Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână vă prezentăm ”Capere cu puiu” și ”Gutui umplute”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Capere cu puiu 
Topește o lingură bună de unt, pune două linguri de făină și lasă să se umfle, pune sarea necesară, două foi de dafin, o ceapă crestată în patru, zeamă de carne cât va trebui ca s’o subții, și las-o să fearbă; apoi strecoar-o prin sită, pune puiul înăuntru cu o lingură de oțet, trei linguri de smântână, 300 grame de capere curățite și desărate, coaja dela o lămâe tăiată foarte mărunt și o lingură de unt, și lasă să fearbă până ce vor scădea.

Gutui umplute
Se curăță un kilogram de gutui, potrivite ca mărime, și se taie în partea dela codiță, curățindu-se de sâmburii și de coaja lor; după aceea se pun să fiarbă cu apă, numai cât le va cuprinde, și după ce apa scade jumătate, se scot gutuile și zeama se strecoară și se moaie două kilograme de zahăr pisat și cernut cu trei grame de vanilie; acest zahăr se topește și se ferbe puțin; apoi se toarnă peste gutuile de mai sus umplute cu o composiție de jumătate de kilogram de migdale, 250 grame de zahăr, trei grame de vanilie, 60 grame de scorțișoară, așezându-le rânduri-rânduri în tavă, departe una de alta ca un deget.

Se toarnă zahăr deasupra lor și tava se pune în cuptor la o căldură moale. Se închide cuptorul la gură, păzindu-se tava din când în când, până ce gutuile ferb și se coc bine. După aceasta se scot din cuptor și se așază în borcane scunde, turnându-se zahăr deasupra lor.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva