei, arată istoria militară medievală și modernă a statului, cu accent pe secolul XX. Aici pot fi văzute colecții de arme, uniforme, medalii, dar și alte articole. Cel mai vechi muzeu public al Letoniei și unul dintre cele mai vechi ale Europei este Muzeul de Istorie al Rigăi și al Navigației, ale cărui origini datează din 1773. Este localizat într-un monument arhitectural de secol XIII-XX, ansamblul Catedralei din Riga, care cuprinde o biserică, o galerie gotică și un muzeu. Cele 16 expoziții ale Muzeului spun povestea creării și dezvoltării acestui oraș, timp de 800 de ani, precum și a navigației în această zonă începând cu secolul X până în prezent. Alte muzee reprezentative: Muzeul Artelor Decorative și Designului, Muzeul Porțelanului.

Castelul din Riga situat pe malul drept al râului Daugava, unde timp de peste 700 de ani a făcut față distrugerilor, diverșilor conducători și războaielor. Piatra de temelie a fost pusă în 1330, iar principala reconstrucție a avut loc în 1515. Castelul se află în reconstrucție, fiind închis până în 2016, se arată pe același site menționat mai sus. Începând din 1922, castelul adăpostește reședința președintelui țării.

În 2014, capitala Riga și orașul suedez Umeĺ, important centru universitar, au deținut titlul de Capitale Culturale Europene.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva