Facebook Twitter Email

Republica Honduras, cu o suprafață 112.090 km pătrați și o populație de 8.486 milioane de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com., sărbătorește ziua națională la 15 septembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1821. Este situată în America Centrală Insulară și are ca vecini Marea Caraibilor, Nicaragua, Oceanul Pacific, El Salvador, Guatemala.

Captură foto: YouTube

Republica Honduras reprezintă una dintre cele mai muntoase țări din lume și unica din America Centrală fără vulcani activi, potrivit Enciclopediei Statelor Lumii. Munții, cu altitudini sub 3.000 m și cu numeroase râuri, reprezintă un sector din Cordillera Istmică și apar sub forma unor lanțuri distincte, între care Sierra de Celaque, în extremitatea vestică, Sierra de Pija, Sierra de Yoro, Sierra de Paya, la Est de marea depresiune centrală. Relieful muntos este tăiat de o depresiune care include în mare parte valea râului Ulua, veche cale de comunicație între Oceanul Pacific (Golful Fonseca) și Atlantic (Golful Honduras). Țara se mândrește, de asemenea, cu ape limpezi de culoare turcoaz, plaje foarte frumoase, păduri tropicale luxuriante, ruine antice fascinante și întinderi vaste de natură sălbatică. Lucrurile pentru care țara este cunoscută în zilele noastre sunt ecoturismul, scufundările, raftingul pe râu și drumețiile montane.

Captură foto: YouTube

Capitala și principalele orașe: Tegucigalpa; San Pedro Sula, Danli, Choluteca, La Ceiba. Capitala Tegucigalpa este un oraș aglomerat, adăpostit într-o vale la o altitudine de aproape 1.000 m. Are o climă plăcută și este înconjurat de munți acoperiți cu pini. Numit Tegus de către localnici, orașul a fost supranumit și “dealul de argint”, când spaniolii au întemeiat aici un centru de minerit în 1578, potrivitturistik.ro. Orașul are clădiri noi, drumuri și centre comerciale noi. Este un centru de transport cu legături în toată țara, precum și SUA și America de Sud. Orașul are o mulțime de clădiri coloniale interesante și multe străduțe pietruite care șerpuiesc pe dealurile abrupte spre parcuri ascunse și treptele caselor. Între obiectivele turistice din Tegucigalpa se numără: Grădina Zoologică Națională, Parcul La Leona, Parcul El Picacho.

Captură foto: YouTube

Alte atracții turistice ale țării sunt: Parcul Arheologic Ruinele de la Copan — mărturie a culturii indienilor mayași; Trujillo — fost un port înfloritor și capitala colonială a Honduras, ce astăzi adăpostește multe clădiri spaniole, o istorie fascinantă a piraților și plaje tropicale superbe. De asemenea, arhipelagul exotic Bay Islands, insulele Guanaja și Roatan ce sunt protejate de un recif de coral și, nu în ultimul rând, refugiile de vietăți sălbatice și parcurile naționale din țară ce oferă un peisaj primordial și o mare varietate de floră și faună, păduri de pin, mlaștini de coastă și râuri uriașe. Nu în ultimul rând amintim: parcul acvatic de divertisment Doricentro; Parcul Național Punta Sal; Muzeul de Antropologie și Istorie din San Pedro Sula; Teatrul Jose Francisco Saybe din San Pedro Sula; parcul privat Las Tres Jotas din Santa Rosa de Copan.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva