Facebook Twitter Email

În fiecare an, Organizația Internațională Maritimă (OIM) sărbătorește Ziua mondială maritimă, pentru a atrage atenția lumii întregi asupra importanței securității maritime, a siguranței transporturilor maritime, a protejării mediului marin și pentru a sublinia aspecte ale muncii din domeniul maritim. Data exactă a zilei este stabilită individual de către fiecare țară, de obicei, în ultima săptămână a lunii septembrie.

În 2015, OIM marchează Ziua mondială maritimă, la 24 septembrie, prin organizarea la sediul său, a unui simpozion desfășurat pe trei sesiuni, axate pe următoarele teme: oportunități pentru tânara generație în industria maritimă, seafaring ca o profesie, dezvoltarea abilităților navigatorilor prin educație și formare. Organizația Internațională Maritimă găzduiește în preajma acestei zile două evenimente numite “dimineți deschise”. Primul are loc pe 22 septembrie și este destinat elevilor din ciclul primar. A doua zi, 23 septembrie, este dedicată elevilor de liceu, pentru a promova tema din acest an a Zilei mondiale maritime.

Tema pentru 2015 “educația și formarea în domeniul maritim” a fost adoptată pentru a cuprinde un spectru mai larg al sistemului de învățământ din domeniu urmărindu-se creștere calitativă a acestuia. Educația în domeniul maritim este considerată piatra de temelie a industriei de transport maritim în condiții de siguranță și securitate, care trebuie să păstreze calitatea, abilități practice și capacitățile resurselor umane calificate, cu scopul de a asigura durabilitatea acestui mijloc de transport. Anul acesta Organizația Maritimă Internațională pune accent pe educația maritimă, și în mod special pe cariera tinerilor în transportul maritim.

Transportul maritim, în prezent, este o disciplină extrem de tehnică profesional. Este necesară o calificare superioară, ce presupune cunoștințe și expertiză. Industria de transport maritim, o industrie cu adevărat internațională, are nevoie de o rețea globală de educație de specialitate și de formare a unităților pentru a asigura un flux consistent de recruți de mare calibru.

Organizația Internațională Maritimă este unică printre agențiile ONU care are două instituții de învățământ afiliate: Universitatea Maritimă Mondială (în Suedia) și Institutul Internațional Drept Maritim (în Malta). Mulți absolvenți dețin, în prezent, funcții de răspundere și influență în cadrul comunității maritime.

Astăzi, trăim într-o societate susținută de o economie globală, care pur și simplu nu ar putea funcționa fără existența unui transport maritim. Transportul servește comerțul mondial, prin transportarea unei cantități uriașe de marfă, peste tot în lume, practicând un cost eficient, curat și în condiții de siguranță. Instituirea unui sector de transport maritim durabil este esențială pentru dezvoltarea și creșterea economiei mondiale.

Într-un moment în care lumea este asaltată de conflicte și crize, industria de transport maritim internațional funcționează eficient pentru a menține roțile comerțului mondial în mișcare și pentru a asigura livrarea la timp a bunurilor și a mărfurilor, subliniază secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul adresat zilei, îndemnându-ne să ne amintim contribuția adesea neașteptată, dar întotdeauna vitală a transportului maritim internațional pentru popoarele și comunitățile din întreaga lume.

Ziua mondială maritimă este celebrată în multe țări din întreaga lume, printre care Australia, Canada, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Numeroase organizații maritime și sindicate organizează evenimente și activități speciale pentru a sărbători această zi. Manifestările includ simpozioane, cursuri de informare, excursii la muzee din domeniul maritim, pentru ca elevii să poată să înțeleagă importanța industriei maritime în modelarea istoriei lumii și importanța sa în comerțul mondial.

Această zi a fost marcată pentru prima dată la 17 martie 1978. La data respectivă, OIM avea 21 de state membre.

În prezent, Organizația Internaționale Maritime are 171 de state membre și trei membri asociați. România este membru OIM din 1965. Bazele Organizației Internaționale Maritime au fost puse în 1948, în cadrul unei conferințe internaționale desfășurată la Geneva, iar numele inițial al organizației a fost Organizația Maritimă Consultativă Interguvernamentală, pentru ca în 1982 să devină OIM.

OIM este organismul principal al Națiunilor Unite responsabil cu îmbunătățirea măsurilor de securitate maritimă și cu reducerea gradului de poluare ca urmare a traficului maritim.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva