Facebook Twitter Email

Republica Botswana, cu o suprafață de 581.730 kmp și o populație de 2.182.719 (estimare din iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește la 30 septembrie ziua națională. La această dată, în 1966, statul sud-african și-a proclamat independența.

Captură foto: YouTube

Triburile de păstori beciuani (din marea familie bantu), imigrate în secolul al XVI-lea din sud împing spre zonele aride (deșertul Kalahari) populația boșimană aborigenă. Amenințați de expansiunea burilor și, dinspre nord de cea germană, beciuanii acceptă protecția Marii Britanii. Partea nordică a ținuturilor locuite de beciuani devine, în 1885, sub numele Bechuanaland, protectorat britanic; zona meridională, proclamată colonie a Coroanei, este inclusă în 1895 în Colonia Capului, iar în 1910 în Uniunea Sud-Africană, rămânând până astăzi o provincie a Republicii Africa de Sud.

La 30 septembrie 1966, Bechuanaland își proclamă, sub numele de Botswana, independența în cadrul Commonwealth-ului, avându-l ca președinte pe Seretse Kama (1966-1980). În timpul președinției sale, țara cunoaște o perioadă de dezvoltare economică și pace internă, Botswana rămânând până astăzi unul dintre puținele state africane care au reușit să pună bazele unui sistem politic democratic și stabil.

Țara este cel mai mare producător de diamante din lume, fapt ce i-a adus o creștere economică constantă de la proclamarea independenței până în prezent. Astăzi, Guvernul consideră diversificarea economiei o prioritate.



Atracțiile turistice ale țării includ: Rezervația Kalahari Central, delta Okavango, urmărirea antilopelor din rezervațiile Gaborone și Mokolodi, a girafelor din Rezervația Khutse, a păsărilor flamingo din Câmpiile Makgadikgadi sau a babuinilor de pe stâncile Savute. De altfel, fauna țării este foarte variată, cu lei și leoparzi, în Rezervația Moremo, bizoni și hipopotami în Parcul Național Chobe, crocodili de-a lungul râului Chobe, hiene rare în Parcul Național Transfrontalier Kgalagadi.

Capitala țării este Gaborone, cel mai mare oraș din Botswana, cu o populație de 247.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), fiind un oraș în care tradiționalul se îmbină perfect cu modernul.

Orașul a fost numit după Kgosi Gaborone, liderul populației Batlokwa, care a migrat din regiunea lor aflată în Munții Magaliesberg și s-a stabilit, în 1881, în zona Tlokweng (pe atunci, cunoscută sub numele de Moshaweng), se arată pe site-ul www.botswanatourism.co.bw.

Odată ce planurile pentru construcția orașului au fost stabilite, experți tehnici din mai multe orașe europene, dar și din jurul Botswanei au fost aduși pentru a superviza planificarea și ridicarea orașului.

La mijlocul anului 1963 a început construcția barajului Gaborone, ridicat pe fluviul Ngotwane, pentru a completa nevoile noului oraș.

Ridicarea orașului a început în 1964, iar în doar 18 luni, o nouă capitală s-a conturat pe harta continentului african. Aproape în același timp s-au încheiat lucrările la clădirile Adunării Naționale și ale Guvernului. De asemenea, au fost construite un spital, o școală, o stație de energie electrică, o stație radio, mai multe bănci și magazine, o poștă, o biserică, un hotel, precum și peste 1.000 de case, potrivit aceluiași site menționat.

Captură foto: YouTube

Centrul orașului este o zonă exclusiv pietonală, în care se găsesc multe centre comerciale și de afaceri, precum și hoteluri, printre primele care au fost construite. Într-un capăt al acestuia se află zona birourilor guvernamentale și a Adunării Naționale, iar în partea opusă se află birourile Primăriei Gaborone.

Zona guvernamentală este deschisă publicului, fiind o zonă plină de flori și copaci, dar care deține și o serie de importante monumente. Aici se află Adunarea Națională a țării, Biroul președintelui, precum și un număr de clădiri ministeriale. Printre monumente, se află statuia din bronz a primului președinte al Botswanei, Sir Seretse Kama (1921-1980) realizată de artistul britanic Norman Pearce și care se află în fața Adunării Naționale, dar și monumentul istoric, care îi comemorează pe cei care au servit în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial.

Alte puncte de interes în capitala Gaborone: Muzeul Național (deschis oficial în 1968) are ca scop prezentarea și promovarea moștenirii naturale și culturale a țării; Galeria de Artă deschisă în 1975, prezintă expoziții de artă, meșteșuguri tradiționale și fotografie; Centrul de Arte Vizuale Thapong este dedicat tinerilor artiști, dar care oferă și cursuri de artă copiilor; Grădinile Botanice oferă vizitatorilor prilejul de a lua contact cu flora din Botswana, dar și studiul cărților de botanică în cadrul unei biblioteci, și a unei case de oaspeți în stil colonial; Gaborone Game Reserve este unul dintre puținele rezervații naționale situat în cadrul unui oraș, care găzduiește numeroase specii de mamifere indigene, precum și numeroase specii de păsări locale, dar și migratoare.

AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea: editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva