Facebook Twitter Email

Republica Guineea, cu o suprafață de 245.857 km pătrați și o populație de 11.780.162 de locuitori (estimare din iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește ziua națională la 2 octombrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței în 1958.

Captură foto: YouTube

În Evul Mediu, teritoriul Guineei face parte din Imperiile Ghana și Mali, iar în secolul al XV-lea, Guineea centrală devine, sub numele de Fouta Djalon, stat independent. Navigatorii portughezi care explorează, la mijlocul secolului al XV-lea litoralul, îi dau numele de Guineea.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Franța ocupă Guineea, pe care o include, între 1904 și 1958, în Africa Occidentală Franceză.

La referendumul din 28 septembrie 1958, liderul Partidului Democratic din Guineea, Ahmed Sékou Touré, impune respingerea propunerii generalului de Gaulle de aderare a independenței, proclamată la 2 octombrie 1958.

Președintele Ahmed Sékou Touré a condus țara până în 1984, când colonelul Lansana Conté a preluat conducerea Comitetului Revoluționar de Redresare Națională și a devenit, prin lovitură de stat, președinte al Republicii Guineea (1993-1998, 2003-2008).

Conakry este capitala Guineei, și cel mai mare oraș al acestei țări, având o populație de 1.936.000 de locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Totodată este port la Oceanul Atlantic și cel mai important centru economic, financiar și cultural al țării.

Inițial, Conakry ocupa doar insula Tambo, din grupul de insule Los, apoi s-a extins și pe peninsula Kaloum, astăzi, acestea fiind unite printr-un istm.

Principalele puncte de interes în capitală sunt, potrivitwww.visitcapitalcity.com: Muzeul Național al Guineei, care a fost deschis la puțin timp după obținerea independenței în 1958. Colecțiile sale includ artefacte pornind din preistorie și ajungând la lupta pentru independență, dar și artă și măști tradiționale; Marea Moschee, construită în 1982, este cea de-a patra moschee ca mărime din Africa; Grădinile Botanice din Conakry, unde există exemplare de copaci kapok ce cresc înalți de peste 60 m dominând peisajul, dar și multe specii de plante tropicale colorate și plăcut mirositoare; Catedrala Sf. Maria, cu primul rând de cărămizi colorate în roșu și galben așezat în 1928, foarte interesantă din punct de vedere arhitectural, fiind decorată și cu elemente din iconografia ortodoxă.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva