Facebook Twitter Email

Regizoarea Brigitte Drodtloff, despre filmul Filtsch. Povestea copilului din Sebes care a unit Europa cu muzica sa

 29 Iun 2015  

Din micuțul Mühlbach, muzica l-a purtat în toată Europa, la Viena, Paris, Londra. I-a impresionat pe cei mai mari compozitori din prima jumătate a secolului XIX – Frédéric Chopin și Franz Liszt. „Doamne, ce copil! Nimeni nu m-a înțeles vreodată atât de bine”, spunea despre el Chopin. „Când acest copil va cânta în turnee, eu pot să închid prăvălia”, zicea Liszt. A devenit rapid unul dintre interpreții preferați ai Reginei Victoria. Existența sa a fost însă, pe cât de intensă, pe atât de scurtă, pentru că, fiind un copil mai sensibil și bolnăvicios, a murit la nici 15 ani.

Acesta este Carl Filtsch (1830-1845), copilul din Sebeș care a unit toată Europa cu muzica sa, acum aproape două secole. Compozițiile lui sunt încă înnebunitoare. Astăzi, un concurs de muzică îi poartă numele, la Sibiu, prezența i-a apărut prin câteva cărți și cam atât. Numele său nu stârnește reacții, așa cum făcea în 1840, de exemplu.

Povestea sa aproape uitată este, însă, pe cale de a redeveni cunoscută, printr-un film artistic. „Filtsch” va fi realizat de Brigitte Drodtloff, o regizoare de origine germană, care a crescut în România, însă acum trăiește la München. Din câte spune ea, va fi un film cu dragoste, cu răzbunare, cu intrigi și va apărea în primăvara-vara lui 2017.

În scurta ei vizită prin Alba, Brigitte Drodtloff, alături de producătoarea Gabriela Suciu de la Elefant Film, și-a făcut timp de un ceai și o poveste în Cetate.

Rep: Am auzit deja de anul trecut că se va face un film despre Carl Filtsch. „În sfârșit”, mi-am spus, dar în același timp mă gândeam că e o nebunie, că nu va fi deloc ușor de făcut…

Brigitte Drodtloff: E o nebunie totală. Am avut la Sebeș o întâlnire formidabilă cu un om care mi-a zis „necunoscutul să-l faci cunoscut”. Acesta e un fel de simbol al filmului nostru.

Filmul este un biopic despre Carl Filtsch. Băiețelul acesta, prin drumurile lui din țară în țară, a unit Europa cu muzica lui, acum aproximativ 180 de ani.

Era al nouălea copil al familiei. Tatăl lui i-a dat lecții, însă întreaga familie era foarte muzicală. Pe vremea aceea, sașii aveau la fiecare a doua casă un pian și învățau patru limbi străine.

Băiatul acesta era însă mai deosebit decât ceilalți. Se așeza la pian și începea să improvizeze, pentru că nu avea răbdare pentru structurile de muzică deja existente. A fost descoperit de soția contelui Banffy, care a vrut neapărat că îi dea o educație extraordinară. A plecat la Viena, însoțit de fratele lui care era cu 17 ani mai în vârstă, și el muzician. Acolo au găsit cei mai buni profesori, și au pornit în toată Europa. El a devenit elevul preferat al lui Chopin. Prin el a ajuns muzica lui Chopin în Anglia, pentru că Chopin nu prea era de acord să îi interpreteze nimeni muzica. A acceptat însă ca băiatul să plece în Londra și să cânte în fața Reginei Victoria. În tot acest timp, singura care își dădea seama că el nu o să reziste cu atâtea concerte în toată Europa, era mama lui, care știa că este un copil firav și sensibil. S-a îmbolnăvit din ce în ce mai rău. Unii spun că și din cauză că a lucrat atât de intens cu Chopin, care era bolnav de tuberculoză. L-au trimis la un moment dat la băi la Veneția, dar prea târziu. Cu două săptămâni înainte de a împlini 15 ani, a murit. Filmul va avea, însă, un final optimist.

Rep: Cum te-ai hotărât să faci filmul? De ce Filtsch?

Brigitte Drodtloff: Am ascultat întâi muzica lui, acum 12 ani. Am fost înnebunită și am început să mă întreb cine e băiatul ăsta. Când am auzit că a murit la 14 ani, eu, ca mamă de doi copii, am spus că nu se poate așa ceva. Am citit foarte mult despre el, a durat destul de mult până mi-am dat seama că se poate face un film artistic. Inițial am vrut să fac un documentar.

Scenariul l-am scris în 2013. Atunci încă nu voiam să fac regie. Pentru o vreme am căutat regizor și apoi am hotărât să îl fac eu. La urma urmei, e meseria mea. Și cred că eu aș interpreta cel mai bine ideile astea. Văd filmul înteg. De fapt filmul m-a găsit pe mine.

Rep: Cum te-ai documentat?

Brigitte Drodtloff: Am citit foarte multe cărți. În primul rând am pornit de la două biografii, una scrisă de Ertl și cealaltă de Peter Szaunig, care a inițiat și concursul de muzică Carl Filtsch care are loc în fiecare an la Sibiu. Am căutat în biografiile lui Chopin, au căutat peste tot ca să găsesc mai multe despre el din alte surse. Am citit toată istoria familiei Banffy, a Reginei Victoria, presa vremii, de la Arhivele din Londra, ca să văd exact ce ecou aveau concertele lui. Am pus totul cap la cap și m-am întrebat ce poți să dai publicului în ziua de azi. Ori faci un documentar, ori faci o chestie care prinde. Scenariul e gata, e în limba română, inițial a fost scris în limba germană, dar filmul îl vom face în engleză, ca să fie mai simplu de lansat în toată lumea. De la început mi-am dat seama că filmul ăsta își caută drumul lui.

Rep: Ați ales niște locații de filmare? Ați selectat actorii?

Brigitte Drodtloff: Actorii încă nu, depinde cum îl facem. Vom lua numai nume mari. Vom avea nevoie să căutăm un copil. De fapt, doi copii. Unul de 5-7 ani și unul de 10 ani. El nu a mai crescut de la 10 ani până la 14. Era un star. Era desenat și toate fetele aveau câte un portret mic de-al lui. Va trebui să căutăm un copil care, în primul rând, cântă la pian formidabil.

Rep: Ați găsit oameni, localnici, care ar putea să vă vorbească despre Carl Filtsch și familia lui?

Brigitte Drodtloff: Da, chiar am găsit un om la Sebeș, a cărui familie se cunoștea cu familia Filtsch și există urmași ai familiei.

Rep: Cam când ar începe filmările și când ar fi premiera?

Brigitte Drodtloff: Am vrea să filmăm vara viitoare. Vom lucra cu o compozitoare din Londra, care va face soundtrack-ul complet al filmului și un director de fotografie și operator principal extraordinar, din Germania, care a luat și Oscar. Și, desigur, cu Edi Schneider. Cel târziu în mai 2017 am vrea să avem premiera. Poate chiar în 28 mai, de ziua lui Carl Filtsch.

Brigitte Drodtloff spune despre ea că a „crescut în televiziune și radio”. A început la 6 ani cu emisiuni de limba germană, la radio-ul de lângă școală. A urmat studiile IATC (actual UNATC) la București, a plecat în Germania, a călătorit în toată lumea. A scris sute de scenarii pentru televiziune, filme și seriale, a regizat piese de teatru în limba germană la Sibiu. Anul trecut a lansat un scurt metraj – Omul – cu Marcel Iureș, care are un succes extraordinar. Filmul a circulat deja în toată lumea, se află în prezent la cel de-al 34-lea festival și i-a adus și un premiu la Festivalul Internațional de Film de la Rochester.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul filmului Filtsch.

Sursa: abcnews

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva