Facebook Twitter Email

La 21 septembrie este marcată, în fiecare an, la nivel mondial, Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer, lansată de Federația Internațională pentru Alzheimer (Alzheimer’s Disease International – ADI) în 1994.

Campania internațională realizată pornind de la semnificația acestei zile se desfășoară pe parcursul întregii luni septembrie pentru a ridica gradul de conștientizare și informare urmărind cunoaștere cât mai exactă a bolii și mai ales a primelor semne ale acesteia. Acțiunile sunt îndreptate și spre oprirea stigmatizării persoanelor care suferă de această boală.

În acest an tema este “Amintește-ți de mine”, acțiunile desfășurându-se în peste 77 de țări. Au loc: conferințe, cursuri de informare, emisiuni radio și de televiziune, publicarea în reviste a diverselor materiale informative, concerte, întâlniri publice, acțiuni caritabile, desfășurate de către organizații guvernamentale sau non-guvernamentale, instituții și asociații axate pe această problemă de sănătate publică. În această zi este adus și un omagiu celor răpuși de maladia Alzheimer, cea mai comună formă de demență. Impactul campaniei din septembrie este în creștere, dar stigmatizarea și dezinformare rămân o problemă globală, potrivit www.worldalzmonth.org.

La sfârșitul lumii august a fost făcut public Raportul Mondial Alzheimer 2015, denumit “Impactul global al demenței: o analiză a prevalenței, a incidenței, a costurilor și a tendințelor”, prin care Federația Internațională pentru Alzheimer actualizează date globale privind această boală și face recomandări-cheie pentru a oferi un cadru global de acțiune asupra acesteia.

Raportul estimează numărul celor care trăiesc cu demență ca fiind de 46.8 milioane de oameni, la nivel global în 2015. Acest număr se va dubla aproape la fiecare 20 de ani, ajungând la 74.7 milioane în 2030 și în 2050 la 131.500.000. Aceste noi estimări sunt cu 12-13% mai mari decât cele efectuate și prezentate în raportul din 2009. Estimările regionale ale prevalenței demenței la persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, pornesc de la 4,6% în Europa Centrală ajungând la 8,7% în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Deși toate celelalte estimări regionale se încadrează între 5,6% și 7,6% în comparație cu estimările din 2009, prevalența estimată este mai mare în Asia de Est și Africa.Un număr de 58% din totalul persoanelor cu demență trăiesc în țări clasificate în prezent de către Banca Mondială ca țări cu venituri mici sau medii. Această proporție este estimat să crească la 63% în 2030 și la 68% până în 2050. Un nou caz de demență la nivel mondial este înregistrat la fiecare patru secunde, se menționează pe www.alz.co.uk.

Raportul pune accentul și pe modul de abordare al boli și pe informare pentru a conștientiza faptul că boala Alzheimer și alte forme de demență trebuie să devină o prioritate națională și internațională de sănătate publică. Astfel, este necesar ca toate țările să poată dezvolta sisteme adecvate de îngrijire pe termen lung pentru a putea asigura celor bolnavi calitate bună a vieții.

Marcarea la nivel mondial a unei zile consacrate maladiei Alzheimer, a fost lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). ADI, fondată în 1984, cuprinde asociații axate pe Alzheimer din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu demență și a familiilor acestora din întreaga lume.

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă, afectează celulele creierului și ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive (atenția, percepția, memoria, etc.). Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări, fiind progresivă și ireversibilă. O persoană afectată de boala Alzheimer trăiește în medie 8-10 ani de la apariția primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva