Facebook Twitter Email

La a XXVII-a ediție a Jocurilor Olimpice, care s-a desfășurat la Sydney, în Australia, în perioada 15 septembrie – 1 octombrie 2000, România a ocupat poziția a XI-a, cu 11 medalii de aur, 6 de argint și 9 de bronz.

Sosirea sportivilor români participanți la Jocurile Olimpice de Vară de la Sydney, Australia. În imagine: echipa feminină de gimnastică artistică a României, 3 octombrie 2000

Conform www.cosr.ro, delegația României a fost compusă din 156 de sportivi. În total, aceștia au concurat la 15 discipline sportive și au obținut 26 de medalii.

Cea mai tânără sportivă din lotul olimpic al țării noastre a fost înotătoarea Diana Mocanu, în vârstă de 16 ani, iar cel mai în etate a fost trăgătorul de tir Sorin Babii. Cele mai multe medalii au fost obținute de gimnasta Simona Amânar, adică două de aur și una de bronz.

Atleta Gabriela Szabo a cucerit aurul la proba de 5000 m. Succese deosebite au fost înregistrate la canotaj. Astfel, echipajul Georgeta Damian — Doina Ignat a cucerit aurul olimpic la proba de dublu rame, iar Angela Alupei — Constanța Burcică s-au dovedit cele mai bune la dublu vâsle categoria ușoară.

Un remarcabil triumf românesc s-a înregistrat și la proba de opt rame cu cârmaci. Echipajul a fost format din Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Magda Dumitrache, Viorica Susanu, Ioana Olteanu, Elena Georgescu și Elisabeta Lipă. Elisabeta Lipă s-a aflat la cea de-a cincea participare olimpică.

Echipa feminină de gimnastică a strălucit, clasându-se pe primul loc pe echipe. Componența a fost: Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru, Loredana Boboc, Florența Isărescu și Claudia Maria Presăcan.

Gimnasta Andreea Răducan

Olimpiada de Vară de la Sydney avea să rămână în memoria colectivă a iubitorilor de sport, din România și nu numai, printr-un incident mai puțin obișnuit. Medalia Andreei Răducan a fost retrasă, după terminarea concursului, Comitetul Olimpic Internațional anunțând că gimnasta a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanță interzisă la vremea respectivă. În seara de dinaintea concursului, la recomandarea medicului echipei, Andreea Răducan luase un medicament comun împotriva febrei și tusei, care avea în compoziție această substanță.

În ciuda apelurilor înaintate atât de Andreea Răducan, cât și de Federația Română de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală. În aceste condiții, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar chinezoaica Liu Xuan a primit medalia de bronz.

O altă premieră, de data aceasta binevenită, pentru gimnastica românească a constat în cucerirea primului titlu de campion olimpic. Performerul a fost Marius Urzică, reușita sa venind după o evoluție de excepție la cal cu mânere.

La kaiac-canoe, Florin Popescu și Mitică Pricop s-au dovedit, împreună, imbatabili la întrecerea C2 — 1000 m.

Diana Mocanu


Surprizele plăcute au continuat să apară la înot, unde tânăra Diana Mocanu și-a adjudecat primele două medalii de aur, în probele de 100 și 200 m spate, o premieră pentru natația românească.

Cea de-a unsprezecea medalie de aur pentru România a venit de la scrimă, Mihai Claudiu Covaliu urcând cea mai înaltă treaptă a podiumului la sabie individual.

Trecând la medaliile de argint, atleta Violeta Beclea a fost a doua la proba de 1500 m, iar la maraton, medalia a fost câștigată de Lidia Elena Simon. La gimnastică artistică, fetele noastre au continuat să câștige medalii, reușind argintul la individual compus prin Maria Olaru și la sărituri, prin Andreea Răducan. La înot, Beatrice Nicoleta Câșlaru Coadă a reușit o performanță excelentă la 200 m mixt, clasându-se pe poziția a doua.

Prima din cele nouă medalii de bronz a fost reușită de Gabriela Szabo, la 1500 m. O performanță similară i-a aparținut atletei Oana Manuela Pantelimon, la săritura în înălțime. Boxerul Dorel Simion a fost al treilea pe podiumul olimpic la categoria semimijlocie 67 kg, iar la gimnastică artistică, Simona Amânar a obținut bronzul la sol. O medalie de bronz pentru România a fost reușită, la judo, de Simona Marcela Richter, la 78 kg.

La kaiac-canoe am avut două echipaje de bronz, adică Florin Popescu — Mitică Pricop la C2 — 500 m și Raluca Ioniță, Mariana Limbău, Elena Radu și Sandală Toma la K4 — 500 m. Beatrice Nicoleta Câșlaru Coadă a mai urcat o dată pe podiumul olimpic la proba de 400 m mixt, iar Iulian Raicea a câștigat, la rândul lui, bronzul olimpic la pistol viteză. La bârnă, kaiac-canoe K2-500 m, înot ștafetă 4 x 200 m liber, floretă individual și la sabie echipe sportivii tricolori au fost aproape de a prinde podiumul, terminând pe locul patru.

Reușitele sportivelor românce au fost cu atât mai frumoase cu cât, la Sydney, s-au celebrat 100 de ani de când femeile au fost acceptate în arena olimpică.

Aceste performanțe au asigurat României, la vremea respectivă, un onorant loc 14 în ierarhia tuturor Olimpiadelor, cu un total de 265 medalii, dintre care 74 de aur, 83 de argint și 108 de bronz, înaintea Olandei, Canadei, Cubei, Norvegiei, Coreei, Belgiei, Spaniei, Africii de Sud, Austriei, Kenyei, Braziliei etc.

Sosirea sportivilor români participanți la Jocurile Olimpice de Vară de la Sydney, Australia. În imagine: susținători ai delegației române, pe Aeroportul Otopeni, 3 octombrie 2000

În clasamentul pe medalii, SUA a ocupat primul loc, cu 37 de medalii de aur, 24 de argint și 31 de bronz, urmată de Rusia, pe locul al II-lea, cu 32 de medalii de aur, 28 de argint și 28 de bronz și de China, pe locul al III-lea, cu 28 de medalii de aur, 16 de argint și 15 de bronz. Vedeta ediției a fost australianul Ian Thorpe, cu trei medalii de aur și două de argint la înot.

La 11 octombrie 2000, președintele României, Emil Constantinescu, a declarat în cadrul ceremoniei de decorare a medaliaților olimpici, la Palatul Cotroceni, că sportivii noștri au reușit să uimească și să încânte o lume întreagă, demonstrând, încă o dată, că România este una dintre marile puteri ale sportului.

AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru, redactor Arhiva foto — Mihaela Tufega, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva