Facebook Twitter Email

Republica Turkmenistan, țară situată în Asia Centrală, cu o suprafață de 491.200 kmp și o populație de 5.231.422 de locuitori (estimare din iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), marchează la 27 octombrie, ziua națională, respectiv ziua proclamării independenței de stat în 1991.

Clădirea Parlamentului Turkmenistanului

În secolele VI-V î.Hr., teritoriul actual al Turkmenistanului a făcut parte din Imperiul Persan. În secolul al V-lea, încep să pătrundă populațiile turcice în Asia Centrală, iar din secolul al VIII-lea, triburile turcilor oguzi se stabilesc aici. În secolele IX-X, Statul Șamanizilor, desprins din Califatul Arab, își instituie controlul asupra întregii regiuni. În secolele XI-XV, turkmenii capătă individualitatea unui grup etnic aparte, iar în secolul al XIII-lea, Turkmenistanul este inclus în Imperiul Mongol al lui Ginghis Han. După 1360, teritoriul devine centrul imperiului lui Tamerlan. În secolul al XVI-lea, Turkmenistanul a făcut parte din hanatul uzbek al Saibanizilor. În secolul al XVIII-lea, Hanatul uzbek Buhara își extinde dominația asupra teritoriului.

În secolul al XIX-lea, începe expansiunea rusă în Asia Centrală, astfel că, între 1877-1888, regiunea intră sub dominația Rusiei. La 30 aprilie 1918, Turkmenistanul este integrat Republicii Sovietice Socialiste Autonome Turkestan, din cadrul Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse. Între 1918 și 1920, capitala Așgabat s-a aflat temporar sub controlul forțelor naționaliste, sprijinite de Marea Britanie. La 27 octombrie 1924, este proclamată RSS Turkmenă, republică unională din cadrul URSS.

În mai 1990, turkmena este introdusă ca limbă de stat. La 22 august 1990, este semnată Declarația de suveranitate, iar la 27 octombrie este introdus regimul prezidențial. La 27 octombrie 1991, se adoptă Declarația de independență și o nouă denumire oficială a statului, Republica Turkmenistan.

Capitala statului este la Așgabat, oraș cu o populație de 746.000 de locuitori, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Alte orașe importante: Turkmenabat, Dașoguz, Marî, Balkanabat, Turkmenbași.

Orașul Așgabat, cuvânt care tradus înseamnă ”orașul iubirii”, a fost fondat la începutul secolului XX, pe lângă fortăreața rusească construită în 1881, la întretăierea drumurilor străbătute de caravane, se arată pe site-ulwww.tourstoturkmenistan.com. Localizat într-o zonă seismică, orașul a fost distrus în totalitate, în urma cutremurului din 1948. Așgabat a fost refăcut, după cinci ani, devenind, astăzi, capitala de marmură albă a Turkmenistanului. Orașul are cel cel mai mare număr de clădiri finisate cu marmură albă, și anume 543.

Moscheea ‘Turkmenbashi Ruhy Metjidi’, Turkmenistan

Monumentul Independenței Turkmenistanului

Printre cele mai importante repere turistice ale capitalei sunt: Arcul Neutralității (construit în 1998, 75 m — cea mai înaltă construcție din Turkmenistan); Palatul Prezidențial “Oguzhan”; moscheea ”Turkmenbashi Ruhy Metjidi” sau moscheea Kipchak, care se află la 7 km distanță de Așgabat, a fost construita în 2001, fiind una dintre cele mai înalte moschei din Asia Centrală. Minaretele au înălțimea de 91 m; moscheea Ertugrul Gazi aflată în centrul orașului a fost ridicată în onoarea lui Ertugrul, părintele lui Osman I, fondatorul Imperiului Otoman; Muzeul Național din Așgabat, unde sunt expuse cele mai valoroase descoperiri arheologice legate de istoria antică a acestei țări, însumând peste 2.500 de exponate. Totodată, colecția muzeului cuprinde artefacte reprezentând meșteșugurile tradiționale din secolele XVII-XIX, precum țesături, broderii, ceramică, covoare, bijuterii; Muzeul Covorului Turkmen este considerat unic în lume, aici existând câteva sute dintre cele mai bune covoare din toate timpurile, cel mai vechi fiind din secolul al XVII-lea. Aici, există, de asemenea și cel mai mare covor din lume, ce are 400 mp și o greutate de peste o tonă; Muzeul Național de Istorie și Etnografie oferă o colecție magnifică de artefacte antice colectate de pe întreg teritoriul țării (peste 500.000 de articole expuse în nouă săli).

Una din principalele atracții turistice este bazarul sau piața de duminică “Tolkuchka” renumit pentru varietatea de produse tradiționale turkmene, oferind posibilitatea de a achiziționa faimoasele covoare tradiționale, care sunt aduse din întreaga țară.

În apropiere de Așgabat se află ruinele fostei capitale antice a statului Nisa, capitala regilor parți, care atrage turiști, dar și arheologi și istorici din întreaga lume.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva