Facebook Twitter Email

La 29 septembrie este celebrată Ziua mondială a inimii având drept scop creșterea gradului de informare al populației globului asupra factorilor de risc în apariția bolilor cardiovasculare, în prezent responsabile pentru 17,3 milioane de decese pe an. Până în 2030 se estimează că această cifră va crește la 23 de milioane.

În fiecare an este aleasă o temă care reflectă una dintre problemele cheie care influențează sănătatea inimii. În acest an sub sloganul “Alege inima: nu este o alegere grea” se subliniază importanța mediului înconjurător asupra factorilor de risc în creșterea apariției bolilor cardiovasculare.

Modul în care trăim, locul de muncă, precum și spațiile destinate recreării nu ar trebui să prezinte un pericol pentru sănătatea noastră. Prin alegerea noastră de a consuma alimente sănătoase, legume și fructe proaspete, prin renunțarea la fumat și planificarea unor activități în aer liber putem reduce riscurile de a dezvolta bolilor cardiovasculare.

Cel puțin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate prin menținerea sub control a patru factori principali de risc: consumul de tutun, dieta nesănătoasă, lipsa activităților fizice și consumul de alcool, se menționează pe pagina dedicată zilei,www.world-heart-federation.org.

Organizațiile de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale și de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărțirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, mese rotunde, conferințe, toate acestea pentru a informa populația cum să prevină bolile cardiovasculare. Acțiunile organizate cu acest prilej pun în evidență factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și condițiile care pot proteja populația de această boală.

Federația Mondială a Inimii (World Heart Federation—WHF) a lansat Ziua mondială a inimii în anul 2000, pentru a fi marcată în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie. În 2013, când acțiunile organizate cu acest prilej au depășit cifra de 1000 și au adunat peste 1 milion de participanți la nivel mondial, WHF a fixat celebrarea Zilei mondiale a inimii pentru 29 septembrie, în fiecare an.

Federația Mondială a Inimii este lider în lupta la nivel mondial împotriva bolilor cardiovasculare — inclusiv a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Numără peste 200 de organizații membre, activitatea sa fiind îndreptată în special către țările cu venituri mici și medii. Alături de Organizația Mondială a Sănătății, WHF participă la campania de reducere a mortalității premature, cauzate de bolilor cardiovasculare, care prevede o scăderea a deceselor cu până la 25% până în 2025.

AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva