Facebook Twitter Email

Scriitorul Ioan Cărmăzan, cunoscut regizor și scenarist, una dintre personalitățile culturale care a adus contribuții importante la cultura și arta românească, a primit marți, la Reșița, titlul de Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.

“Sunt foarte puține momentele festive la Consiliul Județean Caraș-Severin, în ultimul timp, ori acesta chiar a fost un moment deosebit prin care am completat pleiada de oameni reprezentativi pentru Caraș-Severin, cărora Consiliul Județean a hotărât să le decerneze titlul de Cetățeni de onoare.

Acum a fost unul dintre acele momente prin care a fost decernată diploma de Cetățean de onoare domnului Ioan Cărmăzan, a cărui activitate este atât de complexă, încât după părerea mea acest titlu este mult prea puțin pentru întreaga sa carieră, dar este maximum pe care Consiliul Județean Caraș-Severin a putut să-l ofere”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova.

Ioan Cărmăzan este absolvent al Facultății de Matematică a Universității din Timișoara (1971). După ce a absolvit și regia de film la I.A.T.C. București (1978) s-a afirmat în cea de-a șaptea artă cu o serie de succese, între care filmele “Țapinarii” (1982), “Lișca” (1983), “Sania albastră” (1987), “Casa din vis” (1993), “Lotus” (2004), “Raport despre starea națiunii” (2004), “Cu inima îndoită” (2006), “Dragoste de mamă” (2006), “Margo” (2006), “O secundă de viață” (2009), “Oul de cuc” (2010), “Vlad nemuritorul” (2000), “În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură” (2002), “Orient Expres” (2004 — în colaborare cu Sergiu Nicolaescu), “Brâncuși — din eternitate” (2014).

A realizat și filme documentare, între care unul despre Bocșa, dar și scurtmetraje, dintre care unul este realizat chiar la Bocșa, județul Caraș-Severin (“Negustorul de amintiri” — 2009).

“Este o recunoaștere! Într-un fel sau altul te bucuri pentru că aparții acelui loc și pentru că într-un fel sau altul, fiecare loc are un centru, iar în momentul în care devii cetățean de onoare te apropii de centrul acela, centrul sufletesc, pulsul sufletesc al unui loc, al unui județ sau al unui oraș.

Mă simt onorat de povestea asta, dar din punctul meu de vedere de câte ori vin aici mă simt ca un copil, îmi retrăiesc tinerețea și revin de fiecare dată cu plăcere. Astăzi este o zi specială pentru mine, nu e la îndemână oricui, deși cred cu tărie că fiecare cetățean de onoare este un personaj care s-a ridicat singur, care într-un fel sau altul s-a ridicat pe o colină și a strigat iubesc județul Caraș-Severin. Eu iubesc Banatul, Banatul Montan, chiar îl iubesc!”, a afirmat, cu acest prilej, Ioan Cărmăzan.

Ioan Cărmăzan a declarat că în prezent are un film în lucru.

“Este un film despre Maria Tănase, care se naște greu, costă destul de mulți bani. Scenariul există, sunt și niște bani la Ministerul Culturii, dar sunt insuficienți. S-ar putea să îi obțin în toamna asta, s-ar putea să îi obțin în primăvară, dar responsabilitatea este destul de mare și nu pot să pornesc un film despre Maria Tănase cu puțini bani și să îl fac din sărăcie și să mă prefac că nu observ sărăcia”, a mai precizat Ioan Cărmăzan.

AGERPRES(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva