Facebook Twitter Email

O parte din cele 600 de manuscrise ale lui Emil Cioran, în mare parte scrisori către familie și prieteni, vor putea fi văzute începând de sâmbătă, la Biblioteca Județeană “Astra” din Sibiu, unde au fost donate încă din 1996, de fratele scriitorului, Aurel Cioran, potrivit directorului bibliotecii, Silviu Borș.

Acesta a anunțat marți, într-o conferință de presă, că aceste 600 de manuscrise, printre care și câteva scrisori de la Emil Cioran către Constantin Noica, dar și către alți scriitori, vor apărea în prima jumătate a anului viitor într-un volum ce va fi tipărit de către Biblioteca “Astra” din Sibiu. Tot anul viitor, aceste manuscrise vor fi făcute publice și în mediul on-line, pe site-ul bibliotecii sibiene,www.bjastrasibiu.ro.

Expoziția cu manuscrisele Cioran va fi vernisată sâmbătă, la ora 15.00, la Biblioteca Județeană “Astra” din Sibiu.

Înainte de vernisaj, la ora 10.00, în Aula “Avram Iancu” a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu va avea loc conferința “Emil Cioran — un antimodern”, susținută de academicianul Eugen Simion.

“Vârful manifestărilor va fi conferința susținută de Eugen Simion, în ziua de sâmbătă, în Aula “Avram Iancu” a Universității “Lucian Blaga”, o conferință despre Emil Cioran antimodern. (…) Tot atunci va avea loc prezentarea lucrării “Emil Cioran opere”, ediție științifică importantă pentru cunoașterea operei filosofului și scriitorului Cioran. Opere scrise în limba română”, a declarat marți, Mirela Ocinic, profesor la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Întrebată cât de actual este Emil Cioran, Mirela Ocinic, coordonator științific al manifestării, a spus: “Cioran este ca și Erasmus, cetățean al lumii. Tot ce a scris Cioran ne atinge și pe noi. Moartea e un subiect al eseisticii sale, unul din subiectele centrale, un subiect grav, în fața căruia, eu cred că e bine să se tacă. Dar da, e actual Cioran.”

Toate aceste evenimente culturale vor avea loc în cadrul unei manifestări numite “Zilele Emil Cioran”, care vor avea loc în perioada 13-15 noiembrie 2015.

AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva