Facebook Twitter Email

În fiecare an, la 9 octombrie, se sărbătorește Ziua mondială a poștei, care marchează înființarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna, a Uniunii Generale a Poștelor. Ziua a fost declarată de Congresul Uniunii Poștale Universale (UPU), desfășurat la Tokyo, în Japonia, în 1969.

Sursa foto: www.upu.int

Tema pentru anul 2015 este “Inovarea, integrarea și incluziunea sunt factorii cheie pentru viitorul serviciului poștal.” Astăzi, în peste 150 de țări din întreaga lume, se desfășoară festivități pentru a marca această zi. Administrațiile poștale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei date sau noi servicii poștale, organizează festivități și evenimente speciale, conferințe și seminarii cu specific poștal și filatelic. Alte activități includ postarea de afișe în oficiile poștale și în alte locuri publice, organizarea de zile ale porților deschise la oficii poștale și muzee poștale, precum și activități recreative culturale, sportive etc. Multe administrații poștale emit suveniruri speciale precum tricouri sau insigne.

Mesajul transmis în acest an de către secretarul Uniunii Poștale Universale, Bishar Abdirahman Hussein, subliniază vechimea pe care o ocupă serviciul poștal în domeniul comunicării și rolul-cheie pe care îl joacă în trimiterea de informații și de bunuri.

Ca și în alți ani, pentru a marca Ziua mondială a poștei, Compania Națională Poșta Română lansează o nouă ediție a concursului național “Cărțile poștale îți arată lumea”. Competiția are ca scop încurajarea tinerilor de a utiliza corespondența clasică și de a-i ajuta pe aceștia să cunoască lumea prin intermediul imaginilor de pe cărțile poștale. A III-a ediție a concursului se desfășoară în perioada 1 aprilie — 9 octombrie 2015 și este destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Anunțarea câștigătorilor are loc la data de 9 octombrie, cu ocazia Zilei mondiale a poștei.

Uniunea Generală a Poștelor a devenit, în 1878, Uniunea Poștală Universală. Din 1947, UPU este instituție specializată a ONU, cu sediul la Berna. România este membru fondator alături de alte 21 de state. În prezent, Uniunea Poștală Universală are afiliate administrații poștale din 192 de țări, potrivit www.upu.int.

În septembrie 2012, la cel de al 25-lea Congres UPU, a fost aprobat “Doha Postal Strategy”, planul strategic al UPU pentru perioada 2013-2016. Serviciul poștal este și rămâne cea mai mare rețea fizică din lume, care permite ca largi segmente ale economiei să funcționeze.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva