Facebook Twitter Email

Regatul Lesotho, cu o suprafață de 30.355 kmp și o populație de 1.947.701 de locuitori (est. iul. 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește Ziua națională la 4 octombrie. Aceasta marchează ziua independenței (1966).

Sursa foto: Captură YouTube

Locuit de boșimani, Lesotho este populat, la începutul secolului XIX de triburi de origine basuto (de orgine bantu) refugiate aici în fața invaziei zuluse. Regele Moshoeshoe I (1838-1870), “părintele națiunii basuto”, unește triburile basuto, opune o dârză rezistență înaintării burilor și sfârșește sub presiunea acestora prin a accepta, în 1868, protectoratul britanic, sub numele de Basutoland. În 1871 a fost plasat sub controlul Coloniei Capului, apoi, din 1884, administrat direct de guvernul englez.

Prin proclamarea, în 1910, a dominionului Uniunea Sud-Africană, în care Marea Britanie refuză să includă administrativ și Basutoland, acesta devine o enclavă în inima viitorului stat sud-african.

În 1965, Basutoland obține autonomia internă, iar la 4 octombrie 1966, își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului, sub numele Regatul Lesotho.

Lesotho este o țară adesea descrisă ca fiind un teritoriu aspru, simplu, care însă oferă experiențe turistice bazate pe frumusețea naturii, cu o floră și faună bogate, precum și un impresionant patrimoniu cultural și istoric. Lesotho este o națiune cu tradiții, credințe și obiceiuri ce au rezistat în fața trecerii timpului, fiind exemplificate cel mai bine în cadrul Festivalului anual de arte Morija, se arată pe www.turistik.ro.

Cu o populație de 267.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), orașul Maseru este capitala acestui stat. Situat pe râul Caledon, care separă Lesotho de Africa de Sud, Maseru este cel mai mare oraș al țării.

Între 1869 și 1871, Maseru a fost capitala administrativă a statului, înainte ca întreaga conducere să fie transferată în Colonia Capului. Maseru redevene din nou capitală în 1884, se menționează pe site-ulwww.golesotho.co.za.

Până în 1966, când Basutoland și-a obținut independența devenind Regatul Lesotho, Maseru a rămas un oraș relativ mic. De la o suprafață de 20 kmp, Maseru ocupă în prezent 138 kmp. Printre atracțiile capitalei se află arhitectura deosebită a Palatului regelui și a reședinței primului ministru, dar și Centrul de Convenții, Statuia regelui Moshoeshoe, Porțile Palatului Regal etc.

Regatul Lesotho oferă și alte atracții turistice, printre care: picturile boșimane de pe stânci, ce înfățișează obiceiuri locale și animale, lângă Maseru — Ha Khotso și Ha Baroana; cea mai mare cădere de apă din Africa — Cascada Maletsunyae; grotele Motlejoeng; siturile Moyeni, Qalo și Morija unde, pot fi admirate urme de dinozauri; pădurea pietrificată de pe muntele Thaba-Ts-oeu; drumeții prin locuri precum Ramanbanta, Semonkong și Parcul Național Sehlabathebe.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva