Facebook Twitter Email

Actorul Dan Bordeianu s-a născut la 23 octombrie 1975, la București. În 1999 a absolvit Academia de Teatru și Film, Facultatea de Teatru, Secția Actorie, la clasa prof.univ. Mircea Albulescu.

Actorul Dan Bordeianu la conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului ‘Actor si Regizor’, la Teatrul Nottara din București (12 martie 2014)

Din primul an de facultate începe să meargă la teatrul studențesc ”Podul”, regizorul Cătălin Naum fiindu-i mentor în această perioadă, după cum mărturisește actorul însuși.

Tot în perioada facultății este distribuit în roluri diverse, în spectacole precum: ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian; ,”Ultima oră” de Mihail Sebastian; ”Jocul ielelor” de Camil Petrescu; ”De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger; ”Hamlet” , ”Romeo și Julieta’ și ”Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare; ”Platonov” de A.P. Cehov; ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale; ”Micii burghezi” de Maxim Gorki; ”Harap-Alb” de Ion Creangă.

În 2002 este angajat la Teatrul Nottara, unde a jucat în spectacolele: ”I-auzi ce întâmplare caraghioasă s-a petrecut pe drumul spre Forum” de Plaut (r.Petre Bokor); ”Uzina de plăceri S.A.” de Valentin Nicolau (r.Alexandru Berceanu, 2002); ”Război și pace”, după Lev Tolstoi (r. Petre Bokor, 2003); ”Aniversarea” de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov (r.Vlad Massaci, 2009); ”O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale (r. Alexandru Mâzgăreanu, 2012); ”Un pic prea intim” de Rajiv Joseph (r.Cristi Juncu, 2013); ”Funcționarul destinului” de Horia Gârbea (r. Anca Maria Colțeanu, 2014).

Dan Bordeianu și Monica Axente la Gala Premiilor Tv Mania.(2009)

În toamna anului 2011 spectacolul “Aniversarea” s-a bucurat de un mare succes la Londra, unde s-a jucat câteva zile cu sălile pline la Barbican Centre. Cronicile din cotidienele naționale și din presa de specialitate au apreciat interpretarea extraordinară a actorilor români și montarea Teatrului Nottara, după cum se menționa într-un comunicat de presă al Institutului Cultural Român Londra. “Principala calitate a spectacolului este interpretarea actorilor: Alexandru Repan în tatăl amenințător, Ion Grosu în rolul fiului care pune totul la îndoială și Dan Bordeianu în rolul fratelui turbulent. Jocul actorilor este construit cu dibăcie, cu câteva momente de fizicalitate palpitantă, iar povestea este prezentată într-un mod puternic. Massaci este evident un meseriaș plin de talent”, nota, astfel, Evening Standard la 11 noiembrie 2011.

A mai fost distribuit în spectacolele ”Haensel și Graetel” de Frații Grimm (Teatrul de Păpuși din Craiova, r.Cătălin Naum), ”Irozii” (Teatrul Național Timișoara, r. Cătălin Naum) și ”Militarul fanfaron” (Teatrul de Copii și Tineret din Craiova, r. Cătălin Naum).

Face parte, de asemenea, din distribuția spectacolului de teatru pentru televiziune ”Năpasta” de I. L. Caragiale (regia artistică Mihai și Mara Manolescu), în rolul Gheorghe, piesa fiind filmată în vara anului 2010 pe platourile TVR.

În prezent, conform site-ului Teatrului Nottara, Dan Bordeianu face parte din distribuția spectacolelor ”Un pic prea intim”, ”Aniversarea” , ”Funcționarul destinului”, ”O noapte furtunoasă”.

Dan Bordeianu a jucat și în mai multe filme și telenovele. Astfel, primul său contact cu actoria a avut loc la vârsta de 11 ani când a fost ales să joace în filmul ”Promisiuni” (1985, regia Elisabeta Bostan), alături de Maria Ploae, Mircea Diaconu și Ion Caramitru, după cum menționează site-ul cinemagia.ro.

Din filmografia sa mai amintim: ”Vlad the Impaler” (r. Joe Chappelle, 2000), ”17 minute întârziere” (r.Cătălin Mitulescu, 2002), ”Modigliani” (r. Mick Davis, 2004), ”Răzbunarea” (r. Adrian Sitaru, 2006), “Portretul luptătorului la tinerețe” (r. Constantin Popescu, 2010), ”București Non Stop” (r. Dan Chișu, 2013). A interpretat roluri în telenovelele ”Numai iubirea” (2004), ”Lacrimi de iubire” (2005), ”Iubire ca în filme”. (2006).

La 12 martie 2014, Dan Bordeianu alături de alți doi colegi ai săi, actorii Andi Vasluianu și Ada Navrot, au fost aleși ambasadori onorifici ai Teatrului Nottara, pentru a reprezenta instituția în presă “și în tot ce înseamnă vizibilitatea teatrului”, după cum anunța la acea dată Marinela Țepuș, director al teatrului.

AGERPRES/(Documentare: Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva