Facebook Twitter Email

Foto (c): Matei Brunul / Facebook

Volumul a apărut în traducerea în limba polonă a Radoslawei Janowska-Lascar la editurile Amaltea și ATUT. Scriitorul a fost prezent la festivitate, primind premiul din partea primarului orașului Wroclaw, Rafal Dutkiewicz, și a președintelui Juriului ANGELUS 2015, prof. Mykola Riabczuk, informează Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Premiul “Natalia Gorbaniewska” a fost creat în 2013 ca omagiu adus poetei și disidentei ruse, președintă a juriul Premiului ANGELUS încă de la prima ediție până în 2013, anul decesului său. Premiul se acordă în urma voturilor online ale cititorilor, iar în acest an “Matei Brunul” a întrunit cel mai mare număr de voturi.

Premiul Literar ANGELUS, cea mai importantă distincție în domeniul creației de proză pentru un volum tradus în limba polonă, a revenit în acest an volumului “Mesopotamia” al scriitorului ucrainean Serghei Jadan, publicat în 2014 la Editura Czarne.

Cei șapte finaliști ai ediției din acest an a Premiului ANGELUS au fost: Jacek Dehnel (Polonia), Drago Jancar (Slovenia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia), Olga Tokarczuk (Polonia), Lucian Dan Teodorovici (România) și Serhij Zadan (Ucraina).

“Matei Brunul” este povestea unui marionetist și a marionetei sale, care devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură și iertare, despre pendularea între adevărul personal și cel oficial. A fost desemnată ‘Cartea anului’ în mai multe rânduri, arată ICR de la Varșovia.

“Matei Brunul” a fost distins în anul 2012 cu Premiul literar ‘Augustin Frățilă’, Premiul revistei “Observator cultural”, Premiul Național de Proză al “Ziarului de Iași”, Premiul pentru Proză al revistei “Ateneu”, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România.

Lucian Dan Teodorovici, născut în 1975, la Rădăuți, este scriitor, regizor de teatru și scenarist de film și televiziune. Este totodată coordonator al colecției ‘Ego. Proza’ a Editurii Polirom și senior editor al săptămânalului “Suplimentul de cultură”. Între 2002 și 2006 a fost redactor-șef al Editurii Polirom.

A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul “Prăpădul” (după un text de Attila Bartis), la Teatrul Național din Iași. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătărași din Iași spectacolul “Sunt o babă comunistă”, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Românească, 2008).

Cărți publicate: “Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi” (1999, 2005), “Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei țigări marijuana” (2000), “Circul nostru vă prezintă:” (2002, 2007), “Atunci i-am ars două palme” (2004), “Celelalte povești de dragoste” (2009, 2013), “Matei Brunul” (2011, 2014).

Cărțile sale au fost traduse și publicate în SUA, Franța, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia și Turcia.

AGERPRES/(AS — editor: Florin

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva