Facebook Twitter Email

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de 2.149.690 kmp și o populație de 27.752.316 (2015), după cum se menționează în publicația online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională, respectiv aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932.

Sursa: Captură foto / youtube.com

Datorită climei excesiv de aride, teritoriul Arabiei Saudite a fost slab populat de triburi de origine arabă, potrivit www.mae.ro. Primele așezări urbane datează din secolul al XII-lea î.Hr., ele fiind situate în provincia Hejaz, la Marea Roșie, în zona numită de romani “Arabia Felix”. În interiorul țării nu s-au aventurat decât triburile de păstori nomazi (beduini).

În secolul al VI-lea, orașele Mecca și Medina au devenit importante centre de tranzit pe rutele comerciale care legau Imperiul Bizantin de India și China și au cunoscut o perioadă de înflorire.

La începutul secolului al VII-lea, un negustor din Mecca, viitorul profet Mohamed, a pus bazele religiei islamice, inspirată din creștinism și iudaism, care a fost împărtășită de triburile arabe din zonă. Islamul a devenit religia oficială a Califatului arab, creat prin cucerirea Orientului Mijlociu și a nordului Africii, de urmașii lui Mohamed.

Sursa: Captură foto / youtube.com

Stabilirea capitalei Califatului arab la Damasc, iar mai târziu la Bagdad, a făcut să decadă rolul orașelor din Hejaz, Mecca rămânând doar capitală spirituală a Califatului și loc de pelerinaj important pentru musulmani.

În secolul al XVI-lea, Peninsula Arabă a fost supusă Imperiului Otoman, care și-a menținut dominația asupra zonei până la sfârșitul Primului Război Mondial.

În secolul al XVIII-lea, în rândurile triburilor din centrul Peninsulei Arabe s-a răspândit o mișcare religioasă puritană, care chema la respectarea valorilor autentice ale Islamului și la restabilirea Califatului arab. Mișcarea a fost numită wahabism, după numele întemeietorului său, Abdel Wahab. În acest context nou creat, triburile arabe din provincia centrală Nejd, sub conducerea familiei Al-Saud, au reușit să cucerească, în intervalul 1800-1818, Peninsula Arabă, sudul Irakului, Palestina și o mare parte a Siriei. Ele au fost înfrânte, în cele din urmă, de forțe britanice și egiptene, eșuând astfel prima tentativă de constituire a unui stat saudit.

Începând cu 1902, Abdulaziz, emir din Nejd și imam al wahabiților, reconstituie statul wahabit și unește sub autoritatea sa cea mai mare parte a Peninsulei Arabia. Ulterior, el a ocupat și provincia răsăriteană Al-Hasa, a obținut recunoașterea Înaltei Porți, iar în 1915 a semnat un acord care l-a pus sub protectorat britanic. La 23 septembrie 1932, el ia titlul de rege al Arabiei Saudite.

Sursa: Captură foto / youtube.com

Odată cu proclamarea Regatului Arabiei Saudite (septembrie 1932), Riad devine capitala noului stat. Numără 6.195.000 de locuitori (2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), și este cel mai mare oraș din țară. Alte orașe importante sunt: Jeddah (4.076.000 loc.); Mecca (1.771.000 loc.); Medina (1.280.000 loc.); Ad Dammam (1.064.000 loc.).

Riad s-a dezvoltat în jurul fortăreței Al Masmak (1865), ce acoperea o suprafață redusă, de circa 1 kmp, în cadrul căreia se aflau case tradiționale din pământ și cărămidă. Fortul, ridicat din lut și cărămidă, prevăzut cu patru turnuri și ziduri groase, este poziționat în centrul orașului Riad. Fortăreața a fost reconstruită și a fost inaugurată ca muzeu în 1995. În cadrul acestuia, sunt expuse perioade din trecutul istoric al Regatului, inclusiv aproximativ 20 de reprezentări ale unor palate din diferite zone ale regatului, conform www.arabnews.com.

Orașul a beneficiat de pe urma imenselor zăcăminte de petrol, cunoscând o expansiune a construcțiilor în afara vechilor ziduri de incintă.

Prima construcție majoră în afara zidurilor orașului a fost Palatul Murabba, ridicat de fondatorul și primul rege al Arabiei Saudite, Abdulaziz, în perioada 1934-1939, și care, în prezent, este inclus în Centrul Istoric ”Regele Abdulaziz”, după cum se menționează pe www.splendidarabia.com. Regele a folosit palatul ca reședință din anul 1938 până la moartea sa, în 1953. Impunătorul Palat Murabba are o formă cubică și este înconjurat de un zid imens de cărămidă.

Sursa: Captură foto / youtube.com

În vecinătatea palatului, în același Centru Istoric ”Regele Abdulaziz”, se găsește Muzeul Național al Arabiei Saudite. De menționat este faptul că ridicarea clădirii muzeului, constituirea colecțiilor și amenajarea acestora s-a realizat în doar 26 de luni, inaugurarea având loc în ianuarie 1999. Muzeul acoperă o suprafață de aproximativ 332.000 mp.

Astăzi, orașul acoperă o suprafață de 1.600 kmp și rivalizează cu orice oraș modern din lume. Arhitectura sa, în mare parte modernă, include zgârie nori și rețele de șosele suprapuse. Doar centrul orașului a fost reconstruit în stil tradițional, pentru a evoca clădirile specifice construite înainte de secolul XX.

În 2000, UNESCO a desemnat capitala Riad drept capitala culturală a lumii arabe.

Pe lângă Fortăreața Masmak și Palatul Murabba, în Riad mai poate fi vizitat Muzeul Aviației, Centrul Al-Mamlaka (cu o arhitectură deosebită), Muzeul Antichităților din cadrul Universității ”King Saud”, Muzeul Militar ”Regele Abdulaziz”, dar și Grădina Zoologică, una dintre cele mai populare structuri de agrement din oraș, cu peste 1.500 de animale din 40 de specii. Alături de acestea stau cele mai moderne clădiri din oraș, precum Kingdom Centre (Al Mamlakah), Al Faisaliyah Center sau Burj Al Anoud.

AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva