Facebook Twitter Email

Unul dintre cele mai impresionante monumente ale naturii din România este Cascada Cailor, situată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borșa.

Cascada Cailor, situată în Munții Rodnei, lângă stațiunea Borșa, are o cădere de apă de peste 90 m, având origine glaciară.

Cascada se află la o altitudine de 1.300 m, iar căderea de apă de peste 90 m este repartizată pe mai multe trepte, cea mai înaltă dintre acestea având 18 m, potrivit www.discover-maramures.com.

Apa ce provine din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo se aruncă în hău, pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând o cădere de apă spectaculoasă. Debitul cascadei variază în funcție de ploi și topirea zăpezilor de pe versant.

Denumirea Cascadei Cailor nu are la bază un mit, ci o întâmplare ce s-a petrecut în zonă, se arată pe www.turistderomania.ro. Oamenii își țineau hergheliile de cai, din primăvară până în toamnă, pe pășunile bogate din zonă. Însă, nu a trecut mult timp, și urșii au început să atace caii. La un moment dat, aceștia au reușit să încolțească animalele deasupra prăpastiei de lângă ceea ce astăzi se numește Cascada Cailor. Astfel, unii cai au fost prinși, iar alții pentru a scăpa s-au aruncat în hău.

În urma acestui incident, care a costat averea localnicilor, mai multe locuri din împrejurimi au fost numite Muntele Cailor, Podul Cailor și Izvorul Cailor.

Accesul spre Cascada Cailor se face ușor, fie că se alege drumul pe jos de la Borșa, mergând circa 1 oră și jumătate, pe o potecă prin valea formată în dreapta stațiunii, fie că se alege telescaunul din stațiunea Borșa. De la telescaun se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.

Orașul Borșa este situat într-un culoar depresionar mărginit de Munții Maramureșului și Munții Rodnei, în județul Maramureș, la 80 de kilometri de Sighetu Marmației și la 145 km de Baia Mare. Borșa se află la o altitudine de aproape 700 m și este cel mai important punct de plecare pentru călătoriile spre Munții Rodnei. Mai mult, Borșa se află între două arii importante, aflate sub protecție: Parcul Natural din Munții Maramureș și Parcul Național din Munții Rodnei.

Parcul Național Munții Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali, cu o suprafață de 47.227 de hectare, din care 3.300 de hectare au fost declarate rezervație a biosferei în 1979.

Munții Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaților Orientali, fiind cei mai înalți și mai greu de străbătut din lanțul Carpaților Orientali. Culmea principală, cu o lungime de peste 50 km și o lățime de 30-40 km, orientată est-vest, este abruptă spre nord și domoală spre sud, potrivit www.parcrodna.ro. Relieful este tipic alpin, format din creste semețe, culmi prelungite, circuri glaciare și văi drenate de cursuri repezi de apă, care formează numeroase repezișuri și cascade. Între Vf. Pietrosu Mare (2.303 m) și Vf. Gropilor (2.060 m) creasta formează un arc de cerc cu deschidere spre vest.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva