Facebook Twitter Email

poteca 12 Apostoli din Tara Dornelor

In inima tarii Dornelor se afla  unul dintre cele mai frumoase drumuri de munte din Romania: poteca celor 12 Apostoli.

 Usor de gasit datorita marcajului cu bulina albastra, poteca celor 12 Apostoli leaga satul Gura Haitii de Rezervatia Naturala 12 Apostoli, trecand prin Poiana Negrii si pe la schitul 12 Apostoli. A fost inclusa in topul celor mai frumoase 7 poteci din Romania si este un traseu tematic – adica un traseu de pe care turistii se intorc cu informatii noi, practic cu o lectie.
O lectie, dar si intrebari, fiindca pe poteca celor 12 Apostoli, calatorul se intalneste cu o serie de figuri misterioase, pe care nimeni nu stie daca le-a sapat in piatra natura sau un neam demult disparut. Specialistii le descriu drept roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe. Ei spun ca „Mosul”, „Dragonii” sau „Poarta Harlei” au aparut in urma actiunii vantului, apelor si zapezilor. Oamenii din partea locului sugereaza insa ca „Templul Uriasilor”, cum a fost botezata aceasta adunare de statui, ar fi fost de fapt facut de mana omului.

poteca 12 Apostoli din Tara Dornelor

De altfel, pe 30 iunie, de sarbatoarea celor 12 Apostoli, localnicii din satele din jur urca pe poteca pentru a sarbatori printre acesti uriasi din piatra „Mosii din Calimani“ – o sarbatoare despre care se spune ca ar data din vremea dacilor. Nu-i de mirare ca „Mosul”, cea mai faimoasa dintre sculpturile de pe Poteca celor 12 Apostoli, un urias cu trei fete,  este considerat un demn rival al Sfinxului din Bucegi.

Turistii pot invata insa multe alte lectii pe acest traseu tematic – de la cea a mersului pe munte, fie pe jos, fie calare, pana la cea a traiului departe de lume, pe care o predau calugarii de la schitul 12 Apostoli.

poteca 12 Apostoli din Tara Dornelor

Iar o alta lectie extrem de importanta care se invata aici este lectia lucrurilor pe care le lasam dupa noi.Proiectul DupaNoi, lansat de compania Coca-Cola HBC Romania, ne aminteste in fiecare zi ca ceea ce suntem, ceea ce facem si ceea ce alegem creeaza un ecou ce va rasuna generatii dupa generatii in urma noastra.

Fotografii de Silviu Matei

stirile protv

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva