Facebook Twitter Email

Regatul Spaniei, situat în sud-vestul Europei și având ca vecini Franța, Andorra, Marea Mediterană, Gibraltar, Maroc, Portugalia, Oceanul Atlantic, sărbătorește la 12 octombrie Ziua Hispanității. La această dată este aniversată prima sosire a lui Cristofor Columb în America, în 1492.

Imagine din Madrid

Potrivit istoricului prezentat de www.mae.ro, Imperiul Roman transformă teritoriul Spaniei în provincie romană, dominație care va dura șase secole. Între anii 711-718, Spania este ocupată de arabi, iar în 1492, prin cucerirea ultimului oraș ocupat de mauri se încheie “la Reconquista” (procesul de recucerire). În 1462, căsătoria regilor catolici — Isabel de Castilla și Fernando de Aragón — marchează începutul unei perioade de prosperitate, încununată de descoperirea Americii de către Cristofor Columb și afirmarea hegemoniei Spaniei în Marea Mediterană.

Secolele XVI și XVII reprezintă apogeul Imperiului spaniol care, sub conducerea Casei de Habsburg, devine prima putere europeană și mondială. Războiul de succesiune la tronul Spaniei (1701-1714) marchează finalul dinastiei de Austria și venirea Bourbonilor.

În 1873 se instaurează Prima Republică, care durează până în 1875, când este restaurată monarhia, iar Alfonso XIII este proclamat rege al Spaniei. În 1931, se instaurează a II-a Republică. Conflictele politice, economice și sociale au culminat, la 18 iulie 1936, cu rebeliunea militară și începutul războiului civil (1936-1939).

La 1 octombrie 1936, generalul Francisco Franco Bahamonte își asumă conducerea statului și a armatei, acesta fiind începutul unei dictaturi care a durat 40 de ani, perioadă în care viața politică a țării a fost marcată de scoaterea în afara legii a tuturor partidelor politice, cu excepția Mișcării Naționale.

În 1975, odată cu moartea lui Franco, este reinstaurată monarhia și pe tronul Spaniei urcă regele Juan Carlos I de Bourbon. Tânărul monarh este unul din principalii susținători ai procesului de schimbări către un sistem democratic de inspirație occidentală, bazat pe o reformă politică moderată și având ca punct de plecare legislația franchistă.

Primele alegeri democratice au avut loc în iunie 1977 și au fost câștigate de Uniunea Centrului Democratic — UCD. În 1982, Spania a fost admisă în NATO, iar în 1986 a aderat la CE, ulterior UE.

Cu o suprafață de 504.782 kmp, din care partea continentală reprezintă 499.542 kmp, iar partea insulară 5.240 kmp, fiind formată din Insulele Baleare, Insulele Canare și un grup de mici insule situate în largul coastelor Marocului: Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas și Penon de Velez de la Gomera. Spania este împărțită în 17 comunități autonome (Andalucia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare, Insulele Canare, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Catalonia, Comunitatea Valenciană, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Țara Bascilor) și 2 orașe autonome (Ceuta și Mellila). Comunitățile teritoriale se divid în 50 de provincii (47 provincii în Spania peninsulară și 3 provincii în Spania insulară). Provinciile se împart în sectoare juridice, iar acestea în municipii.

Imagine din Madrid

Populația țării numără 48.146.134 de locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Capitala statului este la Madrid, cu o populație de 3,3 milioane de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, iar alte orașe importante sunt: Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Malaga, Bilbao, Murcia, Cordoba, Valladolid, Palma de Mallorca, Gijon, Badalona, San Sebastian.

Imagine din Madrid

Imagine din Madrid

Așezat în centrul peninsulei Iberice, pe râul Manzanares și la o altitudine de mai mult de 650 metri, Madridul este un oraș este plin de viață și lumină, un oraș ospitalier, cu numeroase cafenele și restaurante, teatre și cluburi de noapte și cunoscut ca orașul toreadorilor și al dansului flamenco. În timpul verii, Madridul oferă o mulțime de festivaluri și spectacole sponsorizate de primărie.

Imagine din Madrid


Imagine din Madrid

Istoria acestuia a început în anul 1561 în timpul domniei lui Philip al II-lea, potrivit www.gotravel.ro. De-a lungul timpului a trecut prin multe transformări datorită procesului de urbanizare. Diverse îmbinări de stiluri precum neoclasic și baroc se regăsesc pe clădirile din Plaza Mayor și Palacio Real. Plaza de Toros reprezintă cea mai mare piață din Spania.

Printre cele mai impresionante puncte de atracție ale capitalei spaniole se numără: Palatul Regal; Teatrul Regal; Parcul Buen Retiro; Biblioteca Națională, precum și cele trei muzee numite “triunghiul de aur” — Prado cu cea mai frumoasă colecție de artă din lume, Centrul de Artă Regina Sofia și Muzeul Thyssen-Bornemisza găzduit de palatul renovat Villahermosa, potrivit www.turistik.ro; mânăstirea și complexul de palate El Escorial; Puerta del Sol — cea mai comercială și cunoscută zonă din vechiul Madrid. În ceea ce privește viața de noapte a Madridului aceasta poate fi împărțită pe zone: Plaza Mayor/Puerta del Sol fiind cea mai populară locație, străzile Cava de San Miguel, Cava Alta și Cava Baja pline de baruri. Gran Vía este cunoscută pentru cinematografe și teatre, iar în zona Plaza de Isabel II/Plaza de Oriente se regăsesc o serie de restaurante.

AGERPRES/(Documentare-Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva