Facebook Twitter Email

Ziua Națiunilor Unite se celebrează pe 24 octombrie, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei ONU. Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.

În imagine: Clădirea Națiunilor Unite (ESCWA) din Beirut (Liban) iluminată în albastru, în cadrul acțiunii “Turn the World UN Blue” 


Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite. A devenit o zi marcată la nivel mondial prin întâlniri, discuții, expoziții, precum și alte evenimente.

După șapte decenii de la fondarea sa, Organizația Națiunilor Unite rămâne un far pentru întreaga umanitate, asigurând alimente pentru cei înfometați și adăposturi pentru cei care și-au pierdut casele.

ONU a asigurat vaccinarea copiilor, care altfel ar fi murit de boli ce pot fi prevenite. Organizația Națiunilor Unite apără drepturile omului pentru toți cetățenii planetei, indiferent de rasă, religie, naționalitate, sex sau orientare sexuală.

Luptă pentru menținerea păcii prin mediatori, care aduc la masa păcii pe cei implicați în conflicte și, de asemenea, prin angajați săi, oferă asistență celor afectați de conflicte. Toate aceste sunt o parte din activitatea organizației menționate de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.

Anul 2015 este anul celebrării a 70 de ani de activitate a organizației marcată sub tema “Un ONU puternic — o lume mai bună “, potrivit site-ului organizației. Cu prilejul Zilei Națiunilor Unite se desfășoară un concert în Sala Adunării Generale a ONU, printre participanți numărându-se Orchestra de muzică tradițională coreeană și oaspeții speciali, precum mesagerul pentru pace al Națiunilor Unite, Lang Lang, duo-ul sud-coreean de muzică pop Davichi, Kim Hae-Sook maestru al “Gayageum” și celebrul Cor Gospel din Harlem (“Harlem Gospel Choir”) din SUA.

Concertul începe un câte un discurs susținut de șeful Departamentului Comunicațiilor și Informări Publice, Cristina Gallach, urmat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon și de președintele celei de-a 70-a sesiunii a Adunării Generale a Națiunilor Unite, Mogens Lykketoft.

Spectacolul organizat de către Departamentul de Informare Publică în colaborare cu Misiunea Permanentă a Republicii Coreea la Națiunile Unite și Sistemul de radiodifuziune coreeană, are loc pe 23 octombrie și poate fi urmărit live pe site-ul ONU.

De asemenea, mai au loc cu prilejul Zilei Națiunilor Unite și evenimentele “Turn the World UN Blue” și Art Installation “Enlightened Universe”, pe 24 octombrie.

“Turn the World UN Blue” este o acțiune de iluminare în albastru a peste 200 de clădiri celebre, statui, poduri și alte obiective turistice din aproape 60 de țări din întreaga lume, parte a unei noi campanii care ajută cetățenii întregii lumi să se unească pentru a promova, prin mesajele lor, pacea, dezvoltarea și respectarea drepturilor omului.

Între obiectivele care vor participa la această acțiune sunt: Casa Operei din Sydney; Marile Piramide din Giza, în Egipt; Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro; New York Empire State Building; Turnul SkyTree din Tokyo; Turnul din Pisa, în Italia; Diana The Huntress Fountain din Mexic; Schitul din Rusia; Castelul Edinburgh și Central Hall Westminster din Marea Britanie; Alhambra din Spania.

Art Installation “Enlightened Universe” constă în dezvelirea unui monument, în Parcul Central din New York, realizat de renumitul artist Cristobal Gabarron. Monumentul este o sculptură interactivă formată dintr-o sferă și înconjurată de o spirală din 70 cifre — unul pentru fiecare dintre cei 70 de ani de când a fost creat ONU. La eveniment vor participa secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, alături de oficialii ONU, personal, diplomați, oficialii din partea orașului și cetățeni veniți din toate colțurile lumii.

Ministerul Afacerilor Externe al României a marcat pe 20 octombrie, la sediul instituției, Ziua Națiunilor Unite, printr-un eveniment intitulat “Ziua ONU”, la care au participat reprezentanți ai corpului diplomatic și foști reprezentanți ai României la Organizația Națiunilor Unite.

Guvernul României a decis participarea țării noastre la campania “Turn the World Blue” prin iluminarea în albastru a Palatului Victoria.

România a demarat procedurile de aderare la Organizația Națiunilor Unite imediat după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1946, dar a fost admisă la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. România a fost membră în cele mai importante organisme ale ONU, precum Consiliul de Securitate, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005, sau Consiliul Economic și Social (ECOSOC), în anii 1965-1967, 1974-1976, 1978-1980, 1982-1987, 1990-1998, 2001-2003 și 2007-2009, potrivit site-ului MAE.

AGERPRES / (autor: Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva