Facebook Twitter Email

Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (World Stroke Day) se marchează anual la 29 octombrie. A fost inițiată în 2006, de către Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (WSO) și reprezintă un prilej de informare a populației cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.

Constantin Arseni, medic neurochirurg, profesor universitar membru titular al Academiei Române, 4 aprilie 1967

Tema propusă de Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral pentru ediția de anul acesta este ”Sunt femeie” și a fost aleasă pentru a atrage atenția asupra faptului că o femeie prezintă un risc mai mare de accident vascular și de deces față de un bărbat, dar, în aceeași măsură, este mai puțin probabil ca o femeie să primească îngrijire imediată și tratament de reabilitare în cazul unui accident vascular.

Totodată, femeile prezintă un risc mai mare de afectare a funcției cognitive și de depresie sau de instituționalizare după un accident vascular, și sunt mai expuse față de bărbați la hipertensiune, fibrilație atrială, diabet, depresie și obezitate, factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, și nu în ultimul rând, pentru că femeile își asumă mult mai ușor sarcinile de îngrijire a bolnavilor, potrivit site-uluiwww.worldstrokecampaign.org.

De asemenea, există factori de risc specifici femeilor, cum ar fi diabetul de sarcină, preeclampsia, folosirea contraceptivelor sau alte terapii hormonale.

Alegerea unei teme ce se adresează în mod direct femeilor are rolul de a le atrage atenția acestora asupra factorilor de risc la care sunt expuse și le încurajează să facă demersurile necesare pentru prevenirea unui eventual accident vascular.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular promovează un mod de viață sănătos, dar și controale medicale periodice și avertizează asupra faptului că accidentul vascular cerebral poate afecta pe oricine.

Activitățile desfășurate în această zi includ ateliere de lucru, teste gratuite de screening vascular, conferințe, reuniuni ale specialiștilor în domeniu, dar și acordare de premii persoanelor care depun eforturi deosebite pentru tratarea și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Accidentul vascular cerebral este o boală non-transmisibilă, dar care a devenit tot mai frecventă, de la an la an. Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră), care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului, se sparge sau este blocat de un cheag sanguin, notează site-ul sfatulmedicului.ro.

La nivel mondial, afectează peste 15 milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ șase milioane mor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la persoanele de peste 60 de ani și cea de-a cincea cauză de deces, pentru cei cu vârste cuprinse între 15 și 59 de ani.

Una din șase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieții și la fiecare șase secunde moare o persoană din această cauză, notează site-ul www.world-stroke.org.

Vârsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani și, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu accidente vasculare cerebrale.

Prin campania Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, organizată la nivel mondial pe tot parcursul anului, se urmărește informarea populației asupra factorilor de risc care conduc la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul și colesterolul ridicat. Se fac cunoscute modalitățile de recunoaștere a primelor semne de avertizare în cazul producerii unui accident vascular cerebral, precum și măsurile care trebuie luate. Campania promovează, de asemenea, un stil de viață sănătos, care poate preveni producerea unui accident vascular cerebral.

Ziua mondială a accidentului vascular cerebral a câștigat în timp popularitate, dacă în 2009 doar 18 țări s-au implicat în organizarea de manifestări, un an mai târziu, 48 de țări au marcat această zi.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva